Wetsontwerp betreffende het sociaal statuut van bepaalde categorieen van personen die een publiek mandaat uitoefenen

dinsdag 8 oktober 2013

Tussenkomst Karel Uyttersprot Plenaire Parlement vergadering 8.10.2013 over
Wetsontwerp betreffende het sociaal statuut van bepaalde categorieën van personen die een 
publiek mandaat uitoefenen (2930/1-2)

Karel Uyttersprot, rapporteur: Mijnheer de voorzitter, mevrouw de minister, beste collega’s,  onderhavig wetsontwerp is overgezonden door de Senaat.

Ik wil er verslag over uitbrengen, omdat het rechtstreeks invloed heeft op alle  mandatarissen van alle geledingen.

Het RSVZ heeft een aantal jaren geleden immers een  merkwaardig standpunt ingenomen ten aanzien van politieke mandatarissen die zitting hebben in  raden van bestuur met een raadgevende stem.
Ik citeer uit de memorie van toelichting: “In de praktijk gebeurt het echter dat het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) personen die als politiek mandataris gemandateerd werden door hun gemeenteraad, om te zetelen in een raad van bestuur en dit met een raadgevende stem, toch aangemaand worden om zich aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. (…) De motivering van deze praktijk betreft een interpretatie van het RSVZ die  een onderscheid maakt tussen stemgerechtigde mandatarissen en zij die een raadgevende stem  hebben".

Met het wetsontwerp wordt een einde gesteld aan deze interpretatie van het RSVZ.

Collega Kristien Van Vaerenbergh heeft reeds in september 2011 een gelijkaardig wetsvoorstel ingediend. De nieuwe wet zal bepalen dat personen die belast zijn met een mandaat in een openbare of private instelling of die met een raadgevende stem lid zijn van de bestuursorganen van een openbare of private instelling, hetzij uit hoofde van hun functie bij de administratie, het Rijk, de Gemeenschap, het Gewest, de provincie, de gemeente of de openbare instelling, hetzij uit hoofde van een werkgevers- of werknemersorganisatie in die hoedanigheid niet  meer onderworpen zijn aan de verplichting om aan te sluiten bij een sociale kas. Op de vraag van collega Schiltz of ook districtsmandatarissen  daaronder vallen, heeft de minister positief geantwoord.

Het voorliggend ontwerp werd  unaniem goedgekeurd.

Comments

0 Responses to "Wetsontwerp betreffende het sociaal statuut van bepaalde categorieen van personen die een publiek mandaat uitoefenen"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief