N-VA wil spoedige betaling slachtoffers technologische rampen

woensdag 29 juni 2011


MEDEDELING :
Wij kennen ze allemaal, de zogenaamde “technologische rampen” zoals Ghislenghien/Gellingen of de gasexplosie van een flatgebouw in Luik.

Natuurrampen zoals aardbevingen, overstromingen, … zijn doorgaans geregeld door de verzekeraar. Bij technologische rampen daarentegen is de schuldvraag bepalend. Dit leidt er toe dat het jaren kan duren vooraleer de verantwoordelijkheden zijn vastgelegd en de verzekeringen de slachtoffers vergoeden?

In Gellingen waren er 24 dodelijke slachtoffers en 132 gewonden. De rechtbank sprak zich pas in 2010 uit over de aansprakelijkheid en pas op 28 juni 2011 oordeelde het hof van beroep, 7 jaar later.

N-VA wenst dit probleem mee op te lossen en heeft daarom, samen met andere partijen actief meegewerkt aan een wetsvoorstel van de MR om tot een aanvaardbare regeling te komen.

De N-VA deed dit in maximaal in overleg met de verzekeringssector , om op die manier een correcte en vlotte toepassing te kunnen waarborgen aan de slachtoffers.

Kort samengevat, bevat het voorstel het volgende:

"Een bestaand MWF fonds (motorwaarborgfonds) wordt uitgebreid met middelen van de verzekeringsmaatschappijen. Indien een ramp op basis van concrete criteria als "bijzondere ramp" wordt erkend, zal dit fonds de slachtoffers op korte termijn vergoeden. Wanneer na de gerechtsprocedure vaststaat wie aansprakelijk is, zal zijn/haar verzekeraar terugbetalen aan het fonds."

Karel Uyttersprot
Volksvertegenwoordiger
0497/522.800


Persbericht Standaard



Uittreksel uit Nieuwsblad :

Slachtoffers van rampen krijgen sneller schadevergoeding

dinsdag 28 juni 2011,

Slachtoffers van grote rampen, zoals de gasexplosie in Gellingen, zullen in de toekomst sneller een schadevergoeding krijgen uit een fonds dat de verzekeraars zullen spijzen. Dat heeft de Kamercommissie bedrijfsleven dinsdag beslist.

Slachtoffers moeten nu nog wachten tot het gerecht de aansprakelijkheid heeft vastgesteld en dat kan, zoals in het geval van Gellingen, soms jaren duren.

...

Om dergelijke toestanden in de toekomst te vermijden, diende de MR een wetsvoorstel in dat een speciaal fonds in het leven roept dat slachtoffers van dergelijke rampen sneller kan vergoeden. Dat voorstel krijgt de steun van bijna alle partijen in het parlement.

Concreet zullen de verzekeraars het fonds spijzen. Een speciaal comité, waarin onder meer de regering en de verzekeringssector vertegenwoordigd zijn, moeten een bepaalde gebeurtenis als ramp erkennen voor het fonds de slachtoffers kan vergoeden. 'Als de rechtbank dan later beslist wie aansprakelijk is, moet diens verzekering de door het fonds uitbetaalde schadevergoedingen terugbetalen', legt N-VA-Kamerlid Karel Uyttersprot uit.

Comments

0 Responses to "N-VA wil spoedige betaling slachtoffers technologische rampen"

Een reactie posten

Karel Uyttersprot (soms) On Twitter

Goeie Vlaamse Twitteraars

De verandering begint in Denderbelle - Lebbeke - Wieze

 

DENKEN–DURVEN–DOEN




Dagelijks worden wij geconfronteerd met de problemen en zorgen van ondernemers, medewerkers, werkzoekenden, ... Dit zette mij aan het denken.

In plaats van langs de zijlijn te blijven staan, heb ik een boeiende job opzij gezet om via de politiek mee te timmeren aan een beleid van durven.

Als oplossing om uit de puinhoop te geraken, ben ik van oordeel dat een grondige staatshervorming dringend nodig is om zo de problemen, zoals een drastische hervorming van justitie, werkgelegenheid en jobs, echt betaalbare pensioenen, veiligheid en ondernemerschap, ... aan te pakken.
Dit wil ik doen.

Berichtenarchief