11-08-2012 : Opening brouwerij ’t Kroontje Denderbelle

dinsdag 14 augustus 2012

Opening brouwerij ’t Kroontje Denderbelle 11.8.2012

Als geboren en getogen Bellenaar was ik blij met de uitnodiging voor deze opening en de lancering van Rebelle. Het lijkt wel een Belle week-end, gisteren de opening van de huldetentoonstelling van Geert De Geyter, en vandaag van Rebelle. Zelf ben ik als bierliefhebber jaren lid geweest van de Dendermondse Objectieve Bierproevers en momenteel ben ik lid van de Parlementaire Bierliefhebbers, een organisatie van parlementairen die de biercultuur een warm hart toedragen.

Wereldwijd is ons land vooral bekend om zijn bier en chocolade, laat dit nu twee producten zijn van dicht bij huis. Bier, en voornamelijk speciaalbieren, zijn voor ons land een bijzonder exportproduct.


Per jaar voeren wij ruim 11 miljoen HL uit, tegenover een invoer van 1 mio HL en verbruiken wij allen samen 19 mio HL of 78 l per hoofd per jaar. Het bierbrouwen was aanvankelijk een ambachtelijke bezigheid. Elk dorp had zijn eigen brouwerij dikwijls als nevenbedrijf van een boederij. In 1907 waren er nog 3 387 brouwerijen in ons land. Velen, zeer velen verwenen, enkele groeiden uit tot de wereldtop. In 2001 was het aantal teruggevallen tot 100, om nu ongeveer opnieuw te groeien en 125 te bedragen. 80% is daarvan in Vlaanderen gevestigd.

En ook Belle kende toendertijd zijn brouwerijen:



• La Dendre-De Dender, hier in de Visstraat, opgericht in 1902 door de families Borms en Ringoot; zij waren operationeel tot 1937. De gebouwen werden verbouwd tot Gemeenteschool en nu De Brouwerij.

• ’t Motteken,een hoeve uit 1825 van de familie Beeckman, die via huwelijk in handen kwam van de familie van Roy, die er een likeurstokerij van maakten. De zonen Petrus-Johannes Van Roy-Péjan en nakomelingen, bleef in Belle, en maakte van de likeurstokerij later een brouwerij die operationeel was van 1903- 1937; ’t Motteken werd in 1946 verkocht aan de Benedictijnenabdij van Dendermonde die er een landbouwbedrijf van maakten. Zijn broer Petrus Josephus Van Roy, Péjo, naar Wieze en richtte er zijn eigen, roemruchte brouwerij Van Roy op.

En op dit ogenblik zijn er opnieuw twee brouwerijen actief, die ook op Bellekermis zullen aanwezig zijn.

*Jo Abbeloos heeft een experimenteel brouwerijtje in de tuin en samen met Bob Willems creëert hij ieder jaar een niet commercieel gelegenheidsbier voor Bellekermis, telkens genoemd naar een volksfiguur. Nu valt de eer aan Fred De Smedt met een Fred-eken.


* Marc en Dimitri pakken het commercieel aan met de Brouwerij ’t Kroonje, en knopen, 100 jaar later, aan bij deze oude traditie van ambachtelijk brouwen. Dit ondernemerschap, wat mij nauw aan het hart ligt en waar ik het grootste del van mij beroepsleven wijdde , siert deze 2 leerkrachtencollega’s van het VTI. Zij volgden brouwersopleiding en zetten hun passionele hobby om in een commercieel project.

Wij kunnen hen hiervoor alleen maar feliciteren met hun moed om te investeren en te ondernemen. Ook de naam Rebbele klinkt goed: rebels, schalks en verwijzend naar Belle. Als kleine KMO, gevestigd in de gebouwen van de vroegere boerderij Van Lijsebetten, wachten hen boeiende uitdagingen. En dit niet in het minst omdat de Horeca, belangrijke klanten voor Marc en Dimitri, voor belangrijke uitdagingen staat. Heel wat cafés hebben het zeer moeilijk ook al is hun aantal flink geslonken.

Ook Belle is daar een mooi voorbeeld van. Zo waren er voor 1940 nog 74 herbergen in Belle, 20-25 jaar later was hun aantal geslonken tot 26, om nu nog 3 te bedragen met name ’t Vat, De Ster en ’t Moleken. Op het Dorp alleen waren er 13 cafés. Sommigen onder ons zullen zich zeker nog Den Botter, De Ster, Pelzens, Van Assche, Vintjens, de Pierkesbar, Mon Stallaert, De Trapkes op, Boerken, ea herinneren.

Tussen 1998 en 2005 daalde hun aantal in ons land van 25 000 naar 19 000 en iedere dag opnieuw zien er café’s zich verplicht de deur te sluiten.. 70% van de cafés in ons land zijn verplichte cafés , in handen van brouwerijen en bieruitzetters. 30% zijn vrije cafés en mogen zelf kiezen welk bier zij verkopen.

Om de sector te helpen hebben wij op parlementair niveau een ‘Horecaplan’ uitgewerkt om de sector te helpen op het vlak van de versoepeling van de tewerkstelling, begeleiding bij de uitbating, administratieve vereenvoudiging, betere contracten tussen horecazaken en brouwerijen, naast maatregelen op het vlak van fiscaliteit (lees BTW) en voedselveiligheid. Een en ander moet helpen om onze horeca en de ambachtelijke brouwerijen nieuwe kansen te geven.

Wij hopen dat ’t Kroontje, genoemd naar de oude straatnaam, nu Hoge Brug, gestaag kan groeien vanuit de eigen omgeving naar een ruimere regio toe.

Ik wens Marc Dimitri en hun familie dan ook veel succes toe.

Karel Uyttersprot
11.8.2012

Lijsttrekker N-VA Lebbeke

Volksvertegenwoordiger
0497/522 800

www.kareluyttersprot.be

Comments

0 Responses to "11-08-2012 : Opening brouwerij ’t Kroontje Denderbelle"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief