Op de vorige zitting van de Gemeenteraad werd een “Deontologische Code Gemeentepersoneel” goedgekeurd.
Deze Deontologische Code legt de normen, waarden en verplichtingen vast waaraan het Gemeentepersoneel zich te houden heeft.
Hierin worden een aantal belangrijke bepalingen opgenomen zoals
- Respect voor de persoonlijke waardigheid,
- Correctheid in de praktijk,
- Onomkoopbaarheid.
Daarnaast bestaat er ook een “Deontologische Code voor de mandatarissen”, nl burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden.
Een aantal belangrijke verplichtingen die voor het personeel bestaan, staan evenwel niet in de Code voor de mandatarissen.
Karel Uyttersprot, gemeenteraadslid: “De gemeenteraadsleden hebben een voorbeeldfunctie, wat voor het gemeentepersoneel als verplicht wordt gesteld, geldt zeker ook voor alle mandatarissen, van burgemeester, over schepenen en raadsleden. Daarom willen wij de “Code van de Mandatarissen “ aangevuld zien met de bepalingen die ook voor het personeel gelden.
Het is de letterlijke overname van de goedgekeurde Code voor personeel, alleen de term ‘personeelsleden’ werd vervangen door ‘Burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden’.
Wij veronderstellen dan ook een grote unanimiteit, want hier kan niemand tegen zijn”.
Met het oog hierop heeft N-VA dit punt toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van december.
Wij hopen dat de meerderheid consequent is, en hetgeen ze verplicht stelt voor het gemeentepersoneel,ook voor zichzelf als leidraad neemt.
N-VA Fractie, Karel Uyttersprot
Aanpassing van Deontologische Code voor Mandatarissen:
N-VA stelt voolgende aanpssing voor;
inlassing van:
Art.8 bis: Respect voor de persoonlijke waardigheid:
Burgemeester, Schepenen en gemeenteraadsleden dienen respect te tonen voor de persoonlijke waardigheid van iedereen. Dit houdt ondermeer in dat er geen onnodig kwetsende, beledigende, agressieve, bedreigende,… opmerkingen worden gemaakt of handelingen worden gesteld.
Art.26 bis: Correctheid in de praktijk
De leden van het College van Burgemeester en Schepenen, en de raadsleden, maken geen ongeoorloofd gebruik van uitrusting of materiaal van het gemeentebestuur voor privé-doeleinden.
Art.26 ter: Onomkoopbaarheid
Leden van het College van Burgemeester en Schepenen, en raadsleden moeten uiteraard onomkoopbaar zijn. Zij mogen van andere collega’s of van derden geen giften of voordelen vragen of aanvaarden die met hun ambt verband houden. Op die manier wordt vermeden dat de objectiviteit in het gedrang komt en er van u wederdiensten worden geëist. Het is niet toegestaan relatiegeschenken te ontvangen of deel te nemen aan activiteiten betaald door privé-personen of organisaties, tenzij dit past in het kader van een normale professionele verhouding en in het teken staat van het algemeen belang van de organisatie.
Een reactie posten