Parlementaire vraag aan Staatssecretaris Servais Verherstraeten over de Hollandse Kazerne

woensdag 15 mei 2013

Hollandse kazerne klaargestoomd voor verkoop
                                               
Federaal parlementslid Karel Uyttersprot (N-VA) ondervroeg staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, Servais Verherstraeten, over de toekomst van de Hollandse kazerne in Dendermonde.
Dit historisch gebouw  ( uit de Hollandse periode- 1827 ) doet nu dienst als opslagplaats voor overtuigingsstukken van de FOD Justitie en een deel van het terrein is in gebruik als parking. Ook het Ros Beiaard heeft er zijn ‘stal’.


Gezien de stukken van Justitie verhuizen naar een andere locatie en het gebouw niet geschikt is om er diensten in onder te brengen, heeft het voor de FOD Justitie geen nut meer. Wat hen betreft kan het gebouw verkocht worden.

De stad Dendermonde zal door de staatssecretaris als eerste aangesproken worden om het gebouw aan te kopen.

Karel Uyttersprot: “een commerciële bestemming van het gebouw behoort ook tot de mogelijkheden. In het verleden is er reeds contact geweest met een aantal investeerders die interesse toonden om er een bedrijvencentrum in te richten. Dit kan eventueel in combinatie met een museumruimte voor de stukken uit de Ros Beiaardommegang die er nu bewaard worden.”

Marius Meremans, Vlaams parlementslid (N-VA) : “ de stad moet handelen en mag deze kans niet laten voorbijgaan. Er zijn voldoende ideeën om met een ad hoc werkgroep te starten. N-VA wil hierin constructief meewerken. Uit de contacten die we hebben met de Vlaamse overheid en met het kabinet Bourgeois is er absoluut  interesse om de nodige ondersteuning te bieden bij het zoeken naar een haalbaar, financierbaar project.”

Tomas Roggeman, gemeenteraadslid Dendermonde (N-VA): “ook in crisistijd kan deze site een meerwaarde betekenen voor de stad en nieuwe impulsen creëren voor Dendermonde.”
De staatssecretaris heeft ook beloofd om de nodige schoringswerken uit te voeren om het verval tegen te gaan.

Beantwoord in de commissie Financiën en Begroting op dinsdag 15/5/2013

04 Vraag van de heer Karel Uyttersprot aan de staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen en Duurzame Ontwikkeling, toegevoegd aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken, over "het verval van de Hollandse Kazerne in Dendermonde" (nr. 17059)

04.01 Karel Uyttersprot (N-VA): Mijnheer de staatssecretaris, sta mij toe te beginnen met een klein beetje geschiedenis. De Hollandse Kazerne dateert uit 1827, de Hollandse periode. Het is een beschermd monument en in zijn genre een van de enige overgebleven kazernes in ons land. Het is een zeer specifiek gebouw met een aarden dak. Dit was toen gebruikelijk om de inslag van obussen tegen te gaan. Een ander merkwaardig feit is dat het ook de stal, de opbergplaats is van het roemruchte Ros Beiaard.

Het gebouw staat te verkommeren en er is gevaar voor instorting. Het dak lekt langs alle kanten, de trappen en toegangen zijn ontoegankelijk, de omgeving is afgesloten omwille van instortingsgevaar. Een oplossing dringt zich dan ook op.

In de pers verschenen reeds een aantal hulpkreten van actiegroepen met een hart voor ons cultureel erfgoed. Wij kunnen spreken van een groot draagvlak bij de bevolking voor een dringende restauratie van de kazerne. Sinds 1998 is de kazerne eigendom van de federale overheid, maar ze dient op dit ogenblik enkel als opslagplaats van overtuigingsstukken van de rechtbank, en een beetje als parking. Voor het overige is het een opslagplaats van de stad waar onder andere een aantal verkeersborden en ander materiaal wordt opgeslagen. Dit staat toch niet in verhouding tot de behoeftes en de waarde van het gebouw. Het is nochtans een aantrekkelijke plaats waarmee iets kan gebeuren, en dit zowel op cultureel als commercieel vlak.

Ik heb ter zake dan ook een aantal vragen. Welke bestemming zal het gebouw krijgen? Worden er maatregelen genomen om het toenemende verval te voorkomen? Wordt er in dit dossier overleg gepleegd met de stad Dendermonde? Bent u bereid het gebouw van verder verval te redden door het te verkopen, hetzij aan een overheid of een private initiatiefnemer? Zelf maakte ik deel uit van een werkgroep met Jef Dauwe en de toenmalige schepen van de stad Dendermonde. Wij hadden geïnteresseerde investeerders om iets te maken van de site. Er zou daarbij sprake zijn geweest van dubbel gebruik: cultureel en commercieel. Aan welke voorwaarden bent u bereid de kazerne te verkopen? Is de verkoop aan de stad Dendermonde of eventueel een private investeerder, mits een juiste prijs en juiste afspraken betreffende het gebruik en de parking, nog een optie? Zo ja, hoe ziet u de verdere afhandeling? Zo neen, waarom niet?

04.02 Staatssecretaris Servais Verherstraeten: Mijnheer de voorzitter, collega’s, na de geplande verhuis van de overtuigingsstukken van de FOD Justitie naar een nieuwe locatie later dit jaar, zal de Hollandse kazerne inderdaad niet langer dienstig zijn voor de huisvesting van een federale overheidsdienst.

De aard van het gebouw leent er zich evenmin toe om het in de toekomst te bestemmen voor de huisvesting van federale diensten.

Ondertussen blijven wij wel maatregelen nemen om het verval tegen te gaan. Op basis van een verslag van de Monumentenwacht heeft de Regie der Gebouwen reeds een aantal maatregelen genomen.

Eind vorig jaar is er een extra stabiliteitsonderzoek gevraagd om eventuele schoringswerken uit te voeren daar waar nodig. Op basis van de resultaten zullen er eventueel bijkomende maatregelen worden genomen.

De site komt dus in aanmerking voor verkoop, maar de voorwaarden van een verkoop worden bepaald door het bevoegde aankoopcomité bij de FOD Financiën.

Bij een mogelijke verkoop dient rekening te worden gehouden met de concessie die met de stad werd afgesproken aangaande de omliggende parkeergelegenheid. Vooraleer er tot verkoop kan worden overgegaan, zal de concessie met de stad moeten worden opgezegd. De stad gebruikt momenteel ook al een deel van de kazerne.

De stad heeft in het verleden reeds interesse getoond, maar recent zijn er geen verdere contacten geweest. Ik zal hoe dan ook zelf contact nemen met de stad om zijn verdere intentie te kennen alvorens ook maar enige verkoopprocedure op te starten. Wij zullen maximaal rekening houden met de wensen die de stad hieromtrent uit.

Van interesse van potentiële investeerders om de site een commerciële herbestemming te geven, heeft de Regie der Gebouwen geen weet. U had het daarnet over bepaalde pistes. Ik ben bereid om deze te kennen, en u mag ze gerust aan de Regie der Gebouwen bezorgen.

04.03 Karel Uyttersprot (N-VA): Mijnheer de staatssecretaris, ik dank u voor uw antwoord.

Hebt u een idee binnen welke termijn u contact zult nemen met de stad? Dan noteer ik dat in mijn agenda om een nieuwe vraag te stellen.

Er zijn met de Regie der Gebouwen contacten geweest rond commerciële bestemmingen. Het comité heeft twee mensen uitgenodigd in de gebouwen van VOKA. Die moeten daarvan zeker op de hoogte zijn.

04.04 Staatssecretaris Servais Verherstraeten: Ik zal dat navragen. Ik ben daarvan persoonlijk niet op de hoogte.

Wat de contacten met de stad betreft, ik heb nog geen datum geprikt. Laat ons het volgende afspreken. U mag mij hierover gerust vóór het zomerreces informeel of formeel contacteren.

Het incident is gesloten.

Comments

0 Responses to "Parlementaire vraag aan Staatssecretaris Servais Verherstraeten over de Hollandse Kazerne"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief