Lebbeke moet van de Provincie de steun voor project “Kadobon Lebbeke” teruggeven.

donderdag 10 maart 2016

“Kadobon Lebbeke”: middenstandsproject Lebbeke loopt duizenden euro’s mis, als gevolg van het lakse beleid van de Open VLD - CD&V-meerderheid.

Twee jaar geleden lanceerde de N-VA Lebbeke het project “Kadobon”.
Met een Kadobon, die men kan aanschaffen bij de gemeentediensten, kan men aankopen doen bij de Lebbeekse middenstand.
De Open VLD - CD&V-meerderheid nam dit initiatief van N-VA over. Zij voorzag een lanceringsbudget van zowat € 15 000. Er werd een subsidiedossier ingediend bij de Provincie, in het kader van steun aan de middenstand en KMO.

Raf De Wolf, gemeenteraadslid N-VA: “Dit dossier werd door de Provincie goedgekeurd voor een tussenkomst van € 5 000. Een voorschot van € 2 500 werd op 11.8.2014 op de rekening gestort van de gemeente. Maar wat blijkt nu? Van de ganse campagne met promotieacties voor dit project, is niets in huis gekomen. De Middenstandsraad had terechte bezwaren tegen het plan van aanpak: ruim de helft van het bedrag zou gaan naar reclameadvertenties in reclamebladen van de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen!! Welke inwoner van bijv. Asse of Lippelo komt in Lebbeke een Kadobon kopen om te spenderen in Lebbeke??
De Provincie zal niet alleen de nog resterende € 2 500 niet uitbetalen, zij vordert bovendien een gedeelte van het subsidievoorschot terug.
De steun van de Provincie Oost-Vlaanderen werd teruggebracht op € 1 602, dus € 3 400 minder dan voorzien en toegezegd! Een zware streep door de rekening van de lokale middenstand”.

Karel Uyttersprot, gemeenteraadslid N-VA: “Sinds de lancering van de Kadobon tot eind januari 2016, zijn er 3 200 exemplaren verkocht. Voornamelijk de overheid is hier de grootste klant, met het OCMW op kop, maar ook de Middenstandsraad zelf (eindejaaracties), de PWA,…zijn goede afnemers.

Dat is leuk, maar het was de bedoeling om ook bedrijven en particulieren aan te zetten tot de aankoop van Kadobonnen, om op die manier de lokale handel en nijverheid te steunen.
Hiervoor dient men uiteraard een actieplan te ontwikkelen om dit nieuwe product te lanceren. De Provincie zou met veel geld over de brug komen. Niet dus.
Bijzonder jammer. De middenstand loopt hier € 3 400 mis, als gevolg van het lakse beleid van deze Open VLD - CD&V-meerderheid”.

In de gemeenteraad hebben wij onze ervaring en diensten aangeboden om dit initiatief te doen slagen. Dit werd hooghartig afgewezen. Wij vragen dan ook dat het goedgekeurde bedrag wel degelijk wordt aangewend met attractieve verkooppunten in de Bib, De Biekorf, het Sportcentrum en diverse handelszaken. In bepaalde gemeenten werkt men, succesvol, met een verdeelautomaat, bijv. in Beveren. Maar ook een huis-aan-huis flyeractie in Lebbeke, Denderbelle, Wieze, alsook andere initiatieven zijn nodig. Een goed doordachte campagne naar bepaalde doelgroepen is hier nodig: bijv. bedrijven kunnen een Kadobon schenken aan hun personeel voor Nieuwjaar, een jubileum, een oppensioenstelling.

Met deze provinciale steun kon men heel wat initiatieven nemen om dit project een goede start te geven, waar - naast de middenstand - ook de Lebbekenaren zouden kunnen van genieten. Wij vragen dan ook met aandrang dat het voorziene bedrag zou aangewend worden voor dit middenstandsproject.

Ter informatie: Uittreksel Schepencollege 28.1.2016
40. Projectsubsidie voor lokale besturen ter ondersteuning van de detailhandel.


Kennis wordt genomen van het hierna vermeld schrijven d.d. 18.01.2016 van de provincie Oost-Vlaanderen, directie Economie, Landbouw en Platteland, Europese en Internationale samenwerking, dienst Economie, Europese en Internationale samenwerking.
Wij hebben de evaluatie en het financieel verslag over het project ‘Kadobon Lebbeke’ goed ontvangen.
In onze brief van 6 augustus 2014 deelden wij mede dat aan uw bestuur een subsidie werd toegekend van 5.000 euro. Op 11 augustus 2014 werd een voorschot gestort van 2.500 euro.
Rekening houdend met de goedkeuring van het reglement door de provincieraad op 22 januari 2014, de beslissing van de deputatie op 3 juli 2014 en op basis van de door u ingediende bewijsstukken, wordt de subsidie bepaald op 1.602 euro.
Zoals al meegedeeld in de mail van 7 december, stellen wij vast dat de reële kosten lager zijn dan de raming in uw aanvraag. Daarom vragen wij het teveel gestorte voorschotbedrag t.b.v. 897,80 euro door middel van bijgevoegd overschrijvingsformulier terug te storten.

Het schepencollege beslist het volgende: Aan de financiële beheerder wordt gevraagd om dit teveel gestorte voorschotbedrag ten bedrage van 897,80 euro terug te storten.

Comments

0 Responses to "Lebbeke moet van de Provincie de steun voor project “Kadobon Lebbeke” teruggeven."

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief