Huwelijkslijsten, waarde en geschenkenbonnen en voorschotten, als een handelaar failliet gaat, moet de klant zijn geld terugkrijgen !

woensdag 28 december 2011

N-VA : Als een handelaar failliet gaat, moet de klant zijn voorschot terugkrijgen!

Alle handelaars moeten voortaan hun klanten de zekerheid kunnen bieden dat ze de betaalde waardebonnen/voorschotten bij faillissement terugkrijgen.

Dat is de bedoeling van een wetsvoorstel van de N-VA dat bepaalt dat een waardebon die betaald werd of voorschot , voortaan gestort moeten worden op een derdenrekening, die geen deel uitmaakt van het vermogen van de handelaar.

Karel Uyttersprot : We kennen ze allemaal, de huwelijks-of geboortelijsten, de waarde-of geschenkenbonnen. Maar,regelmatig gaan handelszaken de deze lijsten aanbieden of waardebonnen uitschrijven failliet en gaan de betaalde voorschotten, waardebonnen, geschenken,… definitief verloren.

Dikwijls liggen de goederen in de handelszaak en ligt het geld in de lade, maar zowel de schenker als de begunstigde krijgen in geval van faillissement niets. De goederen worden tegen grote korting verkocht aan derden, maar ook met je betaalde waardebon kom je hier niet terecht.

Recent nog gingen bv een zaak in St.Niklaas, gespecialiseerd in geboortelijsten, en een reisagentschap in Dendermonde over kop.

Met dit wetsvoorstel willen wij de consument beschermen.


(Foto in bijlage: handelszaak Basil & Kato St Niklaas dat de uitverkoop met grote kortingen afficheert als gevolg van faillissement, maar waardebonnen, die volledig betaald werden, komen niet in aanmerking !)

Kristien Van Vaerenbergh en Karel Uyttersprot, dienden, met het oog op een betere consumentenbescherming een wetsvoorstel in.


In de praktijk komt het maar al te vaak voor dat klanten (of hun schenkers) van huwelijkslijsten , geboortelijsten,waardebonnen voor een reis,..een aanzienlijke voorschot betalen aan handelaren.

Indien de handelaar failliet gaat, komen de klanten slechts als laatste schuldeisers op in de boedel. Zij staan als laatste in de rij en ontvangen meestal niets uit de verkoop van de boedel. In de praktijk van huwelijkslijsten bv eindigen dan wittebroodsweken met een wrang gevoel en zonder huwelijksgeschenken, de schenkers staan op de feest met lege handen...

Als laatste schuldeisers krijgen zij hun geld niet terug. Ook aannemers, auto- en meubelverkopers, reisagentschappen,.. vragen vaak een voorschot.

Heel wat tussenpersonen ontvangen van derden gelden die niet of slechts als voorschot voor hen bestemd zijn. Die gelden kunnen onder de vorm van chartaal geld worden overhandigd of overgemaakt op een financiële rekening.

Dit wetsvoorstel van Kristien Van Vaerenbergh, Karel Uyttersprot en cs, strekt ertoe dat rekeningtegoeden van een derden rekening, die openlijk worden aangehouden voor derden, geen deel uitmaken van het vermogen van de rekeninghouder. In geval van insolventie van de rekeninghouder blijft het rekeningtegoed dus buiten de boedel van de onvermogende rekeninghouder zodat de derde niet in samenloop komt met de schuldeisers van deze laatste.

Cassatiearrest

Kristien Van Vaerenbergh : wij halen inspiratie uit een arrest van het Hof van Cassatie. Advocaten, gerechtsdeurwaarders en notarissen beschikken vaak al over een derdenrekening. Daar deponeren ze geld van hun cliënten waarover betwisting bestaat. Het Hof van Cassatie besliste in januari dat het geld op die derdenrekening WEL deel uitmaakt van het vermogen van deze beroepscategorieën, waardoor de cliënt in geval van faillissement alleen maar kan hopen om net als de andere schuldeisers toch nog een graantje mee te pikken.

Voor de N-VA is dit arrest een opportuniteit om enerzijds te bepalen dat de derdenrekening GEEN deel uitmaakt van het vermogen, en ze anderzijds open te trekken naar àlle handelaren.

Getuigenissen:

  • Faling handelszaak in St.Niklaas- Basil & Kato, van kinder- en babyartikelen - geboortelijsten; verlies van waardebonnen als gevolg van faling; getuige Steven Bocklandt 0474/37 43 49
  • Faling Amandus reizen Dendermonde, de 2 kinderen de Fauw kochten voor de 30ste huwelijksverjaardag van hun ouders een waardebon voor een reis; de firma is failliet en ze zijn hun waardebon kwijt. Getuige Nils De fauw 0485/62 50 52. (Ter info: er bestaat wel een verzekering indien de reis ook al effectief geboekt zou zijn, dan kan de reis overgenomen worden door een ander reisbureau.)
Karel Uyttersprot
Volksvertegenwoordiger
0497/522 800

Comments

1 Response to "Huwelijkslijsten, waarde en geschenkenbonnen en voorschotten, als een handelaar failliet gaat, moet de klant zijn geld terugkrijgen !"

Anoniem zei 24 januari 2012 om 21:24

ik vind dit een prachtig voorstel, ben eveneens gedupeerde in de zaak Amandus.
Dit voorstel zou de consument in vele gevallen niet in de kou laten staan.

Rudi

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief