Station Heizijde - Lebbeke : Gemeente Lebbeke verwaarloost geklasseerd gebouw.

zondag 19 mei 2013

N-VA Lebbeke vraagt respect voor ons historisch erfgoed.

Het stationsgebouw  heeft al geruime tijd zijn functie als station verloren maar  Heizijde is nog steeds een stopplaats voor de pendelaars naar Brussel op de lijn 60, Dendermonde- Brussel.

Heizijdestation is beschermd als monument bij MB van 12.12.2002  (nummer besluit 3986). De halte “Heizijde” werd opgericht op 1 oktober 1904. Het stationnetje zelf werd gebouwd in 1907 en is hiermee het derde station dat op grondgebied van de gemeente gebouwd werd.
Station Heizijde 2009

In 1908 verschijnt  een stationsgebouw in Heizijde waar sinds 1850 een belangrijke voddenfabriek van de familie De Naeyer gevestigd was.
Deze fabriek ligt ontegensprekelijk aan de basis van het ontstaan van een stationsgebouw met allure op deze plaats.

Het typegebouw bestaat uit drie delen: Stationsgebouw met centrale woning, publieke toiletten en berging, met zijn voorgevel uitziend op Eeksken. Een langgestrekt gebouw bestaande uit het eigenlijke stationsgebouw.  

 (DE BOT H., Spoorwegarchitectuur in België, Deel I (1835-1914), Turnhout, 2002, p. 105-106. Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).Auteurs: Bogaert, Chris & Verbeeck, Mieke)



Het gebouw wordt op dit ogenblik voor een gedeelte gebruikt door het Rode Kruis dat hier zijn vergader, - opleidings-, en opslagplaatsen heeft.


Het is eigendom van de gemeente die het verwierf op 9.9.2004, sindsdien wordt het gebouw totaal verwaarloosd .


Het gebouw staat te verkommeren en de toestand is alarmerend, zoals men kan vaststellen uit bijgevoegde foto’s.


Karel Uyttersprot , volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid:Het is onaanvaardbaar dat de gemeente als openbaar bestuur,  geklasseerde gebouwen zo laat verkommeren.
Dit gebouw kwam in het bezit van de gemeente als het reeds geklasseerd was. Het is juist de bedoeling van de klassering om waardevolle gebouwen tegen verval te beschermen.
De N-VA Lebbeke vraagt dan ook ingrijpende maatregelen om dit te voorkomen;

  • Voor geklasseerde gebouwen bestaan ruime tegemoetkomingen door de Vlaamse Overheid en de Provincie;
  • Ofwel staat de gemeente zelf in voor de verbouwing en restauratie, en geeft ze het gebouw een duurzame bestemming;
  • Ofwel wordt het gebouw vervreemd en staat de nieuwe eigenaar in voor de verbouwing.
Peter Huyck, gemeenteraadslid : Dit kan niet door de beugel,er moet een globale aanpak komen  van het gemeentelijk patrimonium, met een bestemming van de gebouwen, in functie van de behoeften van de diensten en organisaties, rekening houdend met de financiële mogelijkheden.

Ook de parking en fietsenstalling verdienen een opknapbeurt, want deze buurt geeft een weinig fraaie indruk.
Maar de bevoegde minister, JP Labille, PS, die hierover ondervraagd werd door Karel Uyttersprot, heeft hier geen oren naar, niettegenstaande vroegere beloftes.

(De foto’s werden genomen van op publiek domein,  zonder het gebouw te betreden)

Karel Uyttersprot
Volksvertegenwoordiger
Gemeenteraadslid

Comments

0 Responses to "Station Heizijde - Lebbeke : Gemeente Lebbeke verwaarloost geklasseerd gebouw."

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief