Nieuwjaar 2013

maandag 31 december 2012







Dit is een oud volksliedje gezongen met Nieuwjaar,
door kinderen die van huis tot huis gingen,
voor een cent of een snede peperkoek.

Opgetekend uit overlevering,

Frederik Ringoot nieuwe voorzitter Jong N-VA Lebbeke

zondag 30 december 2012

Het nieuwe bestuur van Jong N-VA Lebbeke 


Op de foto vlnr: Pieter Paul Moens, Klaas De Smedt, Frederik Ringoot, Vincent De Wolf en An Vervliet.

Lebbeke – Op zaterdag 15 december organiseerde Jong N-VA Lebbeke een bestuursverkiezing in zaal ’t Toreken. Frederik Ringoot (23) werd verkozen als nieuwe voorzitter. Klaas De Smedt (18) zet zijn functie van secretaris verder en ook Vincent De Wolf (28) blijft penningmeester. An Vervliet (29), de voormalige voorzitter, wordt bestuurslid.

Op deze manier heeft zij meer tijd voor haar taken als provincieraadslid en gemeenteraadslid. Ook Pieter Paul Moens (24) blijft in het bestuur.

Editie Dendermonde - 22 december 2012

Gloednieuw bestuur voor Jong N-VA Dender

zaterdag 29 december 2012

Dit weekend verkozen de Jong N-VA Leden uit het arrondissement Dendermonde een nieuw bestuur. Giel Van Medegael (23), master in de Geschiedenis,  werd verkozen als voorzitter.

Meer informatie op : http://lebbeke.n-va.be/nieuws/persberichten/gloednieuw-bestuur-voor-jong-n-va-dender




Op de foto: (v.l.n.r.): De Coster Thomas, Vervliet An, Ringoot Frederik , De Smedt Klaas, Mariën Laurent, Van Medegael Giel, Mertens Filip, Moens Pieter Paul, De Wolf Vincent, Leeman Lisa, Roggeman Tomas, Venneman Frederick en Aelbrecht Manuel. Beerens Leonora staat niet op de foto.

Zalige kerst voor 2012

maandag 24 december 2012


2012-12-19 PLENAIRE : Sociale verzekering zelfstandigen

donderdag 20 december 2012



PLENUMVERGADERING WOENSDAG 19 DECEMBER 2012



18 Wetsontwerp tot wijziging van het koninklijk besluit van 18 november 1996 houdende invoering van een sociale verzekering ten gunste van zelfstandigen, in geval van faillissement, en van gelijkgestelde personen, met toepassing van de artikelen 29 en 49 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en tot vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels en van het koninklijk besluit nr. 38 van 27 juli 1967 houdende inrichting van het sociaal statuut der zelfstandigen (2535/1-3)

Algemene bespreking

18.01 Ann Vanheste, rapporteur: Ik verwijs naar het schriftelijk verslag.

18.02 Karel Uyttersprot (N-VA):
Wij steunen dit wetsontwerp dat de termijn verlengt voor de aanvraag van een faillissementsvergoeding of faillissementsverzekering. De gedwongen stopzetting na een brand of explosie is een nieuw element.

2012-12-18 Verslag Commissie : Dalend exportaandeel BE

woensdag 19 december 2012



07 Vraag van de heer Karel Uyttersprot aan de vice-eersteminister en minister van Economie, Consumenten en Noordzee over "het dalende exportaandeel van België" (nr. 14543)


07.01 Karel Uyttersprot (N-VA): Het exportaandeel van ons land is de voorbije vijf jaar met meer dan 10 procent gedaald. Daarmee overschrijden wij de door de Europese Commissie vastgesteld kritische drempel van 6 procent en zijn we een van de veertien kwetsbare lidstaten. De voornaamste reden voor de terugval is de dalende competitiviteit.

Wordt er gewerkt aan een analyse van dit probleem? Hoe kan het tij worden gekeerd? Kan de minister die 10 procent vertalen naar arbeidsplaatsen, omzet, achteruitgang van het bnp en ondernemingsgraad?

07.02 Minister Johan Vande Lanotte (Nederlands): In Nederland bedraagt het verlies 8 procent, in Frankrijk tussen de 6 en de 8 procent en in Duitsland ook meer dan 6 procent. Wij zitten dus alle vier boven de kritische grens, net als de Zuid-Europese landen en Groot-Brittannië, dat een verlies optekent van 25 procent. Eigenlijk zijn alleen de ex-Oostbloklanden gestegen.

2012-12-18 Verslag Commissie : Wederbeleggingsvergoeding



06 Vraag van de heer Karel Uyttersprot aan de vice-eersteminister en minister van Economie, Consumenten en Noordzee over "de wederbeleggingsvergoeding" (nr. 14542)

06.01 Karel Uyttersprot (N-VA): Bij een vervroegde terugbetaling van een lening, moet een wederbeleggingsvergoeding worden betaald aan de bank. Voor particulieren bestaat hiervoor een wettelijke regeling, voor bedrijven niet. De banken kunnen bijgevolg aanrekenen wat ze zelf willen.

Hoe groot is dit probleem? Hoe hoog zijn de wederbeleggingsvergoedingen die de banken vragen aan bedrijven?

06.02 Minister Johan Vande Lanotte (Nederlands): Ik heb geen exacte cijfers over het aantal dossiers, maar uit het jaarverslag van de ombudsdienst voor financiële geschillen bij ondernemingen blijkt dat de meeste klachten – 12 van de 36 dossiers – over wederbeleggingsvergoedingen gaan. Op het Febelfinplatform ‘Financiering van Ondernemingen’ klagen ondernemers vooral over een gebrek aan transparantie bij het aangaan van een krediet en onduidelijkheid over de bedragen. De funding loss-vergoedingen zorgen voor veel problemen. Kredietovereenkomsten zijn vaak voor interpretatie vatbaar.

2012-12-18 Verslag Commissie : Splitsing van het IBR



05 Samengevoegde vragen van
- de heer Karel Uyttersprot aan de vice-eersteminister en minister van Economie, Consumenten en Noordzee over "de nakende splitsing van het IBR" (nr. 14349)
- de heer Damien Thiéry aan de vice-eersteminister en minister van Economie, Consumenten en Noordzee over "de splitsing van het IBR" (nr. 14855)


De voorzitter: Vraag nr. 14855 de heer Thiéry is zonder voorwerp.

05.01 Karel Uyttersprot (N-VA): Op 7 september kondigde de minister een splitsing van het Instituut voor Bedrijfsrevisoren (IBR) aan, om daar later op terug te komen. Momenteel zijn er drie instanties voor vijf beroepscategorieën. Naast het IBR bestaan er ook nog het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten (IAB) en het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF).

Zou het niet beter zijn om, zoals in het buitenland, deze drie instanties samen te voegen tot één beroepsinstituut? Daarna kan deze instantie alsnog worden gesplitst, zoals het regeerakkoord voorschrijft.

05.02 Minister Johan Vande Lanotte (Nederlands): Ik heb niet de indruk dat er bij de organisaties zelf veel animo bestaat over een samensmelting. Doordat zij hetzelfde gebouw delen, genieten zij nu al de voordelen van een schaalvergroting, zoals een gemeenschappelijke bibliotheek en receptie. Toch staan zij alle drie op hun eigenheid. Aangezien ik hierover geen uitgesproken ideeën heb, ben ik niet geneigd daartegenin te gaan. De Europese achtste richtlijn voor revisoren is ook niet van toepassingen voor belastingconsulenten of accountants.

2012-12-18 Verslag Commissie : de sperperiode



Samengevoegde vragen van :
- mevrouw Leen Dierick aan de vice-eersteminister en minister van Economie, Consumenten en Noordzee over "de sperperiode" (nr. 14230)
- de heer Karel Uyttersprot aan de vice-eersteminister en minister van Economie, Consumenten en Noordzee over "de sperperiode" (nr. 14231)

03.01 Karel Uyttersprot (N-VA): Volgens het Hof van Cassatie is onze soldenwetgeving in strijd met de Europese regelgeving. De wetgeving over de sperperiode vertoont dan ook enkele hiaten. Zo zijn zogenaamde fluisterkoopjes toegestaan, maar geafficheerde solden niet. Daarnaast zijn er nog andere problemen voor onze handelaars, zoals internet- en grensshopping. Het probleem is ambigu: de wet mag geen rem zetten op de dynamiek van het ondernemersschap, maar zelfstandigen moeten kunnen optornen tegen grote ketens.

Hoe gaan ze daarmee in de buurlanden om? Met welke maatregelen zal de minister tegemoet komen aan het arrest van het Hof van Cassatie.

Vijf vragen aan Kamerlid Karel Uyttersprot

dinsdag 18 december 2012

1.“In hoeverre draagt je 25 jaar profesionele ervaring als gedelegeerd bestuurder in de Voka-Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen bij aan je parlementaire werk in de Kamer?” vroeg Veerle Wouters jou in het vorige nummer.

Die ervaring is inderdaad een rode draad door mijn parlementaire werk als coördinator voor onze fractie in de commissies Bedrijfsleven en Handels- en Economisch Recht. Problemen in verband met  ondernemerschap, bijvoorbeeld, inspireren me tot wetgevend werk of parlementaire vragen. Ik kan ook terugvallen op een uitgebreid bedrijvennetwerk om nieuwe ideeën en initiatieven af te toetsen. Voor advies, informatie en raad kan ik tegelijkertijd terecht bij vakspecialisten en mensen die vertrouwd zijn met de dagelijkse praktijk. Maar omgekeerd kunnen ook de bedrijven bij ons terecht met hun problemen. Dankzij hen hou ik de vinger aan de pols.

2. Wat is jou het meest bijgebleven uit het politieke jaar 2012 ?

Op federaal vlak de vaststelling dat de PS de agenda bepaalt en dat de Vlaamse meerderheidspartijen - die samen geen meerderheid hebben in Vlaanderen - gedwee volgen. En op lokaal vlak natuurlijk het grote succes van de gemeenteraadsverkiezingen! De N-VA staat tot in de kleinste uithoek op de kaart in Vlaanderen. Dit succes kon helaas niet overal verzilverd worden. In mijn gemeente Lebbeke behaalden we acht zetels (+7) en 28,4 procent van de stemmen, de beste N-VA-score in de regio. Op de verkiezingsavond beloofde CD&V (4 zetels) stellig om samen met ons en sp.a (2 zetels) in zee te gaan. Maar een half uur nadat ze de onderhandelingstafel verlieten, sms’ten ze dat ze een akkoord hadden getekend met Open Vld. CD&V onderhandelde dus op twee plaatsen tegelijkertijd …

Overwinningsfeest N-VA Denderbelle-Lebbeke-Wieze

woensdag 12 december 2012


De kandidaten en bestuur van N-VA Lebbeke-Denderbelle-Wieze verzamelden in ’t Brouwerhuis van Wieze een etentje en gezellige na-babbel nu het stof na de Gemeenteraadsverkiezingen van 14.10.2012 wat is gaan liggen.

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief