Het regeerakkoord voorziet een reorganisatie van de vredegerechten, met als doel een betere werklastverdeling, betere werkomstandigheden voor het gerechtelijk personeel én een kostenbesparing op vlak van gebouwen (minder huurkosten, onderhoud gebouwen,…).
Een vredegerecht is laagdrempelig en staat dicht bij de burger. Een vrederechter – ook wel nabijheidsrechter genoemd - behandelt zaken zoals gezinsconflicten, onderhoudsgeschillen, voogdij, familiale bewindvoering, mede-eigendommen, appartementseigendom, burenhinder,... Je hebt geen advocaat nodig om een zaak aan te spannen.
Binnen het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen (Gent, Dendermonde, Oudenaarde) beschikt Dendermonde momenteel over 7 gerechtelijke kantons (Aalst, Beveren, Dendermonde, Lokeren, Ninove, Sint-Niklaas en Wetteren). Dendermonde-Hamme was een dubbelkanton, maar wordt omwille van de hoge werklast gesplitst.
Deze reorganisatie gebeurde in 3 fasen:
- Het centraliseren naar één zetel voor de kantons met twee of meer zetels
- Het fusioneren van gerechtelijke kantons
- Het herverdelen van de kantons
In een vorige fase werd ook het kanton Wetteren-Zele aangepakt, waarbij de zetel in Zele werd gesloten. Gevolg: Zelenaars zouden naar Wetteren moeten.
In de commissie Justitie stelde ik hierover een vraag aan de minister en deed hem de suggestie om Zele bij een buurgemeente te laten aansluiten. Het verheugt me dan ook dat de minister mijn suggestie heeft meegenomen. De Zelenaars zullen nu in de toekomst niet naar het vredegerecht in
Wetteren moeten, maar wel naar Hamme. Dit is veel logischer.
In sommige gemeenten waar een vredegerecht gesloten werd, blijft ook nog de mogelijkheid om zittingen te houden op een andere locatie “sous l’arbre”, zoals bijvoorbeeld in een gemeentehuis.