Onbegrijpelijke subsidiepolitiek van VLD en CD&V Lebbeke

woensdag 25 mei 2016

N-VA vraagt correcte toepassing subsidiereglement.


Jaarlijks kent de gemeente aan de culturele verenigingen een subsidie toe.

Hiervoor moeten zij voldoen aan een aantal criteria, zoals activiteiten, ledenwerking, bewijzen van de uitgaven, enz.

Maar met de toepassing van het subsidiereglement wordt al eens een loopje genomen…

Zo verstrekt het gemeentebestuur van Lebbeke subsidies aan de organisatie “De Versteende Stilte”, actief in de beeldende kunsten, waarvoor de Gemeentelijke Raad Cultuurbeleid (GRC) in haar verslag van 08.02.2016 én in het verslag van 10.03.2016 telkenmale een beoordeling geeft, die ronduit vernietigend is.




Wij citeren letterlijk:
  • haar activiteiten niet meer stroken met het subsidiereglement.
  • het atelier niet meer gevestigd is in Lebbeke.
  • het gemeentebestuur verkeert niet meer in de mogelijkheid om de activiteiten te controleren.
  • het vernoemde dossier is bovendien een amalgaan van fotokopies van aankoopfacturen slaande op het jaar 2001 tot en met 2014 (dus over 13 jaar!).
  • voornoemde facturen duiken telkenjare opnieuw op.
  • de commissie vindt het bovendien ook bijzonder moeilijk om subsidies te berekenen die slechts een gedeelte van een werkjaar zouden beslaan.
  • waarom nog huur betalen voor een lokaal dat je niet meer gebruikt? (lokaal Konkelgoed, blijkbaar werd huur betaald tot 30 april 2015?).
  • verder werd voor huur/energie (8 maanden) van een lokaal in Buggenhout een debetnota bijgevoegd (+ 1.800 euro) die door de invuller van het subsidieformulier zelf werd opgesteld en te betalen is aan hemzelf.
  • er wordt vermeld dat zij een gans jaar tentoonstellingen organiseren in het atelier in Lebbeke, waar zij sinds februari niet meer werkzaam zijn.
In een volgende vergadering van de GRC en in weerwil van haar eigen advies, wordt er beslist dat “De Versteende Stilte” toch een subsidie krijgt t/m april 2015.
Zij krijgen 420 euro, wat zeer merkwaardig is als men weet dat bijv. in dezelfde categorie “Fotoclub Ontspanner” - voor een gans jaar werking - 208 euro krijgt!

N-VA reageerde in de Gemeenteraad van april jl. fel tegen deze gang van zaken, die sterk in het nadeel is van alle goed werkende verenigingen en de talloze vrijwilligers, die wél het reglement ter harte nemen en toepassen.
Zowel in de gemeenteraadscommissie, als in de Gemeenteraad van 28.04.2016 kon de bevoegde schepen geen redelijk antwoord geven op de gestelde vragen. De beide verslagen van de adviesraad GRC waren haar blijkbaar onbekend.

Raadslid Karel Uyttersprot
vroeg in de gemeenteraad een gesplitste stemming, om de subsidie aan “De Versteende Stilte” af te wijzen, zodat de subsidies aan de vele andere verenigingen niet in het gedrang zouden komen.
Zonder veel dossierkennis stemde de meerderheid van VLD en CD&V de subsidie aan “De Versteende Stilte” t.b.v. 420 euro dan ook goed. Onbegrijpelijk.

Comments

0 Responses to "Onbegrijpelijke subsidiepolitiek van VLD en CD&V Lebbeke"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief