Het belangrijkste pijnpunt in het wetsontwerp is echter het gebrek aan een gelijk speelveld tussen publieke en private spelers: overheidsopdrachten krijgen een flexibeler betalingsregime toebedeeld dan de transacties tussen private handelaars onderling.
N-VA Kamerlid Karel Uyttersprot legt de vinger op de wonde: “Al op 14 januari 2013 werd in het Staatsblad een KB uitgevaardigd en ondertekend door Di Rupo. Het KB voert op basis van de Wet op de Overheidsopdrachten de richtlijn gedeeltelijk uit voor wat de aanbestedende overheid betreft. Opmerkelijk is dat, in plaats van accuraat op te treden, de inhoud van het KB de bestaande wettelijke termijnen net verder versoepelt.”
Afgelopen voorjaar legde N-VA een eigen wetsvoorstel neer dat de richtlijn wél strikt en volledig omzet. Als algemene principe wordt in een termijn van 30 dagen voorzien voor het betalen van alle facturen, en dit te respecteren door zowel handelaren als door de overheden.
Oneerlijke concurrentie
Een van de belangrijkste oorzaken van liquiditeitsproblemen bij zelfstandigen is net de laattijdige betalingen van facturen. Recente rapporten tonen aan dat de betalingsachterstanden in ons land steeds verder oplopen. Lange betaaltermijnen nekken ook gezonde KMO’ s: wanneer de inkomsten uitblijven gaan ook zij op termijn over kop. Een stipte en correcte betaalcultuur realiseren, zowel tussen handelaren onderling als tussen handelaren en de overheid, is daarom essentieel voor het creëren een gezond economisch klimaat. Bovendien betekent een strikte naleving van contracttermijnen zelfs geen reële budgettaire meerkost, waardoor het rigoureus respecteren van de EU- regelgeving zelfs als een kosteloze relancemaatregel kan worden gezien.
N-VA Kamerlid Karel Uyttersprot besluit: “Het N-VA voorstel is bijgevolg een noodzaak, en staat in schril contrast tot de inhoud van het wetsontwerp van Minister Turtelboom. Zeker in een moeilijk en onzeker economisch klimaat, wanneer de toegang tot financiering per definitie lastiger is, neemt het risico op negatieve gevolgen sterk toe. Schuldeisende ondernemingen hebben daarom nood aan een helder afgelijnd en uniform wettelijk kader. Het voorstel van N-VA voorziet in een gelijkstelling van de bestaande waaier aan verschillende termijnen. Wij willen een vaste betalingstermijn voor betaling van de facturen van dertig dagen, in bepaalde grondige gevallen verlengbaar tot 60 dagen. Een strikte betaling van geleverde goederen en diensten geeft volgens N-VA de beste zuurstof voor onze bedrijven.“
Karel Uyttersprot (N-VA)
Een reactie posten