Welzijnskloof tussen Vlaanderen en Wallonië groeit

dinsdag 24 januari 2012

Uitgezonden op 2011-12-28 VRT :



De Welzijnskloof tussen Vlaanderen en Wallonië groeit.Vlaanderen staat aan de top, terwijl Wallonië het slechter doet dan bepaalde nieuwe lidstaten.


De Standaard : Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) meent dat de studie van de universiteit van Luik (ULG) de nood naar meer bevoegdheden voor de deelstaten aantoont. Dat verklaarde Peeters woensdag. Die uitbreiding van bevoegdheden moet volgens Peeters een beleid op maat mogelijk maken.

Economen van de ULG concludeerden dat de Belgische verzorgingsstaat in vergelijking met andere Europese landen maar matig presteert. Maar ze stelden ook grote regionale verschillen vast. Vlaanderen hoort in de rangschikking bij het Europese koppeloton, terwijl Wallonië aan de staart bengelt. Het verschil tussen beide landsdelen wordt ook alsmaar groter.

Vlaams minister-president Peeters ziet in de studie een bevestiging dat zijn Vlaamse regering een goed beleid voert. Het gemeten welzijnsverschil is volgens hem ook het resultaat van een economisch beleid: "Je moet als deelstaat durven groeien - investeren in wetenschappelijk onderzoek, in exportpromotie, in groeibedrijven, in kwaliteit van het onderwijs, in een performante infrastructuur - als je als samenleving ruimte wil geven aan een geïntegreerd welzijnsbeleid."

"In Vlaanderen legden en leggen we de juiste prioriteiten en halen we ook resultaten", stelde Peeters. "Dit onderzoek illustreert het belang van de regio's op het vlak van een goed sociaal beleid, dat verder gaat dan de sociale zekerheid."

Waals-minister-president Rudy Demotte (PS) wenste voorlopig niet te reageren op de resultaten van de studie.

Comments

0 Responses to "Welzijnskloof tussen Vlaanderen en Wallonië groeit"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief