De peiling van La Libre en RTBf : 02-12-2011

vrijdag 2 december 2011



Wederom een peiling. Maar nu door RTBf en La Libre. Verrassend. De regering is gevormd, en moet nog enkel goedgekeurd worden, en in plaats van een overwinning voor de Vlaamse partijen die deelnemen is het enkel de N-VA die vooruit gaat. Het is duidelijk een anti-Vlaamse regering die opgericht werd, want dat is de perceptie van de Vlaamse kiezers.





De cijfers tussen haakjes(de verkiezing 2010) werden er pro memorie bijgezet.

N-VA : 39.8 % (ipv 28.2%)
CD&V : 12.7 % (ipv 17.6%)
SPa : 13.9 % (ipv 14.9%)
O-VLD : 12.9 % (ipv 14.0%)
VB : 8.4 % (ipv 12.6%)
Groen! : 7.5 % (ipv 7.1%)
LDD : 1.7 % (ipv 3.7%).


Hierna een video (RTBf) met de toelichting op de cijfers :



Even doordenken: kan men zich voorstellen dat men in Franstalig België zou meewerken aan een federale regering zonder de grootste partij ... partijen ? Dat schreef ik enkele maanden terug. Maar nu is het een feit. Blijkbaar hebben de Vlaamse partijen zich niet bekommerd om de wensen van de kiezers. Het zij zo. Het is aan de kiezer om te oordelen.

In de pers:

- RTBf : Baromètre politique: le PS en tête en Wallonie et à Bruxelles, la NV-A progresse au nord

- La Libre : La N-VA a près de 40% en Flandre...

- VRT De Redactie : N-VA klimt naar 39,8% in peiling RTBF-La Libre

- De Standaard : N-VA haalt 39,8% in peiling

- Brussels Nieuws : "PS aan de kop in peiling La Libre/RTBF" en "... In Vlaanderen maakt de N-VA een reuzensprong naar 39,8 procent van de stemmen. De SP.A wordt met 13,9 procent de tweede partij, voor CD&V en Open VLD, die allebei 12,6 procent halen. Bart De Wever blijft de populairste politicus. ..."

- De Morgen : N-VA schiet naar 39,8 procent in peiling La Libre/RTBF

- GvA : N-VA schiet naar 39,8 procent in nieuwste peiling (De Wever : Gemeten naar persoonlijke populariteit, staat N-VA-voorzitter Bart De Wever in Vlaanderen op de eerste plaats. Na hem komen Vlaams minister-president Kris Peeters en afscheidnemend eerste minister Yves Leterme, beiden CD&V'ers.)

- HLN : N-VA naar 39.8% ("Sp.a volgt als tweede met liefst 26% achterstand, VB onder 10%, in Wallonië blijft PS heersen, FDF op zichzelf in Brussel naar 6,5%" "Opmerkelijk: samen zouden de drie Vlaamse regeringspartijen aan amper 39,1 procent geraken, een fractie minder dan N-VA op zichzelf." )

- NU.Nederland : Vlaams-nationalisten scoren in peiling (Samen met Vlaams Belang (ruim 8 procent in de peiling) naderen de Vlaams-nationalisten in Vlaanderen de meerderheid. Deze partijen streven naar het opdelen van België.)

- Clint.be : N-VA naar 39.8% in peiling

- De Tijd : N-VA naar 40%

- Knack : N-VA bij verkiezingen goed voor monsterscore van bijna 40 procent (peiling) ("Terwijl Elio Di Rupo maandag een regering vormt zonder N-VA, zou de partij van Bart De Wever bij verkiezingen goed zijn voor een monsterscore van bijna 40 procent. Bart De Wever is in Vlaanderen onbedreigd de populairste politicus. " ... "Vlaams Belang zakt onder de psychologische drempel van 10 procent. De partij haalt nog 8,4 procent, tegenover 12,3 procent vorig jaar. Groen! boekt 0,6 procent winst en komt op 7,5 procent uit. Lijst Dedecker kan volgens La Libre en RTBF nog 1,7 procent van het Vlaamse kiespubliek bekoren. " ... "De vraag die gesteld werd, was: "Als er komende zondag verkiezingen zouden worden georganiseerd, voor welke van de volgende partijen zou u dan stemmen?" ... "Met 3,3 procent van de stemmen is N-VA de grootste Vlaamse partij in de hoofdstad, voor Groen!, dat 2,6 procent haalt." )

Comments

0 Responses to "De peiling van La Libre en RTBf : 02-12-2011"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief