Naar kwaliteitsvolle Pittabars !

zondag 21 november 2010

Met het oog op een goed begrip over de relatie “Ondermemer en Politiek”, bracht ik bij de opname van mijn parlementair mandaat ook een aantal bezoeken aan bedrijven.


Een van de bedrijven die ik bezocht was de firma Altat te Gent. Altat is een vooraanstaande groothandel in Pitta-vlees en wordt geleid door een Turkse ondernemer, Ismail Yuruk. In ons gesprek kwam zijn bezorgdheid naar voor, voor kwaliteitsvolle Pittabars, de nood aan een betere kennis van de Nederlandse taal van de uitbaters en een betere kennis van bedrijfsbeheer. Hierop bracht ik de heer Ismail Yuruk in contact met de directie Syntra Midden-Vlaanderen .

Dit heeft ertoe geleid dat er, vanaf 2011 een pilootproject start voor de opleiding van Pitta-bar uitbaters.



Via Syntra-opleiding voor pitta-baruitbaters

Syntra start in 2011 met een gecertificeerde opleiding tot “uitbater van pittabar”. Aanleiding hiertoe is de vraag uit de sector zelf. In het kader van een Voka-bedrijfsstage van Karel Uyttersprot, volksvertegenwoordiger, bij de Turkse onderneming Altat van Ismail Yürük,te Gent, kwamen een aantal vragen en problemen naar boven.

Zo werd de nood aan talenkennis, de noodzaak van een goede opleiding van de uitbaters en de behoefte aan een goede materiaal- en beroepskennisgoed , naar voor.
De markt van pittabars is zeer groot; zij realiseren een omzet die groter is dan de grootste fastfoodketens in ons land.

In totaal telt men 2126 pittabars in ons land, voeg daarbij nog een aantal frituren en snackbars waar men pitta’s kan kopen, dan spreekt men over een belangrijke sector. Karel Uytersprot bracht beide partijen, de ondernemer Ismail Yürük en directeur Bernard Strosse van Syntra Midden-Vlaanderen samen.

Dit leidde tot een princiepsakkoord tot het organiseren van een opleiding voor pittabaruitbaters. Het gaat om een 'gecertificeerde opleiding' die van start gaat vanaf het volgende opleidingsjaar in september 2011. Op het programma staat Nederlands als 2de taal, bedrijfsbeheer en het runnen van een zaak, evenals technische beroepskennis inzake hygiëne, veiligheid, productkennis, ... maar ook bv. het bakken van frieten. Het gaat om een pilootproject van Syntra Midden-Vlaanderen, dat kan uitgebreid worden naar andere Syntra’s toe.

Karel Uyttersprot
Volksvertegenwoordiger
0497/522 800

Comments

0 Responses to "Naar kwaliteitsvolle Pittabars !"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief