Lebbeke, stijging prijs vuilniszakken doen gemeentekas rinkelen

zaterdag 25 oktober 2014

Op 28 november 2013 legde de Gemeenteraad van Lebbeke de tarieven voor de vuilniszakken vast voor een periode van 2014 tot 2019.

Nu komen VLD en CD&V hierop terug met een verhoging van 40 % ! Deze prijsstijging  van de huisvuilzakken is een zuivere belastingverhoging.

De prijs per vuilniszak gaat van 1.25€ naar 1.75 €. Dit betekent een meeropbrengst voor de gemeente Lebbeke van 150 000 € of 6 miljoen BEF.( nl 300.000 X 1,75 tov 300.000 X 1,25 €).

Deze stijging die is voor niets nodig , gezien de tarieven die de verwerker van het huisvuil, Verko, aan de gemeente aanrekent, ongewijzigd blijft.

Het is de burgemeester, samen met zijn collega’s uit de regio, die op een conferentie besloten hebben om deze lasten te verhogen ten voordele van de gemeentekas, en de Zwarte Piet doorspelen vaar Verko.

Jaarlijks verkoopt Lebbeke zowat 300 000 vuilniszakken, deze  brengen 525 000 € op, tegen een verwerkingskost van Verko van 383 000 €  excl personeel en transport (2013).

De verwijzing naar de effectieve kost van de verwerking (die 2.14 € zou bedragen aldus Verko) is hier echter niet aan de orde gezien Verko zijn prijs ongewijzigd blijft.

Andere kosten:

  • Naast de verhoging van de prijs van de vuilniszakken vrezen wij ook een verhoging van de prijs van de stickers voor de groencontainers en van de PMD-zakken.
  • Tellen we daarbij de prijsverhogingen van het Containerpark, dan loopt de last nog een stuk meer op.

Op het containerpark van Lebbeke komen jaarlijks zowat 26 500 bezoekers (gegevens 2013), of 3 a 3,5 bezoeken per gezin per jaar.  De prijs bedroeg aanvankelijk 1 €, momenteel is het inkomgeld 2€ te verhogen,   met een aantal toeslagen  van bv isomo-afval, brengt ons gauw op 4€ voor een bezoek.  Een en ander leidt er toe dat de inkomsten en winsten van Verko sterk stijgen, wat dan opnieuw ten goede komt van de gemeentekas, want de winsten worden herverdeeld.  Zo bedroeg de tegemoetkoming aan de gemeentekas van Lebbeke vorig jaar 76 500 €, en zijn de vooruitzichten voor dit jaar een heel stuk hoger. De verwachte meerwinsten in het werkgebied van Verko voor 2014 bedragen ruim 1 mio .

Wij kunnen alleen maar vaststellen dat de belastingverhoging op het huisvuil absoluut niet nodig is, maar dat dit een operatie is om de kas van de gemeente te vullen voor andere doeleinden, onder het voorwendsel van 'de vervuiler betaalt'. Het is gewoon een verdoken belastingverhoging en  zuiver “bochtenwerk “! .

Karel Uyttersprot- Gemeenteraadslid N-VA Lebbeke

Comments

0 Responses to "Lebbeke, stijging prijs vuilniszakken doen gemeentekas rinkelen"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief