N-VA standpunt : fiscale aftrek hypothecaire leningen

donderdag 19 januari 2012

Fiscale aftrek van hypothecaire leningen


Federale regering zaait verwarring en tracht vervolgens de schuld in de schoenen van de Vlaamse regering te schuiven. De federale regering speelt op die manier met de emoties van de mensen, die wakker liggen van dit thema want dit gaat over duizenden euro’s per jaar per gezin.


Wat zijn de feiten?

Federaal zaait verwarring :

Deel 1: alleen nieuwe leningen dus ook de lopende leningen


Vorige week maakte Steven Vanackere, vicepremier en minister van Financiën (CD&V), bekend dat de fiscale aftrek voor hypothecaire leningen zou overgeheveld worden van het federale niveau naar de deelstaten. Hij benadrukt dat dit enkel geldt voor de leningen die na de overheveling (dus na 2014) worden afgesloten. Voor de lopende leningen verandert er niets, de fiscale aftrek daarvan blijft federaal (die bevoegdheid dooft daar dus geleidelijk aan uit).

“Als je nu een hypothecaire lening hebt, verandert er niets.” (Vanackere in Villa Politica op 12 januari 2012)

“Voor de lopende hypothecaire kredieten verandert er niets. “Die stock van het verleden wordt gewoon behouden”, luidt het in regeringskringen.” (De Tijd, 12 januari 2012)

“De woonbonus blijft gelden voor lopende leningen.” (Gazet van Antwerpen, 13 januari 2012)

Deze week komt de federale regering echter met een totaal tegenstrijdige verklaring. Dit keer zegt Servais Verheirstraeten, staatssecretaris voor Institutionele Hervorming (CD&V), dat de overheveling van deze bevoegdheid ook geldt voor de lopende leningen.

“Ook wie al een hypotheeklening heeft lopen, moet afwachten wat de deelstaten in 2014 zullen doen met de hypothecaire aftrek.” (De Tijd, 19 januari 2012)
“Federaal minister van Financiën Vanackere was er toen als de kippen bij om te zeggen dat er voor alle bestaande leningen niets zou veranderen. Een beetje voorbarig, zo blijkt nu. Staatssecretaris Servais Verheirstraeten heeft gisteren de puntjes op de i gezet. En wat blijkt? De fiscale aftrek verdwijnt voor álle woonkredieten. “Zowel voor nieuwe als lopende hypothecaire leningen,” benadrukt Verheirstraeten.” (Het Laatste Nieuws, 19 januari 2012)

De bron van alle verwarring ligt dan ook duidelijk bij de federale regering. Mensen die een lening lopen hebben, rekenen immers op die aftrek, die vaak enkele duizenden euro’s per jaar bedraagt. Elke onzekerheid die je hierover creëert is onaanvaardbaar.


Deel 2: niet duidelijk hoeveel budget => 1,4 miljard euro


Vorige week verklaarde diezelfde minister van Financiën Vanackere dat hij niet precies wist hoeveel budget er van federaal naar de deelstaten zou worden overgeheveld.

“Dat zijn we nog aan het uitzoeken, er moet trouwens ook nog een wettekst voorbereid worden” (Vanackere op Radio 1, 12 januari 2012).

Daarmee maakte hij die deelstaten uiteraard bijzonder ongerust, want de verdenking ontstond dat de federale regering niet ALLE middelen zou overdragen en dus hoopte geld te besparen via een onvolledige overdracht. Niet alleen de Vlaamse maar ook de Waalse regering reageerde dan ook ongerust.

Het duurde vervolgens een week vooraleer minister Vanackere zelf klaarheid bracht en eindelijk garandeerde dat wel degelijk het gehele budget zou worden overgeheveld naar de deelstaten. Had hij die garantie onmiddellijk gegeven, dan hadden de deelstaatregeringen niet ongerust moeten zijn en hadden zij zelf ook meteen geruststellende signalen kunnen uitzenden naar de bevolking. Nu wisten ze echter een week lang van niets. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters, nochtans partijgenoot van zijn federale collega’s Vanackere en Verheirstraeten, wist van niets en maakte zich daar al publiek boos over.

Na die week verwarring noemt Vanackere eindelijk een concreet bedrag: 1,4 miljard euro zou worden overgeheveld naar de deelstaten, waarvan ongeveer 930 miljoen euro voor de Vlaamse regering. Bepaalde wetenschappers vragen zich echter af of dit bedrag wel hoog genoeg is om minstens het bestaande beleid voort te zetten. Recentere cijfers (inkomsten 2009) spreken al van 1,7 miljard euro. De uitgaven nemen bovendien verder toe door het op kruissnelheid komen van het systeem van de woonbonus die in 2005 is ingevoerd.

Daardoor blijft de ongerustheid bij de deelstaatregeringen terecht bestaan. Zij willen uiteraard niet de zwarte piet krijgen van de bevolking als straks zou blijken dat ze onvoldoende middelen gekregen hebben van het federale niveau om de mensen evenveel aftrek te geven als vandaag het geval is. Mocht dat zo zijn, is er slechts één schuldige en dat is de federale regering.


Deel 3: waarom aankondigen => geen enkele wettekst klaar

Het blijft tot slot bijzonder bizar waarom leden van de federale regering nu al aankondigingen beginnen te doen over elementen uit de staatshervorming die pas in 2014 in voege zullen gaan. Men heeft op dit moment nog geen enkele wettekst klaar en toch communiceert men al volop over zulke fundamenteel belangrijke dossiers die in het leven van de mensen bijzonder ingrijpend zijn.

De federale regering zou beter eerst het nodige studiewerk doen, vervolgens overleg plegen met de deelstaten en dan pas communiceren. De manier waarop de federale regering dit nu aanpakt, is je reinste wanbeleid. Men speelt op deze manier met de emoties van de bevolking en dat is bijzonder cynisch.


Wat is de boodschap van de N-VA ?

Wij eisen dat de federale regering het volledige budget voor die fiscale aftrek naar de deelstaten overhevelt, zoals afgesproken in het Vlinderakkoord (p. 71 punt 4.14).

Vanuit de Vlaamse regering garanderen wij de bevolking dat er aan de lopende leningen NIETS zal veranderen. Pacta sunt servanda. De mensen zullen daar geen euro aan verliezen. De Vlaamse regering zal de afspraken honoreren die de federale regering vóór de overheveling heeft gemaakt.

Voor wat de nieuwe leningen betreft die na 2014 afgesloten worden, zal er binnen de schoot van de Vlaamse regering onderzocht worden of er wijzigingen aan het huidige beleid nodig zijn en zo ja welke. Zolang er geen nieuwe wetgeving is, blijft de oude uiteraard bestaan. De N-VA heeft een duidelijke visie hierop, maar wij gaan niet de fout maken die men federaal maakt: wij gaan eerst intern debatteren binnen de regering en alles goed voorbereiden en dan pas communiceren naar de bevolking. Mensen niet nodeloos ongerust maken.

De Vlaamse regering zal deze nieuwe fiscale bevoegdheid integreren in haar bestaande bevoegdheden om een coherent huisvestingsbeleid te ontwikkelen dat blijvend de eigendomsverwerving van gezonde en energiezuinige woningen ondersteunt.

Wij roepen de federale regering op om te stoppen met hun aankondigingspolitiek. Eerst de staatshervorming in wetteksten gieten, overleg plegen met de deelstaten zodat ook zij perfect op de hoogte zijn, en dan pas communiceren.

Comments

0 Responses to "N-VA standpunt : fiscale aftrek hypothecaire leningen"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief