Malafide reclameronselaars : Wetsvoorstel

maandag 31 januari 2011


W E T S V O O R S T E L

“N-VA wil paal en perk stellen aan malafide reclameronselaars voor waardeloze Internet-Bedrijvengidsen”

(Karel Uyttersprot-volksvertegenwoordiger)

Het fenomeen is niet nieuw. Malafide bedrijven lichten KMO’s en zelfstandigen massaal op door hen op dubieuze wijze reclame voor waardeloze internetbedrijvengidsen aan te smeren. De schade die deze ronselaars in Nederland aan zelfstandigen en ondernemers aanbrengen wordt op 400 mio €/jaar geraamd, aldus Unizo.

De techniek is dubieus en ingenieus:

- Men stuurt een onderneming een ingevulde bedrijfsfiche met bewust een aantal foute gegevens: het telefoonnummer is fout, de activiteit is verkeerd ingevuld, …. Men vraagt de fiche verbeterd terug te sturen naar een freefax. Doet men dit, dan engageert men zich voor 3 jaar een bijdrage van 1068euro/jaar.

- Men stuurt een onderneming een bericht dat het zal opgenomen worden in een internetgids. Wenst men hier niet in te staan, dan moet men het formulier getekend terugsturen. Er wordt echter wel bij vermeld dat men nog 1 jaar in de gids zal staan. Betalend welteverstaan.

- Een bedrijf geeft zich uit als verantwoordelijke voor de expogids van een bepaalde beurs. De nietsvermoedende exposant gaat er van uit dat dit initiatief uitgaat van de organisatoren van de beurs. Achteraf blijkt het echter te gaan om een internetgids waar niemand iets aan heeft.

- Een ander voorbeeld: de Internet Trade Mark Guide plukt het logo van internet, stuurt het u toe met de omfloerste vraag opgenomen te worden in de Trade Mark Guide. De nietsvermoedende ondernemer gaat er van uit dat het gaat om een officiële handelsmerkengids en wordt gevorderd om 1 181 € per jaar te betalen.

Er lopen verschillende procedures voor de diverse rechtbanken tegen deze ronselaars, maar met een wetsvoorstel willen de indieners, Karel Uyttersprot en Zuhal Demir, beiden volksvertegenwoordigers N-VA, deze malafide praktijken vooraf zijn en niet wachten tot er nieuwe argeloze slachtoffers worden gemaakt , die dan hun gelijk moeten trachten te halen voor de rechter.

Om deze malafide praktijken een halt toe te roepen werd een wetsvoorstel ingediend. Dit voorstel bestaat erin dat de verantwoordelijken van de Internet-Bedrijvengidsen verplicht worden om de lay-out met de concrete gegevens en de juiste weergave van de site waarin het bedrijf zal worden opgenomen, ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de advertentienemer. Dit moet gebeuren in niet mis te verstane bewoordingen en in het grootste lettertype. De geïnteresseerde ondernemer moet het voorstel eigenhandig ondertekenen , voorafgegaan door de woorden “gelezen en goedgekeurd”. Het contract mag ook niet langer dan voor de periode van één jaar worden aangegaan.

Karel Uyttersprot 0497/522 800
Zuhal Demir 0479/68 20 78


Meer over malafide reclameronselaars in :
- De Morgen (hier),
- op deze webstek (hier),
- HLN,
- VOKA Limburg,
- bij UNIZO ,
- bij Express.be,
- Belgian Travel Organisation,
- SBB Accountants,
- Liberaal Verbond Zelfstandigen,
- Federatie Ho.Re.Ca,
- Trends,
- Njuice,
- Waaskrant.be,
- Gemeente LINT,
- GTL Taxi,
- Sector LINK,
- Nelectra,
- Neutraal Syndicaat Zelfstandigen,
- Unizo,
- Radiovisie.eu,
- Vlaams Verbond van Katholiek Secundair Onderwijs,
- Voka,
- Limburg Actueel,
- RTV Mechelen.

Comments

0 Responses to "Malafide reclameronselaars : Wetsvoorstel"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief