GVA : N-VA versus Open VLD door Paul Geudens

vrijdag 14 september 2012





N-VA staat dichter bij VVD dan Open Vld


Is het verwonderlijk dat de Vlaamse liberalen het zoveel slechter doen dan de VVD in Nederland? Op het eerste gezicht wel. Bij nader toezien niet.

In feite kunnen we zeggen dat Bart De Wever op maatschappelijke en sociaaleconomische thema’s inhoudelijk dichter bij Mark Rutte staat dan Alexander De Croo. En wie doet het in Vlaanderen goed? Juist. De N-VA.

Dat is het drama van de Open Vld. Die partij is statutair liberaal, maar in de praktijk is daar niet altijd gek veel van te merken. Zij zit in een belastingregering die wordt geleid en gedomineerd door de PS, waarschijnlijk de meest linkse socialistische partij van West- Europa. Probeer dan aan de kiezers maar eens uit te leggen dat je liberaal bent.

De N-VA klopt al jaren op die nagel. Niet zonder succes. Zowel bij de werkende Vlaming als bij de ondernemer geniet De Wever op dit ogenblik meer vertrouwen dan De Croo. Organisaties als VOKA en Unizo zien meer heil in de aanpak van de N-VA dan in die van de Open Vld. Dat is bitter voor de Vlaamse liberalen, die zichzelf altijd als de ultieme verdedigers van de beterverdieners, de zelfstandigen en andere zakenmensen hebben gezien. De bevolking kijkt daar blijkbaar anders tegenaan.

Ik ben ervan overtuigd dat de VVD in Nederland nooit in een regering zal stappen die links georiƫnteerd is, zoals hier.

Dat is een fout van Alexander De Croo geweest. Vlaanderen stemt voor driekwart rechts en voelt zich nu verraden door een linkse regering die bovendien geen meerderheid heeft onder de Nederlandstalige zetels in de Kamer. De liberale excellenties Vincent Van Quickenborne, Annemie Turtelboom en Maggie De Block weren zich als duivels in een wijwatervat binnen de federale regering, maar ze hebben de perceptie tegen. Bovendien gunt Elio Di Rupo ze ook weinig of niets.

Iedereen weet dat er geen vermogenswinstbelasting komt omdat het niet in het regeerakkoord staat, maar de PS kan het niet laten om toch af en toe in dat potje te roeren.   Het zijn dergelijke incidenten die de Open Vld de das omdoen. Daar blijft altijd iets van hangen bij de bevolking. Dreigementen Ć  la Van Quickenborne “dan gaan we de regering laten vallen” kunnen daar niets aan verhelpen.

Paul Geudens Editorialist gvabrieven@concentra.be

Comments

0 Responses to "GVA : N-VA versus Open VLD door Paul Geudens "

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief