De praktijken van de malafide publiciteitsronselaars zijn intussen bekend. Zij sturen een document door met foutieve gegevens over het bedrijf en vragen om dit te corrigeren. Van zodra het bedrijf het document terugstuurt, zet het zich voor enkele jaren vast voor een vermelding in een waardeloze online bedrijfsgids.
Zo lokken naar schatting een veertigtal binnen- en buitenlandse bedrijfjes niets vermoedende kleine ondernemers systematisch in de val. Plichtsbewust verbeteren middenstanders vaak de verkeerd opgestelde gegevens, in de overtuiging hun bereikbaarheid ten aanzien van potentiële klanten te vrijwaren. In Nederland bedraagt de schade aan KMO’ s ruim 40 miljoen euro per jaar. Om hieraan een halt toe te roepen werd in mei 2011 een wet goedgekeurd, die in voege ging op 1 september 2011.
Aantal misbruiken stijgt nog
Uyttersprot, één van de initiatiefnemers van de bewuste wet, vroeg minister Vande Lanotte om een evaluatie na zes maand praktijk. Uyttersprot:
“Uit zijn antwoord blijkt dat er na zes maand bij de FOD Economie 633 klachten werden ingediend tegen malafide publiciteitsronselaars. Dit tegenover 1166 de twaalf maanden voordien. Het aantal misbruiken lijkt dus eerder verder te stijgen dan te dalen.” Een bekend geval is de ‘Gele Bedrijvengids’ met zetel op de Seychellen (zie bijlage). “Maar er zijn ook andere illustere voorbeelden: van een bedrijfje met zetel in Mexico dat zich voordoet als uitgever van de officiële beursgids. Op bijvoorbeeld Flanders Expo contacteren zij standhouders met de vraag om opgenomen te worden. Achteraf blijkt aan de vermelding op een voor de rest waardeloze website een prijskaartje van 1.081 euro te hangen. Maar het kan ook kleinschaliger. Nep- ronselaars voor de ‘brandweeralmanak’ of de ’politiekrant’ zijn ons bekend.”
Misschien kennen de gedupeerden de wet niet en blijven zij daarom slachtoffer van deze praktijken. Of glippen de oplichters steevast door de mazen met vernuftige technieken en spitsvondigheden. “Daarom moeten we desnoods de wet verfijnen, want deze praktijken moeten eruit”.
Voorbeeld gele bedrijvengids
Voor meer informatie:
Annemie Nijs
Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA
N-VA-Kamerfractie
Leuvenseweg 21
1008 Brussel
annemie.nijs@n-va.be
GSM 0475 77 26 93
Een reactie posten