N-VA dient wetsvoorstel in voor onderzoeksraad naar rampen

vrijdag 20 september 2013

De kamerleden Karel Uyttersprot en Koenraad  De Groote, samen met Senator De Nijn en vragen aandacht voor het wetsvoorstel dat zij onlangs indienden. Het stelt de oprichting voor van een onafhankelijke onderzoeksraad voor rampen, naar analogie met Nederland.

Tijdens de plenaire vergadering van de Kamer van vandaag,werd dit wetsvoorstel in overweging genomen en kan nu voor behandeling naar de bevoegde commissie worden  verwezen. De indieners verwijzen naar de net vermeden tweede treinramp in Wetteren eerder de afgelopen week.

De bedoeling is om lessen te trekken uit rampen en met die kennis beter aan de bestrijding en de beheersing ervan te kunnen werken.

Karel Uyttersprot: "De bedoeling is niet om schuldigen of zondebokken aan te duiden, maar om daadwerkelijk informatie te verzamelen, deze te evalueren en nadien proactief te kunnen werken."

Sedert de gasramp in Gellingen in 2004 bestaat de vraag naar een dergelijke aanpak, maar concrete resultaten bleven uit. De treinramp in Wetteren en het gaslek in de Antwerpse haven eerder dit jaar versterkten de roep naar een onderzoeksraad.

Comité V

"We willen heel concreet een 'Comité V' oprichten, een eenvoudig orgaan met een zeer beperkt structuur, autonoom en onafhankelijk, en met volledige onderzoeksbevoegdheid." Het federaal kenniscentrum voor civiele veiligheid dat opgericht werd na de gasramp in Gellingen - maar amper functioneert -, zou een beleidsondersteunende rol kunnen krijgen.

Nederlands voorbeeld

Uyttersprot, De Nijn en Degroote verwijzen naar Nederland waar een dergelijke onderzoeksraad nu al bestaat, net als een instituut voor crisismanagement. Ook het Comité P is van mening dat er te weinig lessen worden getrokken uit rampen en wenst dat een dergelijke instantie wordt opgericht. "De overheid moet al het mogelijke doen om rampen te voorkomen en de gevolgen ervan te beperken", aldus de indieners.

Contactinfo: Annemie Nijs, communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA

E-post: annemie.nijs@n-va.be

Auteur(s):

Karel Uyttersprot,Kamerlid
Koenraad De Groote, Kamerlid
Bart De Nijn, Senator

Comments

0 Responses to "N-VA dient wetsvoorstel in voor onderzoeksraad naar rampen"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief