Karel Uyttersprot, Kamerlid N-VA, vraagt nieuwe evaluatie wet op malafide publiciteitsronselaars

vrijdag 22 juni 2012

De N-VA vraagt dat minister van Economie Vande Lanotte en de FOD Economie de wet op de malafide reclameronselaars grondig evalueren. “De voorbije maanden is gebleken dat, ondanks de wet, de praktijken gewoon doorgaan. Desnoods moet de wet worden aangepast, met bijvoorbeeld meer aandacht voor een beter gecoördineerde Europese aanpak.  De N-VA wil ook de bedrijfsorganisaties oproepen om hun leden permanent te informeren.” Dat zegt Kamerlid Karel Uyttersprot van de N-VA, die de informatie over de klachten opvroeg.

De praktijken van de malafide publiciteitsronselaars zijn intussen bekend. Zij sturen een document door met foutieve gegevens over het bedrijf en vragen om dit te corrigeren. Van zodra het bedrijf het document terugstuurt,  zet het zich voor enkele jaren vast voor een vermelding in een waardeloze online bedrijfsgids.

Zo lokken naar schatting een veertigtal binnen- en buitenlandse bedrijfjes niets vermoedende kleine ondernemers systematisch in de val. Plichtsbewust verbeteren middenstanders vaak de verkeerd opgestelde gegevens, in de overtuiging hun bereikbaarheid ten aanzien van potentiële klanten te vrijwaren. In Nederland bedraagt de schade aan KMO’ s ruim 40 miljoen euro per jaar. Om hieraan een halt toe te roepen werd in mei 2011 een wet goedgekeurd, die in voege ging op 1 september 2011.

Aantal misbruiken stijgt nog

Uyttersprot, één van de initiatiefnemers van de bewuste wet, vroeg minister Vande Lanotte om een evaluatie na zes maand praktijk. Uyttersprot:
“Uit zijn antwoord blijkt dat er na zes maand bij de FOD Economie 633 klachten werden ingediend tegen malafide publiciteitsronselaars. Dit tegenover 1166 de twaalf maanden voordien. Het aantal misbruiken lijkt dus eerder verder te stijgen dan te dalen.” Een bekend geval is de ‘Gele Bedrijvengids’ met zetel op de Seychellen (zie bijlage). “Maar er zijn ook andere illustere voorbeelden: van een bedrijfje met zetel in Mexico dat zich voordoet als uitgever van de officiële beursgids. Op bijvoorbeeld Flanders Expo contacteren zij standhouders met de vraag om opgenomen te worden. Achteraf blijkt aan de vermelding op een voor de rest waardeloze website een prijskaartje van 1.081 euro te hangen. Maar het kan ook kleinschaliger. Nep- ronselaars voor de ‘brandweeralmanak’ of de ’politiekrant’ zijn ons bekend.”

Misschien kennen de gedupeerden de wet niet en blijven zij daarom slachtoffer van deze praktijken. Of glippen de oplichters steevast door de mazen met vernuftige technieken en spitsvondigheden. “Daarom moeten we desnoods de wet verfijnen, want deze praktijken moeten eruit”.

Voorbeeld gele bedrijvengids

Voor meer informatie:

Annemie Nijs
Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA

N-VA-Kamerfractie
Leuvenseweg 21
1008 Brussel
annemie.nijs@n-va.be
GSM  0475 77 26 93

Comments

0 Responses to "Karel Uyttersprot, Kamerlid N-VA, vraagt nieuwe evaluatie wet op malafide publiciteitsronselaars"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief