Wateroverlast 13-11-2010 : Aanvraag tot erkenning als ramp

maandag 15 november 2010


In de pers : Spits.FM

Karel Uyttersprot (Lebbeke): Aanvraag tot erkenning als ramp

Volksvertegenwoordiger Karel Uyttersprot heeft aan de minister van Binnenlandse Zaken de dringende vraag gesteld naar de erkenning van de watersnood als “ramp” voor zijn gemeente Lebbeke en naar de tussenkomst van het Rampenfonds. In zijn motivatie zegt Uyttersprot dat de materiĆ«le schade zeer aanzienlijk is en dat deze niet altijd door de verzekering gedekt wordt. Het Rampenfonds is opgericht om dergelijke schadezaken op zich te nemen. "Het lijkt mij dan ook normaal dat deze watersnood zo vlug mogelijk als ramp zou erkend worden", aldus Karel Uyttersprot.

Hij was er het voorbije weekend getuige van hoe het wassende water voor steeds grotere problemen zorgde op de hoofdweg Brussel-Dendermonde en omgeving. Uyttersprot zegt aangenaam verrast te zijn door voortreffelijke werk van de hulpdiensten en de hulp van o.m. de Lebbeekse jeugdverenigingen en vele vrijwilligers. Ook de grote solidariteit tussen de vele slachtoffers heeft hem getroffen.




Motivatie:

Zaterdag en zondag, 13 en 14 november 2010 werden wij opgeschrikt door een weinig geziene zondvloed. Als bewoner van de Denderstreek, meer bepaald Lebbeke, was ik een 'bevoorrechte' getuige.

Onze gemeente en vooral de hoofdstraat, op de as Dendermonde-Brussel, was gedurende 2 dagen volledig afgesloten. Als bewoner van deze straat was ik getuige, uur per uur, van het wassende water, maar ook van de inzet en aanpak van de diensten.

Zowel brandweer, politie en civiele bescherming deden schitterend werk, hierbij geholpen door jeugdbewegingen en vele vrijwilligers. Ook het leger heeft zich in deze verdienstelijk gemaakt.

Ook de ‘burensolidariteit’ was groot; spontaan ontstond burenhulp voor het afhalen en uitdelen van zandzakjes, het aanbieden van onderdak, vervoer,... Op andere plaatsen die het even erg, of nog erger, te verduren hadden, was dit niet anders zoals in Zuid-Oost Vlaanderen, (Ninove, Zwalm, Geraardsbergen,... ) en Vlaams-Brabant (St.Pieters Leeuw, Londerzeel,... )


Enkele beelden :





Comments

1 Response to "Wateroverlast 13-11-2010 : Aanvraag tot erkenning als ramp"

Anoniem zei 15 november 2010 om 20:43

m

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief