2011-07-20 Parlementaire interpellatie inzake takelkosten

woensdag 20 juli 2011

.


Gerechtelijke takelingen gerechtelijk arrondissement Dendermonde.

ONVERKLAARBARE HOGE TAKELKOSTEN


Gerechtelijke takelingen zoals van in beslag genomen voertuigen, teruggevonden voertuigen, voertuigen betrokken bij misdrijven,... worden geregeld door de omzendbrief 062 van 2005. Niet te verwarren met administratieve takelingen van bv verkeerd geparkeerde auto’s.

Uit het verslag van de commissie voor Modernisering van de Rechterlijke Orde, gerechtskosten in strafzaken, blijkt dat de gerechtelijke arrondissementen uit Oost- en West-Vlaanderen sinds het in voege gaan van de omzendbrief, gedurende de laatste 5 jaar de kosten zagen dalen met 50% terwijl de kosten in Dendermonde stegen met zowat 100%. De kosten voor gerechtelijke takelingen in Dendermonde bedragen 60% van alle gelijkaardige kosten van de arrondissementen Ieper, Kortrijk, Brugge, Gent, Oudenaarde en Veurne samen. Deze kosten bedragen in Dendermonde bijna 500 000 €, in Gent daarentegen 61.200 €.



De minister hierover ondervraagd, weet geen verklaring voor de bijzonder hoge kosten in het gerechtelijk arrondissement Dendermonde.

Een van de mogelijke oorzaken zou kunnen liggen in het feit dat de omzendbrief 062 niet correct wordt toegepast: Door het Parket van Dendermonde worden stelselmatig 4 dezelfde takelbedrijven aangeduid.

Hiertegen lopen procedures van 9 andere bedrijven die zich benadeeld voelen.
- Deze 9 bedrijven kregen van de Rechtbank in 1° aanleg gelijk tot aanstelling deskundige.
- De zaak wordt momenteel behandeld in beroep.



Nieuw element: De Raad van State vernietigt in een recent arrest van 29.6.2011, de beslissing van het Parket van Dendermonde om de 9 procederende takelbedrijven geen takelbeurten te geven en veroordeelde de Belgische staat tot 3500 €.

Op de vragen of er een verband tussen het niet correct toepassen van de omzendbrief 062 (cfr Rb 1° aanleg en arrest RvS) en de hoge takelkosten in Dendermonde weet de minister geen antwoord.



Zal de minister de nodige stappen ondernemen en deze zaak onderzoeken? Hij heeft dit wel beloofd en wij zullen dat ook nauwlettend opvolgen.

Comments

0 Responses to "2011-07-20 Parlementaire interpellatie inzake takelkosten"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief