Cafés, restaurants, bistro’s, tavernes zijn in Vlaanderen (met 33 500 inrichtingen en 121.000 medewerkers) het kloppend hart van de gemeente en tevens bron van werkgelegenheid, vreugde en vertier, die jaarlijks een bijdrage leveren van 12.3 miljard € aan onze economie.
Horeca is een sector met een lage instapdrempel, de toegang tot het beroep van herbergier is eenvoudig, voor restaurants geldt de vestigingswet. Het is ook de sector met heel wat moeilijkheden en een groot aantal falingen (+/- 20% van het totaal aantal falingen).
De tijd van het café op de hoek waarbij de man ging werken, de vrouw achter de toog stond en men in de achterkeuken leefde, is voorbij. Klanten wensen een leuk, fris, en gezellig café of restaurant, professioneel uitgebaat en met degelijke faciliteiten. Om hieraan te voldoen, is er permanente begeleiding en vorming nodig. De sectorfederatie en de brouwerijen spelen hierin een belangrijke rol. Dit zijn waarborgen voor een gezond beleid en zullen de remmen en problemen, o.a. toegang tot de kredietmarkt, helpen oplossen.
De toekomst oogt goed voor wie zich aanpast en organiseert. Uitdagingen als het kwalitatief invullen van de toegenomen vrije tijd en de brede generatie van jong gepensioneerden, die er alleen of met hun kleinkinderen op uit trekken, kunnen voor de horecasector een positieve impuls betekenen.
Vlaanderen is ook het land van de beken en rivieren, landschappen en brede natuur, historisch erfgoed van kerken pastorijen, kastelen, kapellen.. en van al dan niet goed uitgeruste wandel-en fietspaden.
Hier bieden zich mogelijkheden voor een goed samengaan van horeca, lokale economie en lokale besturen. Gemeenten zijn het best geschikt om voor de nodige omgevingsfactoren en faciliteiten te zorgen om de horeca te doen gedijen, in samenwerking met de provincie, het Vlaams Gewest en mogelijke EU-projecten. Via een gerichte aanpak van bewegwijzering voor water-, wandel-, en fietstoerisme langs erfgoed, het vlakke land met water, beken en rivieren. Gemeenten staan mee in voor laadpalen voor elektrische fietsen, verkeersluwe pleintjes, parkeerplaatsen en startpunten, geïntegreerd en in samenwerking met de horeca.
Praktijkvoorstel:
Wieze, het dorp van bier, chocolade en bloemen, heeft een geklasseerd dorpsplein met in de onmiddellijke buurt parkeerfaciliteiten en een aantal horecazaken, voor elk wat wils. Rond het Dorpsplein bevinden zich verschillende geklasseerde gebouwen en monumenten (Kerk, Pastorij, Neerhof, Dikke Eik…), een geschikte startplaats voor wandel-en fietstoerisme. Van hieruit trekt men naar de oevers an de Dender, eveneens een aantrekkelijke plaats voor watertoerisme. Deze brengen u tot Aalst, waar opnieuw een en ander te beleven valt. Nadien via de Denderoevers via Mespelare richting Dendermonde Grote Markt, op de terugweg via Denderbelle Broek en Denderbelle Dorp, waar zich een aantal nieuwe horecazaken aan het ontwikkelen zijn, naar Wieze. Een ideaal project voor een samengaan van horeca en gemeente.
Karel Uyttersprot, federaal volksvertegenwoordiger
Bron :
Kies voor horeca