19-01-2011 : De werking van de Deposito en Consignatiekas

donderdag 20 januari 2011


19-01-2011 : 18 Vraag van de heer Karel Uyttersprot aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen over "de borgtochten betaald door bedrijven aan de Deposito- en Consignatiekas" (nr. 2042) 18.01 Karel Uyttersprot (N-VA): De Deposito- en Consignatiekas is een afzonderlijke administratie van Financiën. Bedrijven moeten voor een hele reeks activiteiten waarborgen doorstorten aan deze kas.

Hoeveel geld wordt er in totaal op die rekeningen geblokkeerd? In welke domeinen worden die sommen gedeponeerd? Wat is het rendement voor de overheid? Wat is de rentabiliteit van die dienst? Wat is de evolutie van de hoogte van de borgtochten gedurende de jongste drie jaar?

18.02 Minister Didier Reynders (Nederlands): Het informaticaprogramma van de Deposito- en Consignatiekas (DCK) laat niet toe voor de borgtochten in geld een opsplitsing te maken tussen bedrijven en particulieren. Op 31 december 2010 bedroegen de gestelde borgtochten in totaal 170.323.304,91 euro. Er mag worden aangenomen dat 90 procent daarvan door bedrijven werd gestort.

Een opsplitsing per domein is niet mogelijk, wel kan worden nagekeken wie de borgstelling heeft geëist. De DCK betaalt inderdaad een vergoeding voor borgtochten in geld, maar de rentevoet fluctueert volgens de marktomstandigheden.

Naast de borgtochten in geld kunnen bedrijven ook een solidaire borgtocht stellen of een borgtocht in effecten. In het eerste geval is het een bank of een verzekeringsinstelling die zich borg stelt voor het bedrijf, in het tweede geval geeft het bedrijf een effect in bewaring en ontvangt het bedrijf er jaarlijks de coupon van in de vorm van rente.

De DCK belegt de gestorte borgsommen in de financiële producten van de Staat. De intrestvoet van deze producten fluctueert eveneens volgens de marktomstandigheden. Naar schatting bedroeg het jaarlijkse rendement voor 2010 van de borgtochten in geld 6.246.500 euro. Het totale bedrag van de borgtochten in geld bij de DCK op 31 december 2008 was 142.125.270,79 euro. Op 31 december 2009 was dat 158.201.582,15 euro.

Comments

0 Responses to "19-01-2011 : De werking van de Deposito en Consignatiekas"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief