Horeca Plan : Zes voorstellen

vrijdag 3 augustus 2012

TEWERKSTELLING

Een brede versoepeling van de mogelijkheden voor tewerkstelling in de sector
Verdere versoepeling van de studentenarbeid (met een pakket van 400 uren in plaats van 50 dagen).
Betere kansen voor het inzetten van de extra’s op specifieke piekmomenten en versoepeling van de gelegenheidsarbeid, zeker voor meewerkende familieleden.

PROFESSIONALISERING

Verdere professionalisering, met nieuwe impulsen voor vorming en opleiding
Kandidaat-uitbaters verdienen stevig juridisch en boekhoudkundig advies vooraleer ze hun zaak starten. De faillissementsgraad moet dalen.
Verder versterken van de horeca-opleidingen, georganiseerd door de sector.
Aanpassen en moderniseren van de vestigingswet om een restaurant te starten, met stimulansen om bijkomende opleidingen te volgen.

ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGING

Eindelijk een ernstige administratieve vereenvoudiging
Uitbouw van een uniek horecaloket dat de toegang tot alle overheidsdiensten in één beweging bundelt.
Eén basisinspectie waarbij één horeca-inspecteur de controle op arbeid, hygiëne en alle documenten groepeert.

TRANSPARANTE CONTRACTEN

Verder werken aan meer transparantie in contracten van brouwerijen en leveranciers
Meer transparantie inzake de prijsvorming van brouwerijcontracten en duidelijkheid over de specifieke rol van de leverancier, de verhuurder dan wel de financier.
Wie een zaak opstart, moet verplicht door iemand uit de horecasector worden bijgestaan bij het afsluiten van een contract.

AFBOUW FISCALE VERSCHILLEN

Nieuwe stappen in de afbouw van fiscale verschillen en nadelen
Na invoering van het elektronisch kasregister (1 juli 2013): verdere administratieve vereenvoudiging en verdere verlaging van de btw naar 12 procent, ook voor dranken.
Specifieke investeringsaftrek om de impact van het rookverbod beter te begeleiden.

VOEDSELVEILIGHEID

Duidelijke, maar ook realistische maatregelen voor de voedselveiligheid
Wie een vestigingsattest heeft, draagt eveneens de eindverantwoordelijkheid in de zaak.
Ook nevenkeukens (verhuurkeukens, parochiezalen, …) moeten worden gecontroleerd.
Inspecties moeten de horeca-ondernemer allereerst motiveren en belonen bij goede resultaten. Bij problemen moeten inspecteurs probleemoplossend coachen. Opeenvolgende negatieve resultaten moeten leiden tot duidelijke sancties.
Sterker stimuleren van systemen van autocontrole, met een betere en doeltreffende opvolging.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) moet ook voorafgaand aan de opening van een horecazaak inspecties voeren.

Comments

0 Responses to "Horeca Plan : Zes voorstellen"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief