Willekeur troef bij btw-controle vzw's

zondag 12 augustus 2012

Een vissersclub moet duizenden euro's achterstallige btw betalen omdat ze te veel cola's verkochten. Een gelijkaardige vzw wat verderop blijkt dan weer vrijgesteld van btw. Er wordt met twee maten en twee gewichten gecontroleerd, stelt het Vlaams Studie- en Documentatiecentrum voor vzw's. De fiscus liet begin dit jaar weten strenger te zullen controleren. Meteen schoten tal van kleine sportclubs in een kramp. Ook de inkomsten uit hun jaarlijkse barbecue en pannenkoekenverkoop wordt voortaan geviseerd, en dat zijn ze daar niet gewend. Veel kleine vzw's waren/zijn niet in orde met de wetgeving.

Vaak onbewust. Hun vrees blijkt vandaag gegrond, maar niet voor iedereen. De ene belastingcontrole is de andere niet, zegt het Vlaams Studie- en Documentatiecentrum voor vzw's. "Wij kennen een geval van drie visclubs met gelijkaardige activiteiten en omzet, maar die ongelijk behandeld worden", zegt directeur Demeyere. "Alle drie kregen ze een btw-controle: een vzw blijft vrijgesteld, een vzw moet een btw-nummer aanschaffen vanaf het kwartaal na de controle en bij de derde gaat men drie jaar terug om het verschuldigde bedrag te berekenen." Principieel zijn opbrengsten, gehaald uit activiteiten om 'uitzonderlijke' steun te bekomen, tot op zekere hoogte vrijgesteld van btw. Zolang dit niet het onmiddellijke doel van die vzw is en zo geen concurrentie is voor lokale zaken. De btw-administratie legde in 2002 de drempel op 5.580 euro. Dit is geen wet, maar een richtlijn die ze zelf hanteert. De ontvangsten van de kantine van de lokale voetbalploeg mogen dat bedrag op jaarbasis niet overschrijden. Anders is er btw verschuldigd, tenzij de ontvangsten uit de kantine niet meer dan 10 procent bedragen van alle ontvangsten van een vereniging.

Voorbijgestreefd

Volgens Kamerlid Karel Uyttersprot (N-VA) is die drempel veel te laag. "Sinds 2002 is dat bedrag niet meer aangepast. Het is voorbijgestreefd. Dit zet het vrijwilligerswerk onder druk. Voor kleine verenigingen is hun kantine zowat de enige bron van inkomsten. Als je dan plots 8.000 euro aan achterstallige btw moet betalen. Het kan toch niet dat wie zich belangeloos inzet plots als fraudeur wordt behandeld?" Het Kamerlid mikt op een bedrag tussen 10.000 en 25.000 euro.

© 2012 De Persgroep Publishing

Comments

0 Responses to "Willekeur troef bij btw-controle vzw's"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief