Nieuwsbrief oktober 2012

zondag 7 oktober 2012




Dag allemaal,

Mijn periodieke nieuwsbrief staat dit keer volledig in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Als beleidspartij die het serieus meent, willen wij naar de kiezer treden met een uitgewerkt programma.

Hiervan brengen wij u de voornaamste Speerpunten.

Oprechte groeten,



Karel Uyttersprot
Volksvertegenwoordiger
Lijsttrekker N-VA
Denderbelle-Lebbeke-Wieze.



Speerpunten N-VA



1. Wij willen onze gemeente brengen waar zij thuis hoort : in de voorste gelederen van het peloton van de Vlaamse gemeenten.


Onze gemeente bengelt op heel wat domeinen aan de staart van het peloton in vergelijking met de andere Vlaamse gemeenten. Dit is geen oppositietaal, maar wij verwijzen naar een aantal studies en rapporten:

- Lebbeke kent een hoge schuldenlast en hoge belastingen met een slecht financieel rapport tot gevolg (Prof.H.Mattijs score Lebbeke 5,5/10 Het Laatste Nieuws),

- Op milieuvlak hebben wij het grootste afval per inwoner,

- Volgens een analyse van ‘Kind en Gezin’ is er een groot tekort aan plaatsen voor kinderopvang (26,6 op 100 kinderen terwijl het gemiddelde 48/100 bedraagt),

- In het Burgemeestersrapport (Het Nieuwsblad) staat Lebbeke op de 249°plaats op 307 gemeenten in Vlaanderen,

- Voor onze verouderende bevolking is er een tekort aan serviceflats en rusthuisbedden (De Standaard 30.8.2012), en is een groot tekort aan sociale huurwoningen (DS 15.4.2012),

- De Ondernemersbarometer (Unizo) scoort ondermaats, ...


Met een dynamisch en fris programma wil N-VA Denderbelle-Lebbeke-Wieze op het goede spoor zetten en onze gemeente brengen waar zij thuis hoort: in de voorste groep van het peloton.

Om de uitvoering van dit programma op de voet te kunnen volgen willen wij een aantal criteria en parameters invoeren om dit op de voet te kunnen volgen. ‘Meten is weten’.

2. Financieel behoorlijk bestuur; de hoge schuldenberg moet teruggedrongen worden.


Onze gemeente kent een grote schuldenberg en hoge belastingen:

Schuldenberg:de totale schuld per inwoner bedraagt, en is aldus het laatste rapport van de Vlaamse Overheid bijna 50 % hoger dan in de vergelijkbare gemeenten, en dit niettegenstaande de hoge belastingen die wij betalen:

Onroerende Voorheffing 1450 opcentiemen (de belasting op wie een eigen huis bezit). Ter vergelijking: Buggenhout 1300 opc, Berlare 1100, Dendermonde (stad met centrumfunctie) 1400, Opwijk 1350,… Er zijn in Vlaanderen maar een beperkt aantal gemeenten die hogere lasten heffen op de OV.


Inzake de personenbelastingen betaalden wij het grootste deel van de legislatuur 8 % en behoorden hiermee tot de absolute top in Vlaanderen. In 2010, enkele maanden voor de Federale Verkiezingen werd een daling aangekondigd naar 7.5 %, ook hiermee scoren wij nog een stuk boven het gemiddelde in Vlaanderen.

Het is duidelijk dat Lebbeke nood heeft aan een gezond fiscaal beleid. Een budgettair evenwicht moet niet steeds gezocht worden in nieuwe inkomsten maar de tekorten moeten vooral weggewerkt worden door minder uitgaven.

Hierbij stelt zich de vraag naar de rol en opdracht van de gemeente en wat zijn haar kerntaken. Een correcte toepassing van de aanbestedingen, een nauwere samenwerking met het OCMW, met de buurgemeenten, met de private sector (PPS), met intercommunales en sociale instanties, moet tot een beheersing van de uitgaven leiden en efficiëntiewinsten opleveren.


3. Cultuur: Professionalisering van CC De Biekorf.


De Biekorf
Cultuur en een bloeiend verenigingsleven zorgt voor een frisse adem in onze gemeente en maakt het leven een stukje aangenamer. N-VA wil cultuur dicht bij de mensen brengen en wil de samenwerking tussen cultuur-sport-jeugd verenigingsleven-middenstand en lokale economie versterken (PPS).


Het GC De Biekorf (met een capaciteit van 650 toeschouwers) moet via bijsturing meer succesvol zijn. Het heeft nood aan professionalisering via een lange termijnvisie, een beter informaticasysteem en beter beheer.

Ter vergelijking: CC De Belgica te Dendermonde, een stad met 45 000 inwoners heeft een capaciteit van 450 stoelen en CC De Werf in Aalst (85 000 inw) een capaciteit van 605 personen.

Wij dienen echter van de nood een deugd te maken. Een degelijke aanpak en eigen programmatie moeten het project interessant maken. Op die mannier willen wij de schulden beheersen en wordt het ook voor een cafetaria uitbater de moeite waard . Na ruim 5 jaar (opening 2007) is er nog steeds niemand geïnteresseerd gevonden in de uitbating van de cafetaria.

De huidige bezettingsgraad van De Biekorf heeft in grote mate te maken met het gebruik voor privéfeesten of de verhuring aan niet-Lebbeekse evenementenbureau’s die de zaal voor een prikje kunnen huren. Zij brengen er zelf artiesten naartoe en nemen de winst.

Het kan niet de bedoeling zijn om met belastinggeld gebouwen op te trekken, die ver beneden de normale prijs verhuurd worden.Dit is oneerlijke concurrentie met de middenstand. Overheidsmiddelen en –infrastructuur dienen op een andere mannier te worden beheerd.

Een eigen, attractieve programmatie en een goede samenwerking met het verenigingsleven moeten de voorkeur krijgen.   Voor de cafetaria dient dringend een afdoende oplossing te worden gevonden.

De inrichting van een speeltuin achter De Biekorf zou een belangrijke toegevoegde waarde kunnen betekenen voor de cafetaria.

4. Mobiliteit, voet-en fietspaden; Minder-Hinder plan.

Fiets- en voetpadenplan, goed onderhouden wegen en minder hinder bij openbare werken.

Naast het permanent onderhoud van voet- en fietspaden willen wij een meerjarenplan voor de vernieuwing en uitbreiding ervan. Daarnaast dienen de obstakels die op de voetpaden staan weggewerkt te worden. Elektriciteitspalen, verdeelkasten, verkeerstekens verhinderen dikwijls de vrije doorgang voor rolstoelen en kinderwagens.

Bij wegvernieuwingen en wegenwerken dient hier maximaal rekening mee gehouden te worden. Wij verwijzen naar het bijzondere werk hieromtrent door het Verkeersplatform Lebbeke.

Uit hun enquête:

"Een groot aantal (77%) oordeelt dat de fietspaden niet of slecht onderhouden worden; samen met de vaststelling dat er relatief weinig fietspaden zijn, geeft dit aan dat fietsveiligheid in Lebbeke een beperkt begrip is. De mening over de infrastructuur voor voetpaden is nog sterker: het gebrek aan veilige, bruikbare (kinderwagens, buggies, minder mobielen,...) voetpaden wordt slechts door een zeer klein aantal (3%) niet onderschreven.”

Minder hinder bij openbare werken:

De wegen dienen via een planmatige aanpak onderhouden en vernieuwd te worden. Hierbij willen wij uitgaan van het principe “minder hinder”: een goede informatie van de bewoners maar ook van de andere weggebruikers is nodig. Tevens dienen de werken te gebeuren in samenspraak met ALLE nutsbedrijven. Het gebeurt te vaak dat de weg wordt opengebroken door bv. de elektriciteitsmaatschappij en dat enkele maanden later de weg of voetpaden opnieuw opengebroken worden voor andere voorzieningen. Recente voorbeelden: het voetpad op de Brusselsesteenweg wordt opengebroken door Eandis voor noodzakelijke werken; het voetpad wordt “voorlopig” dichtgelegd want binnen enkele maanden beginnen andere werkzaamheden. De Streekbaan in Wieze is nog maar pas klaar na een grondige vernieuwing maar moet binnen afzienbare tijd opnieuw worden opengebroken voor rioleringswerken…

N41: inzake de N41 heeft N-VA een alternatief plan dat uitgewerkt werd in samenwerking met buurtbewoners en dat het Broek in Denderbelle ontziet. Een traject ‘rondom Belle’ dat buiten Belle blijft.

5. Aandacht voor de watergevoelige gebieden.

Wateroverlast
Onze gemeente kent een aantal bijzonder watergevoelige gebieden. De bestaande wachtbekkens kunnen in bijzondere omstandigheden de overvloed niet aan.


Via een degelijk beheer en een overleg met de buurgemeenten (Opwijk, Dendermonde,…) moet er een afdoende oplossing komen.

6. Toerisme en recreatie bevorderen met oog voor ons historisch erfgoed en i.s.m. de buurgemeenten want “Toerisme is economie”.

Onze gemeente telt een 40-tal beschermde gebouwen. Zij behoren tot ons collectief erfgoed. Een aantal zijn ons genoegzaam bekend, de kerken, kapelletjes, pastorijen, gemeentehuizen,..

Vooral rond de Dorpskern van Wieze is er een aanzienlijk aanbod: de Oude Eik, Het Neerhof, de Pastorie, café ’t Oud Gemeentehuis, het Dorpsplein, de IJskelder, de Salvatorkerk, het Kasteeldomein, de Orangerie, …

Dit alles vormt een ideale uitvalsbasis voor daguitstappen, hetzij te voet, met de wagen of met de fiets. Vooral het fietstoerisme kent een enorme vlucht en de “fietsknooppunten” spelen hierin een belangrijke rol. In Wieze is ook mogelijke parkeergelegenheid voor vertrekpunten en zijn er tal van horecazaken aanwezig om van Wieze een specifieke attractiepool te maken voor daguitstappen. Dit kan rond thema’s waarvoor Wieze bekend is: bloemen, bier en chocolade. Een uitgewerkte themabenadering zou dit kunnen ondersteunen.

7. Nieuwkomers, zowel particulieren als bedrijven worden gastvrij onthaald, met rechten en plichten.

Een informatiepakket voor particulieren en zelfstandigen/KMO’s moet hen wegwijs maken in wat onze gemeente te bieden heeft inzake woningen, bouwgrond, de diensten van middenstand, vrije beroepen en overheid. Ook het aanbod inzake onderwijs, sport, cultuur,… behoren hiertoe. Dit wordt uitgewerkt i.s.m. met de lokale bedrijven en handelaars.

Anderstalige nieuwkomers zijn welkom, maar van hen wordt verwacht dat zij zich integreren in de gemeente en onze taal te leren.

8. Een uniek ondernemingsloket wordt voorzien waar de zelfstandigen en bedrijven terecht kunnen met al hun vragen.

Lebbeke telt 1200 zelfstandigen en 335 KMO’s, die samen 3 175 mensen te werk stellen. Zij zijn een groot deel van de zuurstof van onze gemeente.
N-VA wil een ondernemingsvriendelijk beleid met als centrale schakel een KMO-loket.

Ondernemersloket
Nu worden zij teveel van de ene dienst naar de andere gestuurd. Een goed opgeleide medewerker zal als KMO-ambtenaar de zelfstandigen en KMO’s helpen en wegwijs maken in het zoeken naar een geschikt pand of grond (via databank), en helpt hen in de reglementeringen en verplichtingen. Het digitaal aanbieden van formaliteiten, formulieren, vergunningsaanvragen,… maakt het een zelfstandige ondernemer mogelijk om ook buiten kantooruren zijn formaliteiten te vervullen. Zelfstandigen zijn een schakel in alles wat reilt en zeilt in de gemeente: zij zijn een belangrijke factor in sport, cultuur, verenigingsleven,… Dit moet leiden tot meer samenwerking.

9. Betaalbare woningen voor onze bewoners en efficiënte invulling van gronden en panden.

“Duurste woningen in Lebbeke, goedkoopste in Zele” titelt Het Laatste Nieuws op 26.8.2012.

Het sociaal huurpatrimonium van onze gemeente scoort ver onder het gemiddelde. Een goede samenwerking met de sociale huisvestingsmaatschappijen is nodig om de achterstand weg te werken.

Onze gemeente telt ruim 600 panden die niet benut worden. Via een databank, in samenwerking met de private sector, willen wij het aanbod in kaart brengen. Geïnteresseerden in een woning of bouwgrond kunnen deze raadplegen.
De beschikbare ruimte is beperkt. Wij pleiten daarom voor de versterking van de woonkern. De leegstaande panden en gronden in de verschillende dorpskernen dienen eerst ingevuld te worden vooraleer er nieuwe ruimte wordt aangesneden.

10. Een voldoende aanbod van buiten- en naschoolse opvang. Speelpleinen.


Inzake kinderopvang scoort onze gemeente ondermaats: slechts 26,88 opvangplaatsen /100 kindjes terwijl het gemiddelde in Vlaanderen 48 per 100 kindjes bedraagt (gegevens Kind en Gezin). Een grondige aanpak moet deze achterstand wegwerken. Wij willen ook private initiatieven hieromtrent stimuleren.

Speelpleinen: het was N-VA die, via een petitie en tussenkomsten op de gemeenteraad, de slechte staat en de gebrekkige uitrusting van de speelterreinen onder de aandacht bracht. Wij pleiten voor goed onderhouden en degelijk uitgeruste speelpleintjes/wijk.


St.Pietersburcht Puurs
N-VA stelt ook voor om in de tuinen van De Biekorf een grotere, goed afgebakende speeltuin in te richten. Als referentie verwijzen wij naar de speeltuin St.Pietersburcht te Puurs, een samenwerking tussen de gemeente Puurs en Natuurpunt (ter informatie: de nationale voorzitter van Natuurpunt, de heer Walter Roggeman, staat op de N-VA lijst in Aalst).

11. Het Vlaamse karakter van de gemeente bewaken

Lebbeke is een gastvrije gemeente maar van anderstalige nieuwkomers verwachten wij dat zij zich aanpassen en onze taal leren. Naast rechten zijn er ook plichten. Lebbeke is geen randgemeente van Brussel. Kennis van het Nederlands is een hefboom om deel te nemen aan onze samenleving en is de poort naar onderwijs, arbeidsmarkt en verenigingsleven. De taalwetgeving dient dan ook op alle niveaus strikt te worden nageleefd. Taalcursussen Nederlands dienen te worden gestimuleerd.

Het onderwijs speelt hier een belangrijke rol. Nederlands onkundige ouders worden aangezet Nederlands te leren, dit is van essentieel belang voor de ontwikkeling van hun kindjes: hulp bij de huistaken, contacten met andere kinderen, oudercontacten en schoolfeestjes,…

12. Goed nabuurschap en permanent overleg met de omliggende gemeenten, inzake mobiliteit, openbare werken, waterbeheer, sport en cultuuractiviteiten,..

De werking en activiteiten van een gemeente houden niet op aan de gemeentegrenzen. Samenwerking en overleg binnen de intercommunales en met de buurgemeenten is nodig: de burgemeesters, schepenen, dienstverantwoordelijken van de omliggende gemeenten dienen regelmatig te overleggen. Het is evident dat wij verwachten dat zij de dossiers met de nodige kennis en gezag behartigen en niet enkel aanwezig zijn omdat het moet, want hier knelt het schoentje dikwijls.

13. Vernieuwing van de dorpskernen o.a. van Denderbelle en Wieze met respect voor ons onroerend erfgoed.

Decennialang is er op het Dorp te Denderbelle niets fundamenteels gebeurd, het heeft geen aantrekkelijke aanblik. Er valt nochtans iets moois van te maken.  De Dorpskernvernieuwing moet gebeuren via een totaalconcept met groen, nieuwe bestrating, nieuwbouw dat op een gezonde mannier wordt ingeplant, goed uitgedachte parkeerplaatsen, een mooi speelterrein…

De historische pastorij, de geklasseerde St Martinuskerk (van 1539), het gemeentehuis en het open terrein daar tegenover, het speelplein en kantine, de gecreëerde open ruimte tussen pastorij en Dorp… bieden mogelijkheden voor een mooi aantrekkelijk Dorpsplein.


De Pastorij:

Achterkant pastorij Denderbelle
De pastorij is eigendom van de gemeente en staat leeg sinds het vertrek van de laatste pastoor, E.H.Johan Van Daele, medio 2011.

Wij stellen voor dat bij de verkoop een aantal verplichtingen worden opgelegd met het oog op het behoud van dit historisch waardevol gebouw. Dit kan na verkoop verbouwd worden tot bv een taverne, restaurant, Bed en Breakfast,…


Ook in Wieze dient het geklasseerde Dorpsplein grondig te worden vernieuwd. Wij verwijzen naar de inspanningen die N-VA reeds nam voor het behoud en de restauratie van de café ’t Oud Gemeentehuis. Het is na de tussenkomsten van volksvertegenwoordiger Karel Uyttersprot, en dit in nauwe samenwerking met mensen van de Heemkring, vnl Rik Vermeir, dat er uitzicht kwam in dit dossier. Met de eigenaars, NV Diepensteyn van Brouwerij Palm en het kabinet van Minister Geert Bourgeois werd verschillende keren overleg gepleegd en werd de eigenaar bereid gevonden om tot restauratie over te gaan. De plannen werden ons voorgelegd en wij kunnen getuigen dat het een mooie realisatie wordt. De plannen zijn klaar, de aanbestedingen zijn lopende maar er dienen nog een aantal administratieve taken te worden vervuld .

Voor Heizijde en de Minnestraat en Lebbeke centrum pleiten wij voor meer groen en de voorziening van banken.

14. Een bloeiend, veelzijdig en ondersteunend verenigingsleven. Waardering voor het vrijwilligerswerk .Sport en cultuur voor allen.

Op dit verenigingsleven en vrijwilligerswerk kunnen wij bijzonder fier zijn. De tientallen verenigingen inzake jeugd-, sport, cultuur, ontspanning, senioren,..verenigingen maken het leven aangenamer. Wij hebben dan ook een boontje voor het vrijwilligerswerk in de verenigingen, maar vooral ook bij de hulpdiensten als de politie Rode Kruis en Brandweer. Het vrijwillige brandweerkorps staat in voor de fysieke veiligheid van ons allen en dienen verder ondersteund te worden.

15. Aandacht voor de sociaal zwakken en centralisering van alle sociale diensten in het Sociaal Huis.

Voor N-VA is integratie van nieuwkomers en een zinvolle activiteit, de beste waarborg tegen armoede en uitsluiting. Voor N-VA is de deelname aan het maatschappelijk leven gekoppeld aan rechten en plichten; zij streeft dan ook naar een activerend arbeidsmarktbeleid.

De nieuwbouw van het OCMW moet een écht sociaal huis worden. Alle sociale dienstverleningen dienen daar te worden samengebracht, ook de sociale diensten die nu nog in het Administratief Centrum zijn ondergebracht.
Daarnaast dient de achterstand op het vlak van zorg voor onze oudjes, onze ‘zilveren schatten ‘ te worden teruggedrongen. Onze gemeente heeft inzake serviceflats een tekort van 28 bedden of 30% en in een rusthuistekort (= woonzorgcentrum) van 9%.


Ook hier is een privaat-publieke samenwerking (PPS) aangewezen.

Ons volledig programma kunt u vinden op de websites www.nva-lebbeke.be ; www.kareluyttersprot.be .

Karel Uyttersprot

Volksvertegenwoordiger,
Lijsttrekker N-VA Denderbelle-Lebbeke-Wieze

Comments

0 Responses to "Nieuwsbrief oktober 2012"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief