2012-12-19 PLENAIRE : Sociale verzekering zelfstandigen

donderdag 20 december 2012



PLENUMVERGADERING WOENSDAG 19 DECEMBER 2012



18 Wetsontwerp tot wijziging van het koninklijk besluit van 18 november 1996 houdende invoering van een sociale verzekering ten gunste van zelfstandigen, in geval van faillissement, en van gelijkgestelde personen, met toepassing van de artikelen 29 en 49 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en tot vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels en van het koninklijk besluit nr. 38 van 27 juli 1967 houdende inrichting van het sociaal statuut der zelfstandigen (2535/1-3)

Algemene bespreking

18.01 Ann Vanheste, rapporteur: Ik verwijs naar het schriftelijk verslag.

18.02 Karel Uyttersprot (N-VA):
Wij steunen dit wetsontwerp dat de termijn verlengt voor de aanvraag van een faillissementsvergoeding of faillissementsverzekering. De gedwongen stopzetting na een brand of explosie is een nieuw element.



Dit is een positief ontwerp dat mensen in moeilijkheden een inkomen verschaft en waaraan ook een aantal sociale uitkeringen vasthangen.

De wet bestaat al, maar slechts 7,5 procent van de gefailleerden doet er een beroep op. De wet moet beter worden bekendgemaakt.

De wet zorgt voor een soort nazorg voor ondernemers, maar eigenlijk is er veel meer nodig. Het ondernemerschap staat in ons land op een historisch laag peil. Minder mensen beginnen een zaak, er zijn veel faillissementen en volgend jaar verwacht men er nog meer. Er is dus nood aan een totaalpakket dat de ondernemer steunt in alle fasen van zijn ondernemerschap.

De minister kondigde in de beleidsverklaring een daling van de administratieve lasten aan met 30 procent. Wat is de evolutie? Welke elementen zal ze in aanmerking nemen? Zal ze ook werken met een nulmeting?

Onze kmo’s geraken erg moeilijk aan geld en zijn vaak ondergekapitaliseerd. Op onze spaarboekjes staat 230 miljoen euro die vrijwel niets opbrengen. Dit geld zou in de economie moeten worden gebracht via bijvoorbeeld een voorstel als de wet Cooreman-De Clerq.

Ook onze competitiviteit ten opzichte van onze buurlanden is een van de heikele punten. Wij vragen ook de noodzakelijke uitvoeringsbesluiten bij de wet op de continuïteit van de ondernemingen.

Daarnaast doen er zich problemen voor met de berekening van de bijdragen in de sociale zekerheid. Daaromtrent hebben wij een voorstel ingediend.

Een kwart van de faillissementen zou het gevolg zijn van niet of te laat betaalde facturen. De overheid moet een voorbeeldfunctie vervullen en de Europese richtlijn hierover moet worden omgezet. We hebben daarvoor een voorstel ingediend.
Naast de traditioneel gevoelige sectoren, zijn ook de toeleveranciers kwetsbaar voor faillissement geworden. Ook bedrijven die al verschillende decennia meegaan, gaan over de kop.

De EC berekende dat ons exportaandeel gedaald is met 10 procent over vijf jaar tijd, wat staat voor 34 miljard euro.

Dit alles leidt tot een groot aantal faillissementen. De minister moet veel meer dan een tandje bijsteken en dringend handelen. (Applaus bij N-VA)

Comments

0 Responses to "2012-12-19 PLENAIRE : Sociale verzekering zelfstandigen"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief