Vragen en antwoorden : Slapende bankrekeningen

dinsdag 21 februari 2012


Wat doen de banken met slapende rekeningen ? En wat gebeurt er met het geld dat toebehoort aan de burgers ? Een reden om daarover een parlementaire vraag te stellen ten behoeve van de burgers. De eigenaars van die centen. Want zij kunnen niet terugvragen wat ze niet weten ... of heb ik het verkeerd voor ?

Belangrijkste punt in het verhaal :"In 2011 was dit 1 924 534 euro voor dossiers van minder dan 20 euro en voor 40 874 390 euro voor dossiers van meer dan 20 euro."

08 Vraag van de heer Karel Uyttersprot aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken, over "slapende rekeningen" (nr. 9116)

08.01 Karel Uyttersprot (N-VA): Mijnheer de minister, wanneer een bankrekening of kluis, zowel van particulieren als van een bedrijf, gedurende 5 jaar onaangeroerd blijft en er geen enkele operatie is geweest, moet de bank de rekeninghouder contacteren en in een positief geval de rekening activeren. Komt er geen reactie, dan krijgt de rekeninghouder een herinnering.

Voor de banken zelf is de activering van deze rekeningen geen prioriteit. Bij het uitblijven van een reactie wordt, na het verstrijken van de procedureperiode, het geld naar Financiën getransfereerd. Na verloop van 30 jaar gaan de rekeningen en kluizen over naar de Schatkist.

Mijnheer de minister, over welke instrumenten beschikt de overheid ten opzichte van de banken om de slapende rekeningen te activeren? Bestaat er controle op de banken betreffende het activeren van die rekeningen? Hoeveel slapende rekeningen worden er jaarlijks vastgesteld, geactiveerd of niet geactiveerd? Over welke bedragen gaat dit? Welke bedragen gaan er op deze manier jaarlijks naar de Schatkist?

De rekeningen worden gestort bij de Deposito- en Consignatiekas. Op welke manier wordt dat beheerd? Wordt daarvoor een vergoeding gevraagd?

Komt het voor dat het geld binnen de termijn van 30 jaar wordt opgevraagd? Zo ja, hoeveel keer is dat in de laatste periode gebeurd? Komt het voor dat er nog eigenaars opduiken nadat de termijn van 30 jaar is verstreken? Zo ja, wat gebeurt er in dat geval?

08.02 Minister Steven Vanackere: Mijnheer de voorzitter, ik meen dat ik in een vorige vergadering van de Kamercommissie ook al eens geantwoord heb op een vraag van een andere collega met betrekking tot dit onderwerp. Ik verwijs dus ook naar het antwoord op die vraag.

Met genoegen wil ik nog eens herhalen dat de banken tot augustus 2013 de tijd hebben om hun stock aan slapende rekeningen bekend te maken en over te maken. Daarna kunnen ze dit op regelmatige basis overmaken. Thans zijn er ongeveer 100. 000 slapende rekeningen met een bedrag van meer dan 20 euro.

De volgende stortingen zijn binnengekomen :

- In het jaar 2009 was dat een totaal bedrag van 57 851,48 euro voor dossiers van minder dan 20 euro.
- Voor het jaar 2010 was dit 2 190 882 euro voor dossiers van minder dan 20 euro en 785 464 euro voor dossiers van meer dan 20 euro.
- In 2011 was dit 1 924 534 euro voor dossiers van minder dan 20 euro en voor 40 874 390 euro voor dossiers van meer dan 20 euro.

Waarom is dat onderscheid belangrijk? U gaf het zelf aan. De bedragen minder dan 20 euro gaan verloren voor de eigenaars en kunnen aan het Zilverfonds worden overgedragen mits een koninklijk besluit, wat tot op heden niet is gebeurd.

Bedragen hoger dan 20 euro blijven 30 jaar bij de Deposito- en Consignatiekas. Er kan ten vroegste in 2040 sprake zijn van een overdracht, tenzij de wetgever daarover anders zou beslissen. De wetgever heeft de termijn van 30 jaar bepaald en hij heeft ook de grens van 20 euro bepaald. Het is ook de wetgever die heeft aangegeven dat een koninklijk besluit dit bedrag kan overhevelen naar het Zilverfonds en die geen andere aanwending van die bedragen heeft voorzien. Voor elk van die drie sleutels komt het de wetgever toe om daaraan desgevallend een andere richting te geven. Er worden geen kosten aangerekend voor het geld bewaard door de Deposito-en Consignatiekas. Integendeel, indien de bedragen langer dan drie maanden blijven, worden er intresten uitbetaald aan de eigenaar.

Er worden binnen de termijn van 30 jaar uiteraard bedragen opgevraagd. De eerste dossiers werden opgevraagd in 2011. Thans zijn er 636 actieve dossiers. Mocht een eigenaar opduiken na de termijn van 30 jaar, dan is het geld volgens de huidige wetgeving toch voor hem verloren.

Wat het toezicht op de kredietinstellingen door de Nationale Bank van België betreft, kan in algemene termen het volgende worden gezegd. Kredietinstellingen moeten beschikken over een aangepaste organisatie om aan hun wettelijke verplichtingen te voldoen, waaronder hun verplichtingen met betrekking tot de reglementering inzake slapende rekeningen.

Ingevolge artikel 57 van de bankwet, beschikt de Nationale Bank van België, als ze vaststelt dat een instelling niet werkt overeenkomstig de bepalingen van deze wet, over een aantal mogelijkheden om de betrokken instelling te dwingen dit alsnog te doen. In eerste instantie zal ze een termijn vastleggen waarbinnen de toestand moet worden verholpen. Indien de toestand na die termijn niet is verholpen, kunnen uitzonderlijke maatregelen worden getroffen, waaronder het geheel of gedeeltelijk schorsen of verbieden van de activiteit van de instelling, het gelasten van de vervanging van bestuurders tot zelfs het herroepen van de vergunning als kredietinstelling.

Het bovenstaande geldt onverminderd de bestuursrechtelijke sancties en strafsancties waarin de bankwet en de wetgeving inzake slapende rekeningen voorziet.

08.03 Karel Uyttersprot (N-VA): Mijnheer de minister, dat is een compleet antwoord. Banken hebben inderdaad niet altijd een stimulans om die slapende rekening wakker te maken, omdat zij intussen met die kredieten kunnen werken. Als ik het goed begrijp, moet de Nationale Bank daarop toezicht houden. Ik hoop dat zij ook de nodige middelen heeft om dat te doen.

08.04 Minister Steven Vanackere: Dat behoort tot het prudentieel toezicht van de Nationale Bank. Ik heb vandaag ook geen aanwijzing dat de financiële instellingen daarop niet accuraat zouden inspelen. Ik noem u de bedragen die zijn binnengekomen. Ik heb niet het aanvoelen dat men de regel over de slapende rekeningen, die voorzien is in de wetgeving, niet zou respecteren.

Mijnheer de voorzitter, sta mij toe om het volgende nog even aan te halen, omdat ik ernaar verwezen heb. In een vorige commissievergadering heb ik een meer geconsolideerd cijfer kunnen geven. Ik heb nu heel wat bedragen voorgelezen, wat eigenlijk niet zo handig is.

Mijnheer Uyttersprot, ik kan u zeggen dat tot nu toe een bedrag van 4 168 892 euro aan de Deposito- en Consignatiekas is overgemaakt aan rekeningen met een saldo van maximum 20 euro. Dat is informatie die in praktisch opzicht voor ons vandaag interessant is. Het is ook interessant om te weten dat er dergelijke rekeningen bestaan met bedragen boven 20 euro, maar er geldt een termijn van dertig jaar voor wij daar iets zinnigs over kunnen zeggen. Het genoemd bedrag van ruim 4,1 miljoen euro is wel een relevant cijfer, meer bepaald omdat de wetgever bepaalt dat dit bedrag bezorgd kan worden aan het Zilverfonds.


08.05 Karel Uyttersprot (N-VA): Mijnheer de minister, hebt u een idee wanneer de eerste tranche van dertig jaar in zicht komt?

08.06 Minister Steven Vanackere: Ja, dertig jaar na 2013.

08.07 Karel Uyttersprot (N-VA): Het werd dus slechts één keer gestort.

08.08 Minister Steven Vanackere: Ik herinner mij dat ik, weliswaar niet zo bijzonder subtiel, heb aangegeven dat het de wetgever zal toekomen om daar eventueel ooit een andere opinie over te hebben.

08.09Karel Uyttersprot (N-VA): Dat zal ik waarschijnlijk niet meer beleven, mijnheer de minister.

Comments

0 Responses to "Vragen en antwoorden : Slapende bankrekeningen"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief