Gemeentebestuur van Lebbeke leeft boven zijn stand : Schulden per inwoner in Lebbeke torenhoog.

donderdag 22 september 2011



Het bestuur van N-VA Lebbeke maakte een analyse van de financiële toestand van de gemeente aan de hand van een aantal indicatoren aangereikt door de Vlaamse Regering .
Hierbij werden de schulden van Lebbeke vergeleken met 21 gelijkaardige gemeenten. Het resultaat is bedenkelijk : Lebbeke staat op de 20° plaats op 21 en laat inzake schuldengraad amper één gemeente achter zich.

N-VA bestuur Lebbeke
Lebbeke leeft boven zijn stand : "Uitstaande schuld torenhoog"

Recentelijk werd door de Studiedienst van de Vlaamse Regering, aan de hand van een overzichtelijke set indicatoren, voor iedere Vlaamse gemeente een profielschets vrijgegeven.

Hierdoor wordt het mogelijk om de gemeentelijke cijfers van het Lebbeeks gemeentebestuur te vergelijken met die van een groep gelijkaardige gemeente besturen of met die van het ganse Vlaamse Gewest.

Wanneer we de indicator "uitstaande schulden" onder de loepe nemen, komen we,zoals uit de onderstaande tabel blijkt, tot wel zeer ontgoochelende vaststellingen.



Gemiddelde “uitstaande schulden”
€ per inwoner Verschil in %
21 met Lebbeke vergelijkbare gemeenten 912  €
Vlaams Gewest 1 206  € + 32 %
Gemeente Lebbeke 1 639 €  + 80 %

Bron : Agentschap Binnenlands Bestuur  Situatie eind 2008- laatst beschikbare gegevens

Deze enorm hoge "uitstaande last" brengt met zich mee dat de gemeente Lebbeke ieder jaar ongeveer 3 100 000 € aan kapitaal en intresten moet afbetalen aan de banken.

Deze zeer hoge schuld/inwoner heeft voor gevolg dat er zo goed als geen ruimte meer is voor andere belangrijke beleidsinitiatieven zoals veilige voet- en fietspaden, mobiliteit, speelpleinen, een gezinsvriendelijk beleid, jeugdzaken, vergrijzing,sociaal beleid ...

De meerderheid van VLD-SPA-SLP schuift de lasten door naar de toekomst in plaats van te saneren,te besparen,orde op zaken te stellen,en vooral de  tering naar de nering te zetten.

Dat de "uitstaande schulden" zulke buitensporige vormen aanneemt is het gevolg van het openzetten van de geldkraan voor een aantal ondoordachte investeringen en projecten die de draagkracht van een gemeente van 18.000 inwoners ver overstijgt.

Had men de schulden de afgelopen jaren behouden op het niveau van de 21 met Lebbeke vergelijkbare gemeenten,dan moest men nu de vermindering van de personenbelasting niet beperken tot 0,50 %  maar kon men ze verlagen met  2,05 % tot een niveau van 5,95 %. Of kon men de onroerende voorheffing verlagen van 1450 opcentiemen naar 960 opcentiemen.

Pas dan zou er sprake kunnen zijn van een verantwoord en bekwaam bestuur! 

Met Lebbeke vergelijkbare gemeenten                     Met Lebbeke vergelijkbare gemeenten
met de laagste “uitstaande schulden”                         met de hoogste “uitstaande schulden”  




Schuld per inwoner


Schuld per inwoner
1 Lede 200€ 17

Liedekerke 1343 €
2 Berlaar 285€ 18

Waarschoot 1404€
3 Berlare 392€ 19

Wichelen 1541 €
4 Rumst 424€ 20

Lebbeke 1639 €
5 Stabroek 426€ 21

Scherpenheuvel-Zichem 1647 €
 Bron: Agentschap Binnenlands Bestuur

Belangrijk hierbij is de benchmark met de andere gemeenten met een gelijkaardig profiel; Lebbeke staat hier voorlaatste; dat de gegevens van 2010 en 2009 nog niet beschikbaar zijn doet niets af aan de vaststelling dat Lebbeke boven zijn stand leeft. Dit is een toestand, van uit de hand gelopen uitgaven, die vele jaren vergt om op het gemiddelde niveau van de andere gemeenten te komen.

De aangekondigde verlaging van de opcentiemen op de Onroerende Voorheffing en de verlaging van de Personenbelastingen  is dan ook doorzichtig en ongeloofwaardig.

De hoge schuldengraad wordt doorgeschoven tot na de verkiezingen en ondertussen speelt het gemeentebestuur voor Sint Maarten amper  één jaar  voor de verkiezingen ...

N-VA Lebbeke

Comments

0 Responses to "Gemeentebestuur van Lebbeke leeft boven zijn stand : Schulden per inwoner in Lebbeke torenhoog."

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief