Lebbeke : Geen Gemeenteraad in maart 2015 , bij gebrek aan beleid en aan plannen.

woensdag 25 maart 2015




 “N-VA komt met feiten, VLD antwoordt met verwijten;
N-VA komt met informatie en gegevens,
De heer Saeys maakt er zich gemakkelijk vanaf  met wat verwijten,zonder de feiten te weerleggen…”


In maart zal er geen gemeenteraad zijn in Lebbeke, bij gebrek aan agendapunten, vorig jaar was dit trouwens ook het geval.  Dit geeft te bedenken.

De burgemeester verklaarde in de beleidsnota van VLD en CD&V, voor de legislatuur 2013-2019, dat een gemeente van 18 500 inwoners besturen, te vergelijken valt met een groot bedrijf….

Wij kunnen hem daarin  volgen, MAAR kunnen ons niet voorstellen dat men een bedrijf kan besturen op de wijze dat Lebbeke bestuurd wordt  !   

Er is voor de gemeente één groot voordeel, de gemeente kan niet failliet gaan. Men kan dus ongestoord verder aanmodderen.

Geen gemeenteraad dus in maart. Dit wijst ons inziens op een gebrek  beleid, planning  en initiatieven. Dit wijst op slecht bestuur. 

Deze bestuursploeg blinkt uit  inactiviteit:  schepenen komen om onvoorbereid op commissievergaderingen en  gemeenteraden, zij kunnen veelal geen antwoord geven op evidente vragen over hun vakdomein, het duurt soms maanden eer er op vragen een antwoord komt, zij zijn weinig te zien op hun diensten, en van leiding geven en aansturing van hun diensten is weinig sprake.
Dat de diensten toch nog  functioneren is vooral  te danken aan de inzet van medewerkers. De medewerkers , samen met alle Lebbekenaren, verdienen een beter bestuur !

Een kleine analyse:

Het college van Burgemeester en Schepenen bestaat uit 6 personen. Hiervan zijn er amper twee die hun werk doen en voorbereid zijn. De  4 anderen worden wel betaald, maar zijn voornamelijk op festiviteiten en recepties te zien en niet waar hun taak hen roept: als leidinggevende  kracht bij hun medewerkers en diensten. 
                                                                                                                                                                            Indien er werkelijk niets te zeggen valt , bij gebrek aan initiatieven of beleidspunten,  kun je natuurlijk moeilijk een gemeenteraad van 25 raadsleden samenbrengen.

Is dit een besparing?  In strikte zin natuurlijk wel. Een gemeenteraadslid kost de gemeente
150 €/zitting, netto betekent dit voor  bv N-VA-mandatarissen (na afhoudingen)  78,97 €.  Een zitting uitstellen is dus een besparing van 2850 € plus eventuele commissievergaderingen. Een dergelijk uitgangspunt is natuurlijk niet het opzet van onze democratie, want dan kunnen we gewoon de gemeenteraad  opdoeken en zo nog meer besparen…   Door het niet laten doorgaan den de gemeenteraad maakt men de verkozenen, die het beleid kritisch willen bespreken, monddood.

Een besparing zien wij eerder in het schepencollege: laten we de vergoeding  afhangen van hun prestaties (exclusief festiviteiten).

In Lebbeke verdient de burgemeester op jaarbasis 63 500 €, of zowat 5 200 € per maand. Bedrag te verhogen met vakantiegeld, eindejaarpremies en mogelijks de vergoeding van bepaalde kosten. Een schepen in Lebbeke verdient 60 % van dit bedrag dit is ruim 38 000 €/jaar of bijna 3 200 @/maand  . Daarnaast strijken zij ook nog zitpenningen en vergoedingen op van besturen en raden waarvan zij deel uitmaken.

Voor wie werk maakt van zijn mandaat is dit een rechtvaardige, correcte vergoeding. Voor de  mandatarissen die er evenwel hun voeten aan vegen , is dit veel te veel en ongepast.


Namens de N-VA Fractie Lebbeke, maart 2015

Comments

0 Responses to "Lebbeke : Geen Gemeenteraad in maart 2015 , bij gebrek aan beleid en aan plannen."

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief