Natuurlijk heeft Luc Van Braekel de titel wat eigenzinnig geformuleerd. Maar als Elio Di Rupo stelt dat zijn kiezers niet mogen verarmen - want dat is toch wat hij echt bedoelt - en als de welvaart niet vooruit gaat,en dus afgebouwd wordt omdat we moeten besparen, dan is het nogal logisch dat enkel Vlaanderen "wel" zal verarmen.
Was de reactie van Luc De Bruyckere (VOKA) eenzijdig ? Helemaal niet.
Was het gesprek met de Vlaamse partijvoorzitters een verademing?
De Bruyckere: “Het was een andere toon. Wij wilden met de Vlaamse partijvoorzitters over de sociaaleconomische agenda praten. Ik heb een grote convergentie gemerkt als het over de principes ging. Zo zijn alle Vlaamse partijen het erover eens om de arbeidsmarkt te regionaliseren. Dat geldt ook voor de responsabilisering van de deelstaten. We hebben ook gemerkt dat er een consensus is over een evaluatie van het indexsysteem. En ten slotte is iedereen er zich van bewust dat we het vergrijzingsprobleem maar kunnen oplossen door langer te werken. Als we het over het arbeidsmarktbeleid hebben, zijn er natuurlijk verschillen tussen enerzijds N-VA, CD&V, Open Vld en anderzijds sp.a en Groen!. Maar bij de Franstaligen botsen we op een ideologisch front.”
AM/JVO
Is dit nu een nieuwe wending in het politieke debat ? Neen. Echt niet.
Een voorbeeld :
Het geld is op
Brussel heeft geld nodig. Veel geld. Spijtig genoeg is er geen geld meer. Meer nog, de schulden die we met zijn allen torsen, groeien zienderogen. Het is in die omstandigheden onmogelijk om het hoofdstedelijk gewest jaarlijks 300 miljoen euro te geven zonder tegenprestaties zoals een slanker en beter bestuur.
Daarom is het wijs dat geld niet zomaar over te dragen vanuit de federale kas waarvan de bodem al een tijdje is weggeslagen. Het klopt dat de Vlamingen door de overdracht van het geld een grote stok uit handen geven om er andere staatshervormende dossiers door te krijgen. Belangrijker is dat die manier van werken: de Vlamingen die meer autonomie voor de deelstaten van de Franstaligen afkopen, niet meer kan. Niet meer mag. Alle Belgen worden er slechter van.
We zitten in een nieuwe periode van magere jaren. De federatie en de deelstaten zullen alles uit de kast moeten halen om de financiën van de staat op orde te krijgen. Niemand mag verarmen, predikte Di Rupo. Net het omgekeerde zal zich voordoen. Alle Belgen zullen verarmen. Dat is de prijs van de financiële en economische crisis, en van de jarenlange communautaire stilstand.
Juist daarom moet de financieringswet grondig worden herzien en moeten alle overheidsniveaus veel meer financiële verantwoordelijkheid dragen. Beleid op maat voor elke deelstaat kan heel wat overbodige uitgaven doen vermijden.
Wie heeft dit geschreven ? Boudewijn Vanpeteghem (Trends)
Wanneer ? Op 01.09.2010.
Ondertussen zijn we negen maanden aan het wachten op Di Rupo.
Maar wie gaat er nu echt armer worden ?
Belangrijkste punt dat nog getrancheerd moet worden is de financieringswet, de bloedsomloop van de Belgische staatsfinanciën. Dat is ook nodig, niet alleen om de verschillende deelstaten meer financiële verantwoordelijkheid te geven, maar ook omdat je anders de staatsfinanciën gewoon niet meer op orde krijgt.
Want waar de gesprekken nog nauwelijks over zijn gegaan, is de gigantische besparingsinspanning van 25 miljard euro die moet worden geleverd door alle overheden van het land. Die oefening alleen al zal ervoor zorgen dat iedereen in dit land Vlaming, Waal en Brusselaar hoe dan ook een stukje zal verarmen, anders kom je er gewoon niet. In die zin is de Franstalige eis dat niemand armer mag worden van de oefening, een onhoudbare stelling: iedereen zal immers verarmen, het is alleen de vraag of dat in enigszins gelijke mate zal gebeuren.
Dat was het "Standpunt" van Yves Desmet (De Morgen). De titel van zijn post van 21.08.2010 was :"Verarmen".
Wat over de 16.5 Miljard dat Brussel jaarlijks aan Vlaanderen geeft ?!?