De tranfers in 2007

donderdag 2 december 2010

Gelezen in De Standaard (01-12-2010) de transfers van Vlaanderen naar Wallonië nog altijd enorm en niet betwist. Het Studiecentrum VIVES (KULeuven) beschreef de geldstromen. Hier is de koppeling naar de studie (pdf). Eindconclusie : Wallonië heeft nood aan investeringen in de economie.



Ook in Knack verscheen er een omstandig artikel over de studie.


Vlamingen betaalden in 2007 5,7 miljard aan Walen


BRUSSEL - In 2007 stroomde 5,7 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië. Dat concluderen economen van het aan de KU Leuven verbonden studiecentrum Vives in een nieuwe studie naar de geldstromen tussen de verschillende gewesten van ons land.

Het Brussels gewest laat in die studie een nuloperatie optekenen tussen binnengaande en buitengaande "transfers".



Politici en wetenschappers debatteren al jaren over de omvang van de geldstromen tussen de verschillende delen van het land en over de manier om ze te berekenen.

De Leuvense economen berekenden dat Vlaanderen in 2007 goed was voor 62,18 pct van de federale inkomsten uit belastingen en sociale bijdragen. Wallonië stond in voor 28,19 pct, Brussel voor 9,63 pct. Aan de uitgavenzijde krijgt Vlaanderen ruim 57 pct terug en Wallonië 33 pct. Brussel "krijgt" zijn eigen aandeel in de transfers terug.

De huidige financieringswet is goed voor een stroom van zowat één miljard euro vanuit Vlaanderen naar Wallonië (929 miljoen) en Brussel (88 miljoen). De grootste transfers situeren zich echter bij de sociale zekerheid, waar 3,6 miljard euro wegstroomt uit Vlaanderen naar Wallonië (3,4 miljard) en Brussel (214 miljoen).

Via de federale begroting buiten de sociale zekerheid vloeit één miljard euro van Vlaanderen en 300 miljoen euro van Brussel naar Wallonië. De onderzoekers brengen hierbij ook wel de federale ambtenarensalarissen in rekening, goed voor zowat 850 miljoen euro.

Volgens de onderzoekers zijn de transfers nadelig voor Wallonië. "Ook uit internationale studies blijkt steeds duidelijker: hoe meer herverdeling tussen de regio's, hoe trager de inhaalrace verloopt", zegt professor Erik Buyst woensdag in Knack.

"Je moet bovendien nadenken over het soort transfers dat je organiseert. Nu gaat dat vooral via de sociale zekerheid, waar de werkloosheidsuitkeringen de grootste brok vormt. Dat is nobele, maar Wallonië heeft vooral investeringen in de economie nodig".

wle

Comments

0 Responses to "De tranfers in 2007"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief