Kamerlid Karel Uyttersprot, N-VA: Elk jaar vloeit 2, 5 miljard euro naar onze buurlanden door ‘grensshopping’

donderdag 3 mei 2012

Elk jaar vloeit door ‘grensshopping’ 2, 5 miljard euro naar het buitenland. Dat antwoordde de handelsorganisatie COMEOS vandaag in de parlementscommissie voor het Bedrijfsleven op een vraag van N-VA-Kamerlid Karel Uyttersprot. “Zowel de bruto loonkost als de fiscaliteit (BTW, accijnzen, milieuheffingen) liggen hier substantieel hoger dan onze buurlanden. Als we die dynamiek van middelenverlies in de toekomst willen keren, moeten we dringend maatregelen nemen”, zegt Uyttersprot. “Komt daar nog eens bij: wij lopen 10.000 banen in de kleinhandelssector mis…”

Handelsorganisatie COMEOS antwoordde in de Commissie Bedrijfsleven met gedetailleerde cijfers op de vraag van N-VA-er Uyttersprot.  Aanleiding was de recente studie van de FOD Economie over het prijsniveau in supermarkten, waaruit blijkt dat het gemiddelde prijsniveau in België tot 10 procent  hoger ligt dan in Nederland. 

Uyttersprot: “We wisten dat de kritische Belgische consument sinds jaar en dag wekelijks of maandelijks inkopen doet over de grens,  maar tot nu waren er weinig concrete cijfers beschikbaar. De gegevens die COMEOS vandaag vrijgaf, bieden voor het eerst inzicht in de omvang van het fenomeen. Op jaarbasis vloeit door  ‘grensshopping’ liefst 2,5 miljard euro naar het buitenland. Omgerekend besteedt een doorsnee Belgisch gezin dus 3 procent  van het huishoudbudget over de grens. Dat heeft ook een negatieve impact op de tewerkstelling:  wij lopen 10.000 banen in de kleinhandelssector mis…”

Hoge kosten zijn boosdoener

De N-VA stelt vast dat de prijsverschillen vooral te wijten zijn aan de fundamenteel verschillende kostenstructuur waarmee Belgische supermarkten geconfronteerd worden. Want wat de winstmarges betreft, staan de Belgische handelaars op hetzelfde niveau als de buitenlandse. Uyttersprot: “Daarom moeten de torenhoge lasten,  opgelegd door de federale overheid,  worden afgebouwd. Zowel de bruto loonkost als de fiscaliteit (BTW, accijnzen, milieuheffingen) liggen hier substantieel hoger dan bij onze buren. Die dynamiek van middelenverlies kunnen we alleen keren als we de gepaste maatregelen nemen om de lasten  te verlagen.”

Voor meer informatie:
Annemie Nijs
Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA

Comments

0 Responses to "Kamerlid Karel Uyttersprot, N-VA: Elk jaar vloeit 2, 5 miljard euro naar onze buurlanden door ‘grensshopping’"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief