N-VA Lebbeke eist onderzoek naar onregelmatigheden bij inning gemeentetaksen

zaterdag 26 mei 2012

Gemeente stuurt ten onrechte de deurwaarder naar gezinnen

N-VA Lebbeke eist onderzoek naar onregelmatigheden inning gemeentetaksen.

Via verschillende bronnen vernemen wij onregelmatigheden bij de inning van betalingen voor huisvuilophaling.

Feiten:

Mw. B heeft haar gemeentetaks in speciën betaald op de wekelijkse zitdag in de Gemeenteschool van Wieze, en dit tegen ontvangstbewijs.  Tijdens deze zitdagen kunnen ook vuilniszakken en PMD-zakken worden aangekocht - of gratis verdeeld - en ook stickers voor de groencontainers.

Groot was dan ook haar verbazing toen zij de deurwaarder Otten uit Dendermonde aan de deur kreeg , die haar verklaarde in opdracht van het Gemeentebestuur de inventaris te komen opnemen van verkoopbare goederen, blijkbaar wegens wanbetaling van de Gemeentetaks voor 2010.  En dit tot consternatie van aanwezige buren bij mevrouw B. Voor haar uiteraard geen prettige belevenis voor de buren te worden aangezien als een wanbetaler.

Mevrouw B  kon echter een document opdiepen waarbij de betaling werd geattesteerd maar werd toch verzocht zich ’s anderendaags op het kantoor op de Noordlaan te Dendermonde aan te bieden met het document, maar daar kreeg betrokkene te horen dat zij de zaak moest klaren met het Gemeentebestuur van Lebbeke.

Mevrouw trok dus met het document naar het Gemeentehuis en was daar blijkbaar niet alleen: ongeveer zeven personen waren daar aanwezig en verkeerden waarschijnlijk in hetzelfde geval als zijzelf:  de gemeentelijke belasting werd in speciën betaald in handen van een aangestelde van het gemeentebestuur, tegen afgestempeld ontvangstbewijs. Blijkbaar zijn er nog minstens 10 gezinnen die in hetzelfde geval verkeren.

Procedure


Nochtans bestaat er voor de inning van betalingen een strikte procedure: een gewone herinnering, twee maal een aangetekend schrijven en pas slechts in laatste instantie wordt de deurwaarder naar betrokkenen gestuurd. Alle gedupeerden  verklaren geen aangetekende aanmaningen te hebben ontvangen.

Hier dient onderzocht te worden of de aangetekende brieven werden verstuurd, of ze  werden afgeven op de post en aan betrokkenen tegen ontvangstbewijs werden besteld.  Indien onregelmatigheden werden vastgesteld, wat ondertussen reeds zou vaststaan, dient de gemeente (Schepencollege) onmiddellijk in te grijpen. Een berisping of gesprek van de secretaris met betrokkene is , indien de feiten bewezen zijn, niet voldoende.

Karel Uyttersprot,volksvertegenwoordiger en ere-raadsheer Arbeidshof:In het sociaal Arbeidsrecht, wat hier van toepassing is, zijn er een stikte procedures. Wanneer er zware inbreuken worden vastgesteld, die door werknemers worden begaan, dient het ontslag te gebeuren binnen een wettelijke bepaalde termijn.   Zo moet de werkgever optreden binnen de drie dagen na het vaststellen van het vergrijp zo niet vervalt het element “dringende reden”.

N-VA vraagt grondig onderzoek

André Segers, voorzitter N-VA Lebbeke: N-VA Lebbeke dringt er op aan dat deze zaak grondig wordt onderzocht of hier inderdaad onregelmatigheden zijn begaan.

Met dergelijke zaken moet men correct maar doortastend optreden. Het gaat hier om gemeenschapsgelden. Grijpt de gemeente niet in binnen de voorziene termijn dan dreigt zij op te draaien voor aanzienlijk hogere kosten.   De gemeente moet desgevallend ook alle gemaakte kosten terugvorderen van de schuldige o.a. deurwaarderskosten, want deze personen werken uiteraard niet voor niets;

N-VA Bestuur Lebbeke

Comments

0 Responses to "N-VA Lebbeke eist onderzoek naar onregelmatigheden bij inning gemeentetaksen"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief