Shame of de mentale kanteling ?

vrijdag 28 januari 2011

Vorige week was er de betoging "Shame" - een opkomst van 35.000 mensen, alles vredig verlopen. Dus de inrichters van de manifestatie kunnen tevreden zijn, toch ?


Vlaamse taaleisen ben ik BEU !
wat bescheidenheid aub als je
maar een lokaal taaltje spreekt !


Meer dan 200 dagen zonder federale regering ? Een a-politieke betoging ? Tegen geen enkele partij ?

Je kan je daar vragen bij stellen, enkel al door het bestuderen van het driekleurig logo van de actie en de slogan van de manifestatie "No Government, Great Country". De ondervertegenwoordiging van de Vlamingen (21%) doet het beter begrijpen. Moeten we beschaamd zijn omdat we nog geen regering hebben ?

Eventjes de cijfers: de hervormingsgezinde N-VA en dus toch wel progressieve of vooruitstrevende benadering van de staatshervorming heeft in de senaat 1.268.780 stemmen (19.61%) behaald terwijl de behoudsgezinde of conservatieve PS slechts 880.828 kiezers (13.62%) heeft kunnen overtuigen.

Nog cijfertjes ?

2.537.481 kiezers (39.22%) voor N-VA + CD&V + LDD + VB (zeer uitgesproken hervormingsgezinde partijen)
3.070.605 kiezers (47.46%) voor N-VA + CD&V + LDD + OVLD + VB (duidelijk hervormingsgezinde Vlaamse partijen)
3.683.684 kiezers (56.94%) voor N-VA + CD&V + LDD + OVLD + SPa + VB ( Vlaamse partijen die de hervorming noodzakelijk vinden)
4.283.302 kiezers (66.62%) voor N-VA + CD&V + LDD + OVLD + MR + SPa + VB (Belgische partijen die zich niet verzetten tegen een hervorming )
1.915.155 kiezers (29.60%) voor PS + CdH + Ecolo (uitgesproken behoudsgezinde partijen).

6.469.103 is (100%) het totaal aantal geldig uitgebrachte stemmen.

Dus de analyse geeft vereenvoudigd weer : 2/3° pro hervormingen en 1/3° contra de hervormingen.

Wat heeft die betoging nu duidelijk gemaakt ? Wel dat de Brusselse en Waalse bevolking uitgesproken behoudsgezind is en een grote schrik heeft van hervormingen en elke verandering wil tegenhouden. Dus de volgende stap is eens goed nadenken over de situatie, de staatkundige hervormingen grondig analyseren en bestuderen, zichzelf overtuigen om niet stil te blijven staan en dus durven, en finaal de stap zetten.

Ik hoop dus dat de volgende manifestatie van SHAME rekening houdt met de mening van de burger, die via zijn stem zijn volksvertegenwoordigers de opdracht gegeven heeft om zijn wensen om te zetten in bestuursdaden.

Comments

0 Responses to "Shame of de mentale kanteling ?"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief