Federauto wil retentierecht voor takel - en bergingsbedrijven

vrijdag 22 februari 2013


BRUSSEL 20/02 (BELGA) : Federauto, de confederatie van de Belgische autohandel en -reparatie, heeft een wetsvoorstel ingediend om de takel- en bergingsbedrijven een retentierecht toe te kennen. Dat is het recht om een voertuig niet te moeten teruggeven zolang de betaling niet werd voldaan. Het wetsvoorstel werd ingediend met steun van Karel Uyttersprot (N-VA).

Momenteel beschikken de takel- en bergingsdiensten, die verantwoordelijk zijn voor de verplaatsing van voertuigen, volgens de rechtspraak over geen enkel retentierecht ten opzichte van de eigenaar van het weggesleepte voertuig, zegt Federauto woensdag in een persmededeling. Het gaat om een absurde en oncomfortabele situatie die er vaak voor zorgt dat de takel- en bergingsdiensten moeilijk aan hun geld geraken, klinkt het.

Het kan misschien heel logisch lijken "dat wie een dienst bestelt ook de persoon is die de dienst betaalt, maar dat is geenszins het geval voor takel- en bergingsdiensten in BelgiĆ«. In grote lijnen is het de bevoegde persoon (de politie) die een dienst bestelt bij het takelbedrijf (de verplaatsing van een voertuig) die zelf de betaling moet eisen van de voertuigeigenaar. Deze driehoeksverhouding zorgt  voor verwarring en geeft de sector een slecht imago", aldus Federauto, dat met het wetsvoorstel hoopt een juridisch kader te verkrijgen.

SVR

Comments

0 Responses to "Federauto wil retentierecht voor takel - en bergingsbedrijven"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief