Jaar 2011 is dra voorbij.

vrijdag 30 december 2011

Even terugblikken juni 2010-december 2011;

De regering:

De verkiezingen van 14 juni 2010 resulteerden uiteindelijk in een regering Elio Di Rupo I op 1 december 2011 tot stand kwam.

De N-VA kwam als grootste partij van het land uit de stembus met 27 zetels. PS haalde 26 zetels maar had hiervoor 240 000 stemmen minder nodig…

CD&V komt in Vlaanderen op de 2° plaats met 17 zetels, gevolgd door VLD en SPA met elk 13 zetels , VB met 12 zetels en Groen met 6.

Het parlement telt 150 parlementariërs, 88 Vlamingen en 62 Franstaligen.
De regering Di Rupo heeft geen meerderheid aan Vlaamse kant maar dank zij een groot overwicht aan Franstalige kant kan zij rekenen op ruim 50% van de parlementariërs.

Een land dat bestaat uit ruim 60 % Vlamingen wordt bestuurd door een meerderheid van Franstaligen die amper 40% van de bevolking uitmaken.

Zij telt 13 ministers (7 Franstaligen en 6 Vlamingen)evenals 6 Staatssecretarissen ( een soort onder-ministers, waarvan 2 Franstaligen en 4 Vlamingen).

De dagelijkse werking van het parlement gebeurt in 11 vaste commissies: sociale zaken, defensie, justitie, binnenlandse zaken, buitenlandse zaken, financiën,... Deze tellen elk 17 vaste leden; N-VA zetelt, als grootste partij in elke commissie met 4 vaste vertegenwoordigers en 5 plaatsvervangers. Zelf ben ik coördinator van de N-VA vertegenwoordigers in de commissie Bedrijfsleven en de commissie Handels & Economisch Recht.


Persoonlijk parlementair werk:


Stand van zaken parlementair werk en parlementaire initiatieven: Dit gaat over persoonlijke wetsvoorstellen en vragen/parlementaire controle aan de bevoegde ministers.

Op datum 31.12.2011 kan ik volgende initiatieven voorleggen:

- Auteur van wetsvoorstellen/ondertekenaar : 30
- Auteur opvolgende documenten : 21
- Rapporteur van wetsontwerpen en –voorstellen : 9
- Schriftelijke vragen aan bevoegde ministers : 43
- Mondelinge vragen in commissies en plenaire : 60
- Analyse en tussenkomsten, parlementaire controle : 17


Daarnaast werden er tientallen amendementen ingediend mbt wetsvoorstellen en –ontwerpen en waren er tal van tussenkomsten in de commissies bij de behandeling van het wetgevend werk.

Meer gedetailleerde gegevens over de wetsvoorstellen , parlementaire vragen en antwoorden, kun je vinden op de volgende link : van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.


Karel Uyttersprot
Volksvertegenwoordiger
0497/522 800

www.kareluyttersprot.be

Comments

0 Responses to "Jaar 2011 is dra voorbij."

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief