17-01-2011 : De Gevangenis van Dendermonde

vrijdag 21 januari 2011

Vraag nr. 264 van de heer volksvertegenwoordiger Karel Uyttersprot van 22 december 2010 (N.) aan de minister van Justitie:

De gevangenis van Dendermonde haalde in een vrij recent verleden het wereldnieuws: 28 gevangenen waren in de nacht van vrijdag op zaterdag 17 en 18 augustus 2006, hun gevangeniscel uitgestapt, over de muur geklauterd en gingen zo de vrije wereld in. Dit wereldnieuws legde de penibele situatie bloot van vele gevangenissen. Dendermonde zou een nieuwe gevangenis krijgen. Ruim vier jaar later moet er nog een begin aan gemaakt worden.

Maar er is uiteindelijk hoop. De provincieraad van Oost-Vlaanderen keurde woensdag 15 december 2010 een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) goed die de bouw van de nieuwe gevangenis moet mogelijk maken. Uitgaande van de veronderstelling dat dit RUP definitief is, rijzen de volgende vragen.

1. Wat is de planning voor de aanbesteding?
2. Wat is de begroting die voor deze bouw werd vrijgemaakt?
3. Wat is de vooropgestelde termijn voor de ingebruikneming?
4. Hoeveel gevangenen gaan hier een onderdak vinden?
5. Wat is de tewerkstelling die hiermee gepaard gaat?
6. Is er een goede coƶrdinatie met het Vlaamse Gewest met betrekking tot de toegankelijkheid en de ontsluiting?
7. Wat gaat er gebeuren met de oude gevangenis, gelegen in het stadscentrum van Dendermonde?


Antwoord van de minister van Justitie van 17 januari 2011, op de vraag nr. 264 van de heer volksvertegenwoordiger Karel Uyttersprot van 22 december 2010 (N.): Ik was en ben zeer verheugd dat het PRUP is goedgekeurd door de provincieraad vorige week.

De procedure voor de bouw van de eerste vier gevangenissen, waaronder die van Dendermonde is lopende. De procedure werd gestart in juni 2009, waarna de geselec-
teerde consortia in januari 2010 het bestek hebben ontvangen. De geselecteerde consortia hebben een offerte ingediend, die door een professionele jury werd beoordeeld. Een tweede selectie werd gemaakt en met deze consortia loopt momenteel een verdere onderhandelingsronde.

Deze krijgen nu tot februari (2011) om een definitieve offerte in te dienen. Dit zal behandeld worden in het voorjaar, zodat nog voor de zomer het consortium kan aangeduid worden.

Voor verdere informatie over de procedure en de financiering verwijs ik u graag naar mijn collega bevoegd voor de Regie der Gebouwen. De timing blijft behouden, opdat de gevangenis kan opgeleverd worden in het najaar van 2013. Deze inrichting zal plaats bieden aan 444 gedetineerden.

Aangezien het aantal plaatsen zal stijgen, is het logisch dat ook de tewerkstellingsgraad zal groeien. Het concrete kader dient nog berekend te worden, maar dit creƫert sowieso meer tewerkstelling, enerzijds binnen de gevangenis, en anderzijds in de onmiddellijke omgeving.

Er is steeds een goede samenwerking geweest met de stad, de provincie en het gewest in dit dossier. Voor de opmaak van het PRUP werd justitie en de Regie der Gebouwen steeds betrokken. Hierin werden de opmerkingen rond de toegankelijkheid en de ontsluiting grondig besproken en mee opgenomen.

Wat er met de oude gevangenis zal gebeuren is nog niet definitief beslist. Dit zal onderzocht worden in samenspraak met de Regie der Gebouwen en de stad Dendermonde.

Comments

0 Responses to "17-01-2011 : De Gevangenis van Dendermonde"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief