25-11-2010 : Maidenspeech in het federale parlement

donderdag 25 november 2010


Vandaag : Maidenspeech in het federale parlement.

Onderwerp: de nieuwe wetgeving over de rechten van aandelhouders op de Algemene Vergadering van Beursgenoteerde bedrijven.


Geachte Heer voorzitter,
Geachte Heer minister,

Geachte collega’s,


Onze fractie is blij met de voorgestelde wetswijziging die de implementatie van een Europese richtlijn met als belangrijke bekommernis het vennootschapsrecht te moderniseren.

De wet regelt op een adequate manier de uitoefening van de rechten van de aandeelhouder, en van de kleine aandeelhouder in het bijzonder, en opent de mogelijkheden voor nieuwe technologieën.

Zo regelt zij:
- De wijze van oproeping tot de Algemene Vergadering zowel als de termijnen;
- De informatie die de aandeelhouders ter beschikking krijgen;
- Het recht om punten te agenderen op de AV;
- Het aanzetten van de aandeelhouders tot het bijwonen van de AV, eventueel op afstand, ongeacht hun verblijfplaats en het bieden van de mogelijkheid tot deelname aan de stemming bij volmacht/brief of elektronisch.

Deze modernisering moet onze genoteerde bedrijven sexy en aantrekkelijk maken voor een internationaal publiek en voor kleinere aandeelhouders.

Deze wijziging verlaagt de drempel voor deelname aan de AV en is klantvriendelijk.

Door het volgen van de AV via nieuwe technieken handelt men bovendien milieuvriendelijk / mobiliteitsvriendelijk.

- Naast de oproeping in het Belgisch Staatsblad hadden wij graag een toevoeging gezien met betrekking tot het publiceren van een verduidelijking in de media waarvan mag verwacht worden dat zij een doeltreffende verspreiding bij het publiek in de hele Europese Economische Ruimte en die snel en op niet discriminerende wijze toegankelijk zijn.

Ons voorstel was om deze media bij KB te bepalen.

- Ook waren wij van oordeel dat het, gezien de internationale context, wenselijk was om in de oproeping te vermelden in welke taal/talen de communicatie van rapporten, tussenkomsten, jaarverslag e.d. beschikbaar zijn.

Beide voorstellen hebben het niet gehaald.

De coöperatieve vennootschap is uitgesloten van het toepassingsgebied van dit wetsontwerp. We nemen hier nota van en zullen dit later aandachtig opvolgen en evalueren of dit een correcte beslissing was.

We willen hier ook nogmaals wijzen op de problematiek van de aandeelhouders van de Nationale Bank. De nationale bank is zoals U weet voor 50 % in handen van private aandeelhouders. Nu de Nationale Bank in het kader van het twinpeaks-model een deel van het toezicht op de financiële sector moet uitoefenen ontstaan er, meer nog dan vroeger, discrepanties tussen de behandeling van de institutionele aandeelhouders en de behandeling van de private aandeelhouders. Eigenlijk is die situatie in tegenspraak tot de bedoeling van deze wet. Onze partij roept dan ook op om een einde te maken aan deze in Europa unieke aberratie zodat ook onze toezichthouders zonder een spoor van “bad governance” schaamrood op de wangen kunnen deelnemen aan de zo belangrijke besluitvorming rond de Basel-akkoorden in de financiële sector.

Tevens willen wij hier toch ook verwijzen naar de wet van 2 juni 2010 met betrekking tot de uitbreiding herstelmaatregelen van de financiële instellingen. Deze wet geeft de regering zeer uitgebreide bevoegdheden om in te grijpen in de structuur van financiële instellingen. Wij erkennen de noodzaak van deze wet maar ze moet misschien eens opnieuw tegen het licht gehouden worden tegen de achtergrond van de rechten op transparante informatie voor de aandeelhouders zoals geformuleerd in het wetsontwerp dat wij vandaag stemmen. Tenslotte heeft zulk een ingrijpen toch geleid tot de meest tumultueuze aandeelhoudersvergadering hier ooit gezien met heel wat onduidelijkheid rond stemgerechtigheid. Het gaat hier dan om een bank waarvan ik de naam niet zal noemen maar die nu in Franse handen toch een enorme meerwaarde blijkt te genereren.

Maar dit terzijde.

Wij zijn van oordeel dat de nieuwe wet onze bedrijven op een transparante manier aan de Europese / internationale markt toont, wat alleen maar een competitief voordeel kan betekenen. De drempel tot deelname ligt hiervoor en hierdoor dan ook bijzonder laag.

In heel wat genoteerde bedrijven zijn de werknemers ook vertegenwoordigd op de AV en doen zij tussenkomsten op basis van het simpele feit van een aandeel. Dit is een objectief en correct criterium.

De Algemene Vergadering der aandeelhouders moet ons inziens zich dan ook alleen en uitsluitend richten op de aandeelhouders. Dit is een objectief en correct criterium.

Wij sluiten ons graag aan bij het voorstel om de wet op 1/1/2011 in voege te laten gaan.

Karel Uyttersprot
25.11.2010

Comments

0 Responses to "25-11-2010 : Maidenspeech in het federale parlement"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief