Evaluatie één jaar beleid, Goe bezig ???

zaterdag 25 januari 2014



Het Nieuwsblad organiseerde een grote enquête in de gemeenten en vroeg de bewoners naar hun mening over de burgemeester en het gevoerde beleid. Zo ook over Lebbeke.

Concrete cijfers uit enquête Het Nieuwsblad

  • Score coalitie VLD/CD&V :  2009: 6.3 op 10   ; 2013: 5,70 op 10
  • Score burgemeester  : 2009 : 5,0 op 10     ; 2013: 4,85 op 10
  • 70 % ondervraagden vindt dat huidig gemeentebestuur op dezelfde manier presteert als tijdens vorige legislatuur
  • 70 % ondervraagden zegt vandaag dezelfde stem te zullen uitbrengen als vorig jaar

Vraag van Het Nieuwsblad:  Uw interpretatie van deze cijfers?

Score coalitie: 5.7/10 = onvoldoende

Wij stellen vast dat de nieuwe  coalitie (VLD –CD&V) het niet beter doet dan de oude (VLD- SP.A-Spirit) en bevestigt wat wij overal te horen krijgen: de gemeente wordt niet goed bestuurd.
De enigen die zeggen dat ze “goe bezig” zijn, is de meerderheid zelf. Alle enquêtes, onderzoeken, statistische gegevens, duiden op het omgekeerde.

Burgemeester : 4.85 % =dik  gebuisd

Dat de burgemeester het nog slechter doet dan vroeger moet ons niet verbazen . De belofte bij de installatie van de Gemeenteraad op 2.2.2013, om er voor iedereen te zijn maakt hij zeker niet waar. De Lebbekenaar maar ook voor de lokale politici is dit duidelijk. De wijze waarop hij de raad leidt is bovendien bedroevend. Leden van de eigen meerderheid van VLD-CD&V komen na de gemeenteraad , uit schaamte, wat bijpraten . Hij alleen bepaalt het stemgedrag, de anderen volgen gedwee. Zelfs voorstellen uit de vorige legislatuur die toen door de CD&V mee werden ingediend, moet CD&V  nu tegenstemmen (bv verkeersvrij maken Jules De Buckstraat).

Karel Uyttersprot: Ik had het genoegen om nu, maar ook in mijn vorige job,  contact te hebben met zowat alle burgemeesters uit de provincie, van uit alle politieke partijen. Hierdoor kan ik dan ook vergelijken. Ik verschiet dan ook niet van de score van 4.85% op 10 !!

Op een gemeenteraad zien we  hoe constructieve voorstellen van de oppositie worden weghoond , om ze nadien op een volgende gemeenteraad zelf te agenderen .                                                            

Voorbeelden: vorig jaar werd door N-VA raadslid Goedele Uyttersprot  voorgesteld, om in de Veldekensstraat een gedenksteen op te richten en een Vredesbos in te planten op de plaats waar op 4 september 1914, 13 jonge mannen  werden afgeslacht. Bij de toelichting van dit voorstel ontstak hij in woede en bestempelde hij dit als onaanvaardbaar. Twee maand later zien wij dat het ‘RUP Gursten Velt werd ‘ gewijzigd en het N-VA voorstel in essentie werd overgenomen.
Om andersvaliden de toegang tot de raadszaal te kunnen bieden, stelde N-VA (André Segers) voor om een lift te installeren, dit werd afgewezen, maar nadien toch geïnstalleerd …

In september 2013 agendeerde N-VA ( Karel Uyttersprot en Raf De Wolf), een voorstel tot invoering van Kadobonnen. Dit zijn waardebonnen die via de gemeentelijke diensten verkocht worden en als betaalmiddel kunnen gebruikt worden bij de Lebbeekse handelaren. Dit werd op bevel van de burgemeester door de meerderheid weggestemd. Maar diezelfde burgemeester laat dit punt als eigen initiatief agenderen op de gemeenteraad van oktober ! N-VA had de bui zien komen en diende haar punt opnieuw in.                                                                                                                                        
Zo beschikt hij alleen op de gemeenteraad over een micro. Een vraag van de N-VA fractieleider André Segers, om er voor te zorgen dat iedereen op dezelfde wijze de raad zou kunnen volgen werd afgewezen.

En zo kunnen we door gaan: voorstellen mbt beurtelings parkeren ( Raf De Wolf ), Nele Bosman engeltjespark en luifels op kerkhoven (Nele Bosman), Gursten Velt en vergoening (Carin Meert), containerpark (Peter Huyck), Jachtgebieden (An Vervliet), hinder Wieze (Jan Macharis),…
De door N-VA ingediende voorstellen zijn in uitvoering van haar verkiezingsprogramma en worden in team besproken en uitgewerkt.

Dat 70 % denkt dat er niets veranderd is : het is duidelijk dat na de wissel van de SPA-Spirit voor de CD&V hetzelfde beleid wordt gevoerd, dat de CD&V weinig te zeggen heeft , en de roep naar ‘verandering’, waarvoor de kiezers massaal hebben gekozen, niet gehoord wordt.
Dat 70 % denkt dezelfde stem uit te brengen: Dit kan ons alleen maar verheugen. Bij de verkiezingen van oktober 2012 was de N-VA immers de enige overwinnaar. Zij ging van 1 naar 8 zetels in de Gemeenteraad en heeft tevens 4 mandaten in het OCMW. VLD bleef met 10 zetels s.q. (9 verkozenen verkiezingen 2006 + de zetel van de van Spirit overgekomen  F.Willems), alle andere partijen gingen achteruit ten voordele van N-VA.

Deze uitslag krijgt dus bevestiging en is ook de bevestiging van het feit dat wij een constructieve oppositie voeren.

Die constructieve houding kunnen we aantonen door ons stemgedrag op de gemeenteraadszittingen van 2013:

Van de 226 behandelde agendapunten van de meerderheid die in 2013 aan bod kwamen, heeft de N-VA er 76.1 % goedgekeurd, bij 15.5 % hebben wij ons onthouden, en slechts bij  8.4% van de voorstellen hebben wij neen gestemd.

N-VA diende ook 35 eigen voorstellen in, hiervan is er slechts EEN (Kadobonnen) , en dit nog na koppeling aan een ander voorstel, door de meerderheid goedgekeurd.

Aspect waarop ik wil focussen:

  • De voorbije maanden werd een aantal gerenoveerde nieuwe wegen in gebruik genomen. Toch vindt maar 25 % van de ondervraagden dat de gemeente het onderhoud van wegen en voetpaden goed aanpakte. Akkoord met lauwe appreciatie of ziet u het anders?
André Segers, fractieleider : Men moet leren luisteren naar wat de mensen willen. Uit alle bevragingen blijkt dat  de mensen een veilig verkeer willen, met op de eerste plaats veilige voet- en fietspaden   .
Wij hebben voorgesteld om een “voet- en fietspadenplan” uit te werken, maar ook hier wordt dit afgewezen of verteld dat dit allemaal al bestaat. Als we dan zien wat er dan al zou bestaan, voldoet dit niet aan wat wij en de bevolking beogen. Er gaapt een kloof tussen bestuur en bevolking, en van beleid durven we dan nog niet spreken.

Als met het verkiezingsprogramma van VLD bekijkt (CD&V had nauwelijks een programma) en men vergelijkt dit met de BBC (Beleids- en Beheerscyclus 2014-2019)dan ligt dit mijlen ver van elkaar.
Het is onbegrijpelijk dat een gemeente van 18 500 inwoners op dergelijke wijze bestuurd wordt.
Dit bleek ook duidelijk uit de SWOT-analyse die door de firma Q&A,ism de stakeholders,  nav de BBC voorbereidingen werd uitgevoerd.

Lebbeke en de Lebbekenaren verdienen beter!

Karel Uyttersprot, volksvertegenwoordiger, gemeenteraadslid, 0497/522 800
André Segers, fractieleider N-VA gemeenteraad.

Comments

0 Responses to "Evaluatie één jaar beleid, Goe bezig ???"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief