Betalingstermijnen facturen: N-VA vraagt dringende uitvoering EU-verordening

donderdag 21 maart 2013

Febetra laat vandaag weten dat één op de vijf transportbedrijven kampt met liquiditeitsproblemen die voornamelijk veroorzaakt worden door laattijdige betalingen van de opdrachtgevers. Oorzaak: een Europese richtlijn om de betalingstermijnen te beperken tot 30 dagen is nog altijd niet omgezet door de Belgische regering. De deadline hiervoor was 16 maart.

N-VA Kamerlid Karel Uyttersprot deelt de verontwaardiging van Febetra.

“Met het zorgwekkend hoge aantal faillissementen in België in het achterhoofd is de omzetting van de betrokken Europese richtlijn een absolute noodzaak. De richtlijn voorziet immers in het tegengaan van de vele laattijdige betalingen van facturen. Lange betaaltermijnen nekken ook gezonde KMO’ s: wanneer de inkomsten uitblijven gaan ook zij op termijn over kop.”

De omgekeerde wereld
Het ontbreekt de federale meerderheid in dit dossier echter aan een “sense of urgency”.  Ondanks verschillende interpellaties werd tot op heden geen wetgevend initiatief door de bevoegde liberale ministers ondernomen.

“Nader onderzoek leert evenwel dat al op 14 februari 2013 in het Staatsblad een KB werd uitgevaardigd, ondertekend door Di Rupo. Het KB voert op basis van de Wet op de Overheidsopdrachten de richtlijn gedeeltelijk uit voor wat de aanbestedende overheid betreft. Opmerkelijk is dat, in plaats van accuraat op te treden, de inhoud van het KB de bestaande wettelijke termijnen net verder versoepelt. Bovendien spant de premier de kar voor het paard: eerst wordt een KB geschreven dat dan als basis moet dienen om later een wet uit te vaardigen.”

Eigen wetsvoorstel

N-VA legde in de Kamercommissie Handelsrecht vorige week een eigen wetsvoorstel voor dat de richtlijn strikt en volledig omzet. Als algemene principe wordt daarin een termijn van 30 dagen voorzien voor het betalen van alle facturen, en dit te respecteren door zowel handelaren als door de overheid.

Karel Uyttersprot -0497/52 28 00

Comments

0 Responses to "Betalingstermijnen facturen: N-VA vraagt dringende uitvoering EU-verordening"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief