Resolutie betreffende de distributie van dagbladen en tijdschriften ( 1710/1-5 )

vrijdag 17 mei 2013


16.5.2013

Bespreking

De door de commissie aangenomen tekst (indiener A.Vanneste) geldt als basis voor de bespreking (Rgt. 85, 4) (1710/5)

De bespreking is geopend.

24.01 Karel Uyttersprot (N-VA): Mijnheer de voorzitter, mevrouw de staatssecretaris, collega’s, wij hebben graag en constructief meegewerkt aan de voorliggende resolutie, omdat wij de onafhankelijke dagbladwinkels een warm hart toedragen.

De sector van de gedrukte media staat onder druk als gevolg van digitalisering en internet en van het feit dat andere spelers, zoals warenhuizen en benzinestations, op de markt komen.

Daarnaast speelt nog de conjunctuur. Een krantenwinkel haalt doorgaans 25 tot 30 % van zijn omzet uit de verkoop van kranten en tijdschriften en de rest van de omzet komt uit de verkoop van sigaretten, kansspelen zoals Lotto, schrijfgerief, wenskaarten en snoepgoed.

Het is een harde stiel, want sommige bedelers beginnen reeds om 3 uur ’s ochtends met hun ronde. Hier kijken personen toe wier winkel vanochtend om 5.00 uur opengegaan is en die sluit om 17.00 uur.

Er werd een hoorzitting georganiseerd omtrent de problematiek, waarop voornamelijk vertegenwoordigers van de sector en van de distributeur AMP aanwezig waren. AMP is de distributeur van kranten en tijdschriften, die enige tijd geleden de distributiekosten verdubbelde tot ongeveer 250 euro per maand. AMP werd niet alleen wegens de tariefverhoging op de korrel genomen, maar ook wegens de problemen met retourzendingen. Dat is terecht.

Dat probleem wordt door de handelaars echter aangezien als een ongemak naast de andere problemen. De distributiekosten van 250 euro per maand betekenen voor de handelaars 8 euro per dag. Voor dat bedrag kunnen zij moeilijk zelf de kranten en tijdschriften halen en terugbrengen.

Welke zijn de belangrijkste problemen volgens de handelaars?

  • ik vernoem als eerste de ongelijke behandeling door de uitgevers, die kranten en tijdschriften aanbieden via de post met kortingen van 30 tot wel 50 % en die daarbij nog een iPad en een kookpot schenken, zoals een krant het vorige week nog aanbood. Voor de klant is dat een welkomstgeschenk, terwijl de handelaars een commissie krijgen van 23 tot 25 %.
    Laat ik een paar voorbeelden geven van de ongelijke behandeling door de uitgevers. Een dagbladwinkel verkocht een proefabonnement voor drie maanden, maar nadien wordt een jaarabonnement aangeboden via de post en valt de dagbladwinkel buiten schot.
    Een dagbladhandelaar zag een ronde van 600 klanten op een jaar tijd met 200 stuks terugvallen door de campagnes van de uitgevers via de post.
  • Naast die ongelijke behandeling van de uitgevers is er de bedeling van bpost, die jaarlijks 300 miljoen euro overheidssteun krijgt, onder andere voor het bestellen van kranten en tijdschriften.
Om uit de impasse te geraken, dient er een overleg met alle betrokkenen te komen. Daarbij moet een aantal denksporen worden besproken. Er moet een level playing field zijn, dat door alle uitgevers wordt gehanteerd en een postabonnement of een abonnement via de krantenwinkel op gelijke voet zet. Gelijke voorwaarden dus voor iedereen, voor degenen met een abonnement en voor degenen die naar de winkel gaan.

Er moet ook een gentlemen’s agreement komen, waarbij de uitgevers respect opbrengen voor de winkelier die hun klanten aanbrengt. De uitgevers moeten de dagbladhandelaars ook betrekken in hun campagnes en voordeelacties.

Via een amendement hebben wij meegewerkt aan een driehoeksoverleg tussen de representatieve organisatie van de sector, de uitgevers van magazines en dagbladen en de distributeurs die zorgen voor de bedeling aan de verkooppunten.

Ik denk dat voorafgaand de spanningen tussen handelaars en AMP moeten worden weggewerkt.

De coördinatie van dat overleg zou volgens het voorstel van resolutie in handen van de FOD Economie komen.

Ons amendement werd bijna letterlijk door de meerderheid overgenomen. Wij hadden gerekend op enige hoffelijkheid om ons mee te laten ondertekenen.

Het voorstel voorziet ook in een zesmaandelijkse stand van zaken van het overleg en een rapportering aan de Kamer van volksvertegenwoordigers. Wij hopen dat het geen dode letter wordt en dat de tekst niet vrijblijvend is. De afspraak staat reeds genoteerd in mijn agenda voor november.

Karel Uyttersprot
Volksvertegenwoordiger

De Resolutie werd unaniem aangenomen
.

Comments

0 Responses to "Resolutie betreffende de distributie van dagbladen en tijdschriften ( 1710/1-5 )"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief