In Vacature.com : De economie van Oost-Vlaanderen

donderdag 22 oktober 2009

22-10-2009


“Bedrijven blijven behoedzaam in aanwervingen”

De economische crisis sloeg het voorbije jaar in Oost-Vlaanderen spijkerhard toe. Gelukkig kan de provincie terugvallen op een goeie mix van traditionele en innovatieve bedrijven, en dat allemaal verspreid over verschillende sectoren, zo kon de provincie de storm relatief goed doorstaan.

Maar de economie heeft het voorbije jaar in een aantal sectoren serieuze klappen gekregen.

Karel Uyttersprot, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen.

“Je kan in Oost-Vlaanderen moeilijk een éénduidig beeld geven van de impact van de crisis. Het verschilt van sector tot sector en zelfs dan nog zie je verschillen van bedrijf tot bedrijf. Eén constante is wel dat vooral de grote bedrijven het zwaar hebben. Zij zijn minder flexibel dan kmo's, die vlugger op nieuwe marktomstandigheden en opportuniteiten kunnen inspelen.”

Twee voorbeelden? Staalgigant Arcelor-Mittal en Volvo Cars. Al is er bij beide bedrijven sinds deze zomer verbetering merkbaar. Bij Volvo Cars verminderde het aantal werkloosheidsdagen in augustus, bij Arcelor-Mittal Gent werd eerder dit jaar al een tweede hoogoven heropgestart. Karel Uyttersprot aarzelt even als we hem polsen naar verdere positieve signalen. Tot grootspraak kan je hem zelden verleiden.

“Ik wil niet voorbarig optimistisch zijn: het is veel te vroeg om victorie te kraaien en te zeggen dat het ergste van de crisis voorbij is. Niemand weet wat er nog op ons af komt. Die onzekerheid voel je ook bij de bedrijven. Ze zijn zeer behoedzaam in het aanwerven van mensen. Maar er zijn bij ons enkele sectoren die het de voorbije maanden ondanks alles redelijk tot goed doen. De belangrijkste zijn de bouw, voeding, toerisme (privéreizen) en de horeca. Bij de bouw zal de belastingverlaging tot 6 procent er voor veel tussen zitten. We hopen dat die maatregel bestendigd wordt, anders dreigt de bouwsector nog harde tijden tegemoet te gaan.”

De toeristische sector doet het dus relatief goed in Oost-Vlaanderen. Zoals Thomas Cook, dat momenteel op zoek is naar 52 mensen, waaronder 22 it-gerelateerde profielen. Het grootste deel daarvan is bestemd voor de hoofdzetel in Zwijnaarde.

Ook Itineris, een ict-bedrijf gespecialiseerd in nutsbedrijven, ondervindt voorlopig weinig ellende van de crisis. Integendeel, we hebben personeel aangeworven zegt managing director Edgard Vermeersch.

Minder faillissementen

Er zijn nog meer positieve signalen. In Oost-Vlaanderen neemt het aantal falingen minder snel toe dan in de rest van Vlaanderen. Samen met Graydon becijferde Voka dat er in de eerst vier maanden van het jaar 372 falingen uitgesproken werden, een stijging met 19,6 procent ten opzichte van ?

In heel Vlaanderen lag die stijging een stuk hoger: 30,1 procent. Qua export staat de economische barometer van Oost-Vlaanderen ook op 'gematigd positief'.

“We zagen de eerste vier maanden een terugval van 25 tot 30 procent. Sinds mei tot nu is de export gestabiliseerd op het niveau van 2008. Niet direct een aanduiding dat de crisis overwonnen is: het zou kunnen dat veel bedrijven door hun voorraden heen zitten en die nu terug aanvullen. Maar het is toch een hoopgevende indicatie.”

Dat de voedingssector de crisis goed verteert, is een vertrouwd gegeven: mensen moeten eten, ook als het slecht gaat.

Toch doet Vitamex uit Drongen, producent van premixen, concentraten en specifieke ingrediënten voor de veevoederindustrie en genomineerd voor onderneming van het jaar, het nog iets beter dan de rest van de sector, zegt ceo Patrick Keereman.

Gemeenten op het matje

Heeft de provincie troeven waarmee het de crisis beter kon trotseren? Karel Uyttersprot knikt: “Oost-Vlaanderen heeft het geluk dat het een goeie mix van traditionele en innovatieve economie heeft, verspreid over verschillende sectoren. Daardoor kon het de crisis beter doorstaan.” Al voegt hij er meteen aan toe dat er ook handicaps waren en nog steeds zijn. En daar spelen de overheden een belangrijke rol in.

“Een snellere afhandeling van vergunningen en documenten is absoluut nodig. Wanneer er ergens een industrieterrein gepland wordt, is er meteen een comité dat zich er tegen verzet. En zo wordt een dossier meteen op de lange baan geschoven, wat de rechtszekerheid schaadt. We hebben de gemeenten ook een brief gestuurd met vier vragen: betaal sneller uw facturen aan bedrijven, voer opdrachten en projecten sneller uit, lever vlugger vergunningen af voor bedrijven, wat tot bijkomende tewerkstelling kan leiden, en wees redelijk met bedrijfslasten.”

HET RAPPORT VAN OOST-VLAANDEREN

De economische crisis raakte Oost-Vlaanderen in sommige sectoren zwaar, maar globaal doet de provincie het in vergelijking met de rest van Vlaanderen niet slecht. De werkloosheid dook het voorbije jaar net onder het Vlaamse gemiddelde en er zijn ook geen vooruitzichten dat er een nieuwe ontslagronde zit aan te komen, zegt Karel Uyttersprot.

“We blijven natuurlijk voorzichtig: iedereen weet dat de huidige remonte zeer precair is.”
Werkloosheidsgraad Oost-Vlaanderen September 2009, cijfers VDAB (Arvastat)
September 2009 (+ toename tov september vorig jaar)

- - - - - - - - Mannen - - - Vrouwen - - - Totaal
Vlaanderen - 7,01% (+1,74) 7,93% (+0,89) 7,43% (+ 1,36)
Oost-Vlaanderen 7,03% (+1,51) 7,67% (+0,70) 7,32% (+ 1,14)

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief