N-VA luidt de alarmbel : “onze concurrentiewaakhonden worden aan de ketting gelegd”

zaterdag 9 februari 2013



Nadat de helft van het topkader van energieregulator CREG net voor het kerstverlof naar huis werd gestuurd, dreigt nu hetzelfde te gebeuren bij de hervorming van de Mededingingsautoriteit. 

De huidige drieledige architectuur vrijwaart o.m. de scheiding tussen het voeren van het onderzoek door het Auditoraat en het vellen van een beslissing door de Raad voor de mededinging. Voor het permanent keurkorps van onafhankelijke auditeurs en raadsleden is in de toekomst geen plaats meer. Zij worden vervangen door (politiek) benoemde ambtenaren. De wetswijziging erodeert het juridische en gezaghebbende karakter van oordelen geveld door de Raad. Deze dreigen te vervallen tot beslissingen van een louter administratieve overheid.  

Griekse toestanden

In haar advies noopt het de Raad van State tot enkele striemende kritieken, waarbij zij o.m. de parallel schetst met de Griekse Mededingingsautoriteit. N-VA Kamerlid Karel Uyttersprot: “Niet bepaald een schoolvoorbeeld van efficiënt marktbeheer, zo weten velen dezer dagen. Reeds in 2005 veroordeelde het Europees Hof Van Justitie de Griekse mededingingsautoriteit omwille van haar lamentabele interne structuur. Het is dan ook onze oprechte vrees dat ons land eenzelfde lot te wachten staat – namelijk een Europese vingerwijzing met navenante boete.”

Prijzenblokkering

Als klap op de vuurpijl krijgt de nieuw ingerichte Mededingingsautoriteit de bevoegdheid om, in geval van “abnormale” prijsverhogingen, eigenhandig de prijzen te blokkeren en naar eigen goeddunken te wijzigen. Duidelijk een ideologische overwinning voor de socialisten in de federale regering. Teneinde het debat over de index uit te weg te gaan wordt prijsvorming aan de staart van de vis bestreden in plaats van aan de kop. Het is maar de vraag of handelaar en consument hier op termijn beter zullen uitkomen.

N-VA Kamerlid Cathy Coudyser vult aan: “De Minister maakt hier een fundamentele denkfout; een onafhankelijke en slagkrachtige waakhond kan effectief controleren, optreden en sanctioneren teneinde de efficiënte marktwerking te garanderen. Per definitie hoort in een dergelijk verhaal geen overheidsmechanisme thuis dat eigenhandig prijzen bevriest en bijstelt. Immers, een handelsbekwame waakhond treedt op wanneer een marktsituatie ernstig verstoord wordt. Sterker nog, door de twee samen te beschouwen zegt de auteur feitelijk reeds het geloof en vertrouwen in een autonome mededingingsautoriteit op!”

N-VA ziet zich voldoende gewapend om tijdens de besprekingen in de Kamercommissie Bedrijfsleven de knuppel in het hoenderhok te gooien. “Het voorliggende wetsontwerp is zowel een aanfluiting van talrijke grondrechten die centraal staan in onze democratische rechtsstaat, als van elke basiscursus economie die een eerstejaarsstudent voorgeschoteld krijgt. Wij zitten echter niet in de driving seat. Dat deze maatregel er uiteindelijk toch door zal komen, bevestigt onze vrees over het beperkte soortelijk gewicht van CD&V en Open VLD in deze federale regering”, zo besluit N-VA Kamerlid Karel Uyttersprot

Karel Uyttersprot (0497/522800) en Cathy Coudyser (0476/540684)

Comments

0 Responses to "N-VA luidt de alarmbel : “onze concurrentiewaakhonden worden aan de ketting gelegd”"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief