Hiermee willen wij de Lebbekenaren en andere gasten, leuke terrasjes aanbieden, in een gezellige, veilige buurt.
Maar ook de horeca willen wij hiermee een riem onder het hart steken. Deze sector heeft het moeilijk: vele faillissementen, teruglooop van het aantal besozkers als gevolg van het rookverbod, de invoering van de ‘black box’ of het kasregister dat zwartwerk moet tegengaan,… .
Voor dit initiatief is N-VA niet over een nacht ijs gegaan. Zo werden in 2011 de handelaars gecontacteerd, evenals de buurtbewoners, maar ook de ruime groep bezoekers werd om hun mening gevraagd. De reacties waren dan ook bijna unisono: de Jules De Buckstraat moet verkeersvrij worden. Er verdwijnen amper enkele parkeerplaatsen, die elders gemakkelijk kunnen opgevangen worden en die doorgaans ingenomen worden door de handelaars zelf….
De Jules De Buckstraat telt 6 wooneenheden en 12 volwassen bewoners (recentste kiezerslijsten).
N-VA hoopt dat de meerderheid deze keer wel oor heeft naar dit voostel. In de vorige legislatuur heeft de CD&V , toen nog in kartel met N-VA, dit vorstel volledig gesteund.
Het is dan ook bijna ondenkbaar dat ze enkele maanden later bakzeil zouden halen. Wij wijzen er trouwen graag op dat de eerste schepen van CD&V zelf uit een horeca familie komt.
Ook van VLD kunnen we moeilijk aannemen dat zij tegen een bedrijfsvriendelijk voorstel zijn.
Wij hopen dan ook dat de geesten gerijpt zijn.
_____
Voorstel: Jules De Buckstraat Lebbeke tijdelijk verkeersvrij
De Jules de Buckstraat (ook Kleine Plaats genoemd) is op korte tijd uitgegroeid tot een echte ontmoetingsplaats: een aantal drank- en eetgelegenheden, maar ook andere handelszaken, hebben er een stek gevonden. Op de terrasjes is het steeds weer een gezellige drukte en de andere handelszaken kunnen hun producten etaleren. Deze handelszaken zorgen voor een gezonde dynamiek in het centrum van de gemeente.
Het verkeer is er echter nog steeds toegelaten, wat de rust van de terrasjesgangers verstoort en een onveilige verkeerssituatie schept.
Daarom stelt N-VA voor om van de Pastoor De Buckplaats een verkeersvrije voetgangerszone te maken tijdens bepaalde periodes van het jaar: gedurende de zomermaanden, bv. Van 15 juni tot 15 september en bv. vanaf 14 u. Dit kan met een zeer eenvoudige ingreep.
Eind 2011 deed N-VA een enquête. De omwonenden werden van dit initiatief op de hoogte gesteld en er werd naar hun mening gevraagd. Wij ontvingen reacties van de buurtbewoners, terrasjesbezoekers en andere geïnteresseerden. Deze waren vrijwel unaniem positief en een aantal onder hen formuleerden ook concrete suggesties.
Belangrijke knelpunten bleken veiligheid en parkeergelegenheid voor de buurtbewoners.
Wij vragen aan het gemeentebestuur om dit voorstel te concretiseren en stappen te zetten naar een verkeersveiligere situatie.
Na vele reacties en een groot aantal gesprekken, kunnen wij het volgende vooropstellen:
Wat betreft de concrete invulling worden volgende suggesties naar voor gebracht:
- Prioriteit nummer één is de veiligheid.
- Niemand is a priori tegen een verkeersvrije straat, zeker wanneer dit bijdraagt tot de gezelligheid en op deze manier meer leven brengt in het centrum.
- Een beperking in tijd en een flexibele regeling is gewenst. Niemand pleit voor een permanent verkeersvrije straat.
- Uitbreiden van parkeergelegenheid met bewonerskaart. Het is immers onmogelijk om alle buurtbewoners te verzekeren van een parkeerplaats voor hun deur en daarbij nog eens parking vrij te houden voor de handelaars. Bewoners moeten ook in aanpalende straten kunnen parkeren.
- Optimaliseren van de parkeergelegenheid in de buurt.
- In- en uitgangen van de garages moeten vrij blijven (nodige controle dient gevoerd).
- De straat moet bereikbaar blijven voor alle hulpdiensten.
Voorstel: De Jules De Buckstraat wordt verkeersvrij gemaakt van 15 juni tot 15 september, en dit alle dagen vanaf 12 u tot 7u de daaropvolgende morgen.
- Indien er geopteerd wordt voor een flexibele regeling, kan dit op verschillende manieren ingevuld worden. Bv. tijdens zomerperiode vanaf 14 u tot …, bij bepaalde evenementen, in weekends, …
- De bereikbaarheid voor de leveranciers moet uiteraard gewaarborgd blijven.
- Hoe straat afsluiten? Bv. door bloembakken, verwijderbare paaltjes, …
- Gezien de parkeerplaatsen op de Jules De Buckplaats bijna permanent bezet zijn, dient er verwezen te worden naar dichtstbijzijnde alternatieve parkeerplaatsen.
- Optimaliseren van de parkeerplaatsen rond de kerk, op de Grote Plaats
- Inlassen van een proefperiode en daarna evalueren met alle betrokkenen. De voor- en nadelen worden dan afgewogen en indien nodig wordt de regeling vervolgens bijgestuurd.
Voor N-VA
Karel Uyttersprot
Een reactie posten