't Oud Gemeentehuis Wieze : Restauratie vordert goed ; open op Open Monumentendag

woensdag 9 september 2015


De voormalige herberg “’t Oud Gemeentehuis” en “Muzieklokaal”, voorheen “Het Wapen van den Heere”, werd beschermd als monument bij KB van 08.09.1981.
De café met vergaderzaal van de Vierschaar van de heerlijkheid Wieze-Aalst, werd volgens archiefdocumenten opgericht in 1783 door de heer van Wieze.
De herberg deed dienst als gemeentehuis tot 1871 , wanneer het gemeentehuis ondergebracht werd in het nieuwe schoolhuis aan de Nieuwstraat. (Bron Onroerend erfgoed)


Tot 2009 was ’t Oud Gemeentehuis nog in gebruik als café (familie K&E De Wolf). Sinds de leegstand trad het verval zeer snel in: lekkende daken, waterinsijpeling, kapotte ramen,…  Aanvankelijk wilden de eigenaars het gebouw verkopen.

In 2010 trok toenmalig volksvertegenwoordiger Karel Uyttersprot, samen met Rik Vermeir aan de alarmbel om het gebouw voor de afbraak te behoeden. Op het kabinet van minister Bourgeois werd, samen met de eigenaars, de firma nv Diepensteyn, Brouwerij Palm, overleg gepleegd om het gebouw te redden en te restaureren.  De eigenaars engageerden zich hiertoe en stelden een team van ervaren architecten aan om dat te realiseren, nl Filip De Mulder en interieurarchitect Filip Claes, samen met Katelyn Verhasselt. Zij maakten een grondige studie van het oude gebouw en haar historisch erfgoed, en ontwierpen de plannen voor de restauratie en volledig nieuwe, eigentijdse inrichting. Hetgeen voor ligt is prachtig .

Open Monumentendag



Op zondag 13 september, open monumentendag, wordt de werf ’t Oud Gemeentehuis opengesteld voor het publiek, zoals vroeger reeds werd aangekondigd.

Karel Uyttersprot:” De werken vorderen goed. De muren werden reeds gekaleid, er is reeds gevloerd, de ramen werden geplaats,…

De eigenaar, NV Diepensteyn, had reeds vroeger meegedeeld dat de werf op Open Monumentendag open zou gesteld worden voor het publiek.

Voor de ingebruikname en de definitieve opening is het nog even wachten.

Het gebouw dient verder te worden afgewerkt en ook de binnenafwerking en meubilair moet nog voorzien worden.

Ondertussen wordt reeds gezocht naar een exploitant, wat op een weloverwogen wijze zal gebeuren.

Iedereen zal kunnen vaststellen dat dit gebouw een pareltje wordt en een model van onroerend erfgoed.

Rik Vermeir, met wie ik herhaalde malen het kabinet van minister Bourgeois bezocht om dit dossier in orde te krijgen,en die mee de kar trok, zal de bezoekers te woord staan.”

’t Oud Gemeentehuis Wieze wordt een pareltje dat het totale ( eveneens geklasseerde dorpsgezicht) dorpsgezicht zal bepalen.

Comments

0 Responses to "'t Oud Gemeentehuis Wieze : Restauratie vordert goed ; open op Open Monumentendag"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief