Beschouwingen bij 2010 - deel 4

donderdag 6 januari 2011

Beschouwingen bij 2010 - deel(4)

Parlementaire initiatieven.

Ook als is er geen regering met volle bevoegdheden, toch werken wij in het Parlement dapper door. Een greep uit de ruim 30 vragen die ik stelde aan de bevoegde ministers in verschillende commissies, vragen over gewone dingen die een van ons kunnen overkomen:

* Vraag naar de erkenning van de watersnood (november 2010) als een ramp en de vraag naar een versnelde procedure en afhandeling van de schadedossiers;

* vraag naar maatregelen en actie tegen malafide publiciteitsronselaars die zelfstandigen en KMO’s oplichten;

* Vraag naar een betere en snellere regeling voor de hulp aan blinden en andersvaliden die met het spoor willen reizen; andersvaliden dienen 24 vooraf aan te kondigen dat zij met de trein willen reizen, en dienen zich op de dag zelf aan te melden bij de ‘dienst goederen’ !

* Momenteel kan men het station of de Post niet meer telefonisch bereiken, wat in heel wat gevallen voor problemen kan zorgen; je bent bv je jas of PC in het station vergeten…en je komt via telefoon terecht bij een callcenter waar je eindeloos moet wachten en 10 keer een andere knop moet indrukken, al meegemaakt??

* Weet je dat je in geval van faillissement van een handelszaak waar jij , je kinderen of familie bv een huwelijks- of geboortelijst hebt liggen, je alles kwijt bent én de familie die een geschenk kocht is zijn centen kwijt. Hieromtrent wens ik een wetsvoorstel in te dienen om jonge gezinnen te beschermen;

* In een aantal gemeenten nemen een aantal overheidsbedrijven zoals De Post, Belgacom, NMBS het niet zo nauw met het gebruik van het Nederlands, niettegenstaande dit wettelijk strikt geregeld is. Aletrheid is hier geboden om de taalwetten te doen toepassen.

* Het gure weer van de laatste weken heeft het spoorverkeer danig in de war gebracht. Maar ook op andere dagen rijdt de trein zeer dikwijls met vertraging. Dit kan niet. De laatste jaren heeft de NMBS 10 miljard € geïnvesteerd in infrastructuur en rollend materiaal. Hier mag een goede dienstverlening tegenover staan.

* De provincie Oost-Vlaanderen keurde recent een PRUP goed dat de bouw van een nieuwe gevangenis te Dendermonde, die plaats moet bieden aan 444 gedetineerden, moet mogelijk maken. Ik vroeg de minister van Justitie naar de planning van de werken. De gevangenis moet tegen 2013 klaar zij, zo beloofde hij. Ook de nodige ontsluitingswerken moeten hierop afgestemd zijn.

*Stekingen bij bv de Spoorwegen hebben heel wat nare gevolgen voor allen die werken en/of de baan op moeten. Naast de directe economisch schade is er ook de milieuschade als gevolg van de vele duizenden wagens die extra de weg opmoeten. Ik vroeg minister Magnette naar de milieuschade die dit teweeg brengt, maar hij kon hierop geen antwoord geven.

* Minister Reynders wil een overheidsdrukkerij bouwen ter waarde van 18 mio €. De sector van de drukkerijen is hierover verontrust en vreest dat deze drukkerij ‘Fedopress’ ook voor particulieren en bedrijven zou drukken. De minister beloofde dit niet te zullen doen !

* Wist je dat je op een “all-in-one” printer bij u thuis,dit is een printer die kan copieren, faxen en printen, een tax aan auteursrechten betaalt die 178 € bedraagt voor een toestel dat op zichzelf maar 100 € kost. De minister Van Quickenborne bevestigde dat dit niet kan en hier een mauw moet aan gepast worden.

* .....

Deze dossiers en heel wat andere worden verder opgevolgd.
Rond sommige zal ook een wetgevend initiatief genomen worden.

Karel

Comments

0 Responses to "Beschouwingen bij 2010 - deel 4"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief