Oorlogsmonument WO I en WO II te Wieze definitief beschermd

donderdag 1 december 2011

N-VA Lebbeke is verheugd


De minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft de definitieve bescherming van 37 oorlogsgedenktekens van WO I en WO II in Oost-Vlaanderen ondertekend.

In dit beschermingsdossier is gekozen om de gedenktekens op te nemen, die opgericht zijn ter herinnering aan de gesneuvelde soldaten en burgerslachtoffers van de lokale gemeenschap. Het gaat hier niet om de louter militaire heldenmonumenten, maar eerder om de gedenktekens opgericht door de gemeente of parochie. Deze monumenten staan vaak op een beeldbepalende en centrale plaats in de gemeente, in de nabijheid van het gemeentehuis of aan de parochiekerk.

Verder zijn ook de eerder militaire gedenktekens geëvalueerd.

De 37 gedenktekens zijn geselecteerd op basis van hun bijzondere artistieke waarde en hun historisch en sociaal-cultureel belang. In dit beschermingsdossier is dus geopteerd voor vrijstaande driedimensionale uitgewerkte monumenten met veelal figuratief werk.




“Oorlogsmonumenten van WO I en II herinneren niet alleen aan de krijgsverrichtingen,” verduidelijkt minister Bourgeois, “maar ook aan de traumatische gebeurtenissen waardoor een land, streek of gemeente werd getroffen. Als herdenking aan die grote gebeurtenissen is de aanplant van vrijheidsbomen een opvallende daad, die deel uitmaakt van een sterk verspreide volkse traditie. Op de plaatsen waar een vrijheidsboom het gedenkteken flankeert, wordt hij dan ook mee beschermd.”

André Segers, voorzitter N-VA Lebbeke : “Wij zijn blij met de bescherming van het oorlogsmonument WO I en WO II voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Wieze in de Kerkhofstraat. Dit gebeurde op grond van de artistieke, historische en sociaal-culturele waarde van het monument. Het monument is een ontwerp van architect G. Gaudier-Rembaux, en het bronzen beeld van beeldhouwer S. Bastin. Hiermee wordt Wieze een klein stukje historisch erfgoed rijker.”

Voor N-VA Lebbeke-Wieze-Denderbelle

André Segers
Voorzitter

An Vervliet
Secretaris

30.11.2011

Comments

0 Responses to "Oorlogsmonument WO I en WO II te Wieze definitief beschermd"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief